Kerstmarkt Award 2017: Haarlem, Keulen en Brugge meest favoriet   

 

Kerstmarkt Award 2017, de gelukkige prijswinnaars uit Haarlem.v.l.n.r Leontine Splinter, Ed Mense, Richard de Bruin, Brenda Smit, Fabian Mense en van verkeersbureaus.info Patrick Mulder

Kerstmarkt Award 2017, de gelukkige prijswinnaars uit Haarlem.v.l.n.r Leontine Splinter, Ed Mense, Richard de Bruin, Brenda Smit, Fabian Mense en van verkeersbureaus.info Patrick Mulder

Haarlem won op 10 januari de Kerstmarkt Award 2017. Ze kregen maar liefst 29,8 % van de 7500 stemmen. In de categorie België en Duitsland wonnen Brugge en Keulen de eerste prijs.  De Kerstmarkt Award 2017 is een initiatief van verkeersbureaus.info en van kerstmarkten.nl

Kerstmarkt Award 2017, een initiatief van kerstmarkten.nl en verkeersbureaus.info

Kerstmarkt Award 2017, een initiatief van kerstmarkten.nl en verkeersbureaus.info

Kerstmarkten behoren haast als vanzelfsprekend tot de Duitse volkscultuur. Circa 84% van de burgers in Keulen gaat als vanzelfsprekend naar hun kerstmarkt. In Nederland moeten we er nog aan wennen, Toch verschijnen er ook in Nederland steeds meer kerstmarkten. Zelfs braderieën noemen zich zo.

Haarlem winnaar Kerstmarkt Award 2017; geen braderie

Leontine Splinter van Haarlem Marketing neemt daarvan uitdrukkelijk afstand. “Met de Haarlemse kerstmarkt willen we de bezoekers geen gevoel van een braderie geven maar een kerstgevoel. Ook loven we jaarlijks een prijs uit voor de mooiste kraam.
Ook is er een uitgebreid  randprogramma. Zoals ‘’het straatje van Emma’’ en een korenlint. Koren zingen dan kerstliederen in monumentale panden. De Haarlemse kerstmarkt is vooral een gezellige markt omringd door de monumenten van Haarlem. Het winterbierfestival van de Haarlemse stadsbrouwer Jopen vindt ook in deze periode plaats. Daarheen gaan vooral jongeren. De Haarlemse kerstmarkt behoort bij Haarlem als een van de mooiste plaatsen van Nederland.’’

Kerstmarkt Haarlem, foto Hans Guldemond

Kerstmarkt Haarlem, foto Hans Guldemond

Keulen winnaar Kerstmarkt Award categorie Duitsland

Ondanks het toenemende aanbod in eigen land bezoeken veel Nederlanders de kerstmarkten in Duitsland. In Keulen vormen ze zelfs van de meer dan 6 miljoen bezoekers na de Duitsers zelf de grootste groep.
‘’Exacte cijfers kan ik niet noemen’’, zegt Josef Sommer van Toerisme Keulen. ‘’We hebben zeven thema’s verspreid over zeven locaties in de stad. Overal staan kraampjes met heerlijke lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Vooral het decor van de Keulse Dom zorgt voor een bijzondere sfeer. Daaraan danken we ongetwijfeld de vele stemmen van het Nederlandse publiek.’’

Keulen, Weihnachtsmarkt met Dom, fotoDieter Jacobi / KölnTourismus GmbH

Keulen, Weihnachtsmarkt met Dom, fotoDieter Jacobi / KölnTourismus GmbH

Brugge winnaar Kerstmarkt Award 2017 categorie België

Piet Vanderyse van kerstmarkt Brugge onderstreept het toeristische belang van kerstmarkten. ‘’In de periode van de kerstmarkten zijn alle vierduizend hotelkamers van Brugge volgeboekt.
De markt met zijn open ijsbaan en een veertigtal huisjes past in de totaalbeleving van Brugge.
Bezoekers genieten van warme braadworst en ijskoude jenever waarna ze pirouettes maken op de schaatsbaan. Daarna bezoeken ze onze gezellige horeca.’’

Kerstmarkt Award 2017; top tien

Haarlem moest het opnemen tegen andere kerstmarkten, zoals blijkt uit de top 10 van kerstmarkten.
1: Haarlem
2. Leiden
3. Keulen
4. Harlingen
5. Brugge
6. Düsseldorf
7. Buitenpost
8. Münster
9. Valkenburg
10. Oberhausen

Kerstmarkten steeds populairder

Volgens Patrick Mulder van verkeersbureaus.info bezoeken ook Nederlanders steeds vaker een kerstmarkt. ‘’Meteen na het openen van de op 12-11-2017 werd er veelvuldig gestemd. De campagne heeft meer dan een kwart miljoen Nederlanders bereikt via de websites verkeersbureaus.info, kerstmarkten.nl, tientallen nieuwsbrieven en social media.
In 2018 zal de Award nog groter worden dan de afgelopen 3 jaren”. “Er zijn gesprekken gaande met de “European Cities of Christmas Network” organisatie, een private stichting, ondersteund door het Europees Parlement, voor samenwerking”, sluit Dhr. Mulder af.

https://www.youtube.com/watch?v=4ChLcFV1Zfc

Cornelis Springer, stadhuis van Haarlem

Cornelis Springer, stadhuis van Haarlem in de winter, 1865, Teylers Museum Haarlem

Prijswinnaars Kerstmarkt Award 2017 Haarlem, Brugge en Keulen hebben nog meer te bieden

Haarlem behoort tot de steden met de meeste monumenten van Nederland. Mooi zijn bijvoorbeeld de panden langs het Spaarne zoals het Teylers Museum en rond de Grote Markt met de Grote of st Bavokerk als icoon. Ook kun je er gezellig winkelen in de 10 straatjes. Anton Pieck-achtig is de het Groot Heiligland met maar liefst drie musea waaronder het Frans Hals Museum.
Keulen staat vooral bekend om zijn Dom, maar er valt nog veel meer te genieten zoals blijkt uit hun website.
● In Brugge met zijn vele pittoreske straatjes waan je je in een openluchtmuseum, zoals blijkt uit hun website.
● Alles over kerstmarkten en boeiende arrangementen vind je op kerstmarkten.nl
● Inspiratie voor vakantie en dagjes uit vind je op de website van www.verkeersbureaus.info

Wist je dat?

Wist je dat de Haarlemse Kerstmarkt 2017 nog een prijs won? Internetplatform Hotelspecials riep de Haarlemse kerstmarkt uit tot de gezelligste van Nederland.

Kijk voor meer informatie over de European Cities of Christmas Network

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *