Churchills grootste dilemma rondom WO II: Filmrecensie van Darkest Hour

Churchills grootste dilemma verfilmd in Darkest Hour

Churchills grootste dilemma verfilmd in Darkest Hour

Oorlog of vrede? Daarom gaat het tijdens Churchills moeilijkste keuze aan het begin van de 2e wereldoorlog. ‘’Twijfelen is een teken van wijsheid’’, zegt zijn vrouw in de film Darkest hour (release 18 januari). Op 16 januari bezocht ik de voorpremière in Pathé Haarlem samen met mijn man Peter Lasschuit (1935).

Bij het zien van de oorlogsvliegtuigen voelde Peter weer de dreiging uit zijn kindertijd. ‘Om te voorkomen dat ze bommen op ons gooiden brandde er geen licht. Het was stikdonker. Heel hoog boven ons vlogen de vliegtuigen. Dat zag je aan de witte strepen condens in de lucht. Ook hoorde je ronken. Ooit zag ik een vliegtuig naar beneden storten op de Bakenessergracht van Haarlem. En maakte ik een keer een luchtgevecht mee. Ik was toen ongeveer 7 of 8 jaar en doodsbang,’’

Churchills grootste dilemma: toegeven aan angst of doorgaan?

Doodsbang zijn ze ook in Engeland. De eerste filmbeelden tonen soldaten en kanonnen. Dan volgt de boodschap: drie miljoen soldaten staan aan de grens van België. Het is 10 mei 1940. De Nazi’s vallen Nederland, België en Luxemburg aan.
Die dag verliest eerste premier Chamberlain het vertrouwen van het Lagerhuis tijdens een enorme chaos binnen het Parlement. De parlementsleden eisen zijn aftreden. Na enige twijfels kiest koning George (Ben Mendelsohn) voor de omstreden 65 jaar oude Winston Churchill (1874-1965).
Op meesterlijke wijze spelt Gary Oldman de rol van Churchill. Het is alsof je de staatsman zelf ziet. We leren hem kennen als een kort aangebonden man. Hij foetert tegen zijn secretaresse Elisabeth Layton (Lilly James). Gebruikt ruwe taal. Drinkt zware alcohol en rookt zware sigaren. Over zijn taak zegt hij: ‘’Ik heb niets anders te bieden dan bloed, inspanning, zweet en tranen.”

Churchills grootste dilemma en de liefde

Churchills vrouw Clemmie (Kristin Scott) maant hem aan om vriendelijker te zijn. ‘’Je bent nu op de koning na de grootste leider van Engeland. Ik wil dat ze van je gaan houden en je vertrouwen zoals ik dat zelf ook doe.’’
Mooi is de liefdesband tussen hem en zijn vrouw. Of zijn ouders hem liefde gaven? Dat ontdek ik in Churchill’s woorden. ‘’Mijn moeder was een charmante vrouw. Mijn vader was God, ook nooit thuis.”

Churchills grootste dilemma: wat te doen?

Kort na zijn aantreden op 10 mei 1940 als eerste premier van Groot Brittannië volgt Churchills grootste dilemma. Wat moet hij doen? Vrede sluiten of oorlog voeren met en tegen Nazi Duitsland? De geallieerde strijdkrachten voeren al oorlog met Nazi Duitsland. De ene democratie na de andere valt. Wacht Groot Brittannië hetzelfde lot?
Binnen zijn eigen politieke partij spannen Chamberlain en Halifax tegen Churchill samen. Hoe krijgt hij de natie achter zich in een poging om de wereldgeschiedenis te veranderen?

Churchill en zijn drang om te overwinnen

Chamberlain (Ronald Pickup) en Halifax (Stephen Dillane) dringen er bij Churchill op aan te onderhandelen en vrede te sluiten met de Nazi’s.
Churchill streeft naar een ander doel. ‘’Overwinnen. Zonder te overwinnen kunnen we niet voortbestaan. Landen die strijdend ten onder gaan, herstellen zich weer. Landen die zich overgeven, ondermijnen zichzef. Trouwens, we zijn een zeevarende natie al sinds de Bronstijd.‘’
Naast deze politieke druk neemt ook de personlijke druk toe door het verdriet van zijn secretaresse om haar gesneuvelde broer. Terwijl Churchill haar een van zijn speeches dicteert, haperen haar vingers op het toetsenbord.

Churchills grootste dilemma: over de kracht van zijn speeches

Ijzersterk wijst Darkest Hour op de kracht van zijn speeches tijdens Churchill’s grootste dilemma. Hij was niet alleen staatsman en marine-officier maar ook schrijver. Verdeeld over 38 titels schreef hij tijdens zijn leven maar liefst 59 boeken. Als geen ander wist hij de juiste woorden te kiezen.

Ook in 2018 herkenbaar

Met lessen uit de historie is Churchill’s grootste dilemma ook herkenbaar voor nu. Ook onze tijd vraagt om een leider zoals Winston Churchill. Zoals Churchill sprak: ‘’succes is niet voor altijd. Falen is niet noodlottig. Het gaat om de moed om door te gaan.’’

Avondje stappen rondom Pathé Haarlem

Pathé Haarlem bevindt zich op een paar passen afstand van parkeergarage Raaks en vlakbij bushaltes. Op een paar passen van Pathé bevinden zich:
● Woodstone; hier smulden we van een pizza uit de steenoven.
● De Beren; Dit restaurant biedt samen met Pathé een arrangement aan, bestaande uit een diner van drie gangen en een kaartje voor de film, samen voor € 26,50.
● Stadsbrouwerij Jopen; in hun grote koperen ketels brouwen ze hier zelf bier. Voor hun brouwsels wonnen ze diverse prijzen tijdens nationale en internationale wedstrijden. In hun gezellige lokaal dronken we na afloop nog een lekker glas bier. Jaarlijks doen ze mee aan het evenement Tulpomania.

Wist je dat?

Wist je dat Pathé Haarlem op 28 januari het Pac Festival organiseert? Dat zijn vijf bijzondere voorpremières op 1 dag. En dat er een heuse balletvoorstelling van Romeo en Julia komt? Op 31 maart gaat in release de film van Mozarts opera Cosi fan Tutte. Dit festival en deze voorstellingen komen ook in Pathé-theaters elders in het land.

Kijk voor meer informatie en de agenda op de website van Pathé.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.