Boudewijn de Groot: programmeur bij 100jarige Stadsschouwburg Haarlem

Boudewijn de Groot in gesprek met Carel Alphenaar tijdens lancering jubileumseizoen Stadsschouwburg Haarlem

Boudewijn de Groot in gesprek met theatericoon Carel Alphenaar tijdens lancering jubileumseizoen Stadsschouwburg Haarlem. Foto: Marianne Visser van Klaarwater

Boudewijn de Groot neemt me in vertrouwen. Vanaf het podium wijst hij naar helemaal bovenin de zaal. ’Kijk, daar helemaal bovenaan. Daar zat ik als jochie van zes jaar. Ik keek de diepte in naar het podium tijdens de voorstelling van ‘’De gelaarsde kat.’’ Ik vond het fascinerend en eng.”

Carel Alphenaar snijdt de taart aan ter ere van de 100e verjaardag van Stadsschouwburg Haarlem

Carel Alphenaar snijdt de taart aan ter ere van de 100e verjaardag van Stadsschouwburg Haarlem.

Dat ene jeugdmoment koestert Boudewijn de Groot als zijn meest dierbare herinnering aan de Stadsschouwburg Haarlem. ‘’Als kind liep ik dagelijks langs de Stadsschouwburg. Om de ene hoek lag mijn kleuterschool en om de andere hoek mijn lagere school.’’
Sinds de renovatie (2003-2008) ben ik nu voor de eerste keer weer in de Stadsschouwburg. Vooral de grootte van het podium valt me op. Dat lijkt bijna net zo groot als de zaal. Tegenwoordig treed ik vooral op in de Philharmonie. Daar speel ik op 24 maart 2018 het stuk ‘’Vreemde Kostgangers’’ samen met Henny Vrienten en George Kooymans.’’

Boudewijn de Groot in Vreemde Kostgangers

Boudewijn de Groot in Vreemde Kostgangers (24 mart 2018, Philharmonie Haarlem)

Samen met Boudewijn de Groot bij lancering jubileumseizoen 100 jarige Stadsschouwburg Haarlem

Samen met Boudewijn de Groot en andere bekende Haarlemse artiesten woonde ik op 29 januari in de Stadsschouwburg Haarlem de lancering bij van het jubileumseizoen. Aandachtig luisterden we naar Jaap Lampe (directeur Stadsschouwburg Haarlem).
Lampe vertelde trots te zijn op het komende jubileumseizoen van de 100 jarige ‘’grand old lady”.
‘’De bekende Haarlemmers Brigitte Kaandorp, Erik van Muiswinkel, Jan J.Pieterse, Mylou Frencken en Veldhuis & Kemper staan samen op één podium tijdens een Bonte Gala-avond. Ook willen we veel Haarlemmers betrekken bij de bijzondere producties tijdens het komende seizoen.’’
In korte lijnen schetst Lampe een beeld van de Stadsschouwburg Haarlem. Liefkozend noemt hij haar een ‘’bonbonnière’. Haar ontstaan, dankt ze aan een gift van de Haarlemse ondernemer J.C. Krol. Hij schonk de gemeente Haarlem 250.000 gulden voor de bouw van de Haarlemse Stadsschouwburg.

Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar, van links naar rechts: Op de foto van links naar rechts: Jaap Lampe, Richard Kemper, Erik van Muiswinkel, Carel Alphenaar, Brigitte Kaandorp, Geoffrey Courchaine, Boudewijn de Groot, Remco Veldhuis, Patrick Stoof en Marijke Kots. foto: Melle Meivogel,

Stadsschouwburg 100 jaar – foto Melle Meivogel

De heks van Haarlem va Frederik van Eeden

Op 30 september 1918 volgde de opening met het toneelstuk ‘’De heks van Haarlem’’ van de Haarlemmer Frederik van Eeden (1860-1932). Het toneelstuk speelt zich af in Haarlem en wel in de deftige 17e -eeuwse woning van Cousaert. Het speelt zich af in een tijd met de Bijbel als hoogste woord.
Die tijden zijn veranderd. In aanwezigheid van koningin Maxima heropende het theater in 2008 met de première van ‘’Batte’’. Ad de Bont schreef deze musical speciaal voor de Stadsschouwburg. Een elfenvrouw maakt een eind aan de eenzaamheid van Batte. Ze neemt haar naar een tijdloze wereld. Daarin speelt God geen rol. Liesbeth Colthof deed de regie. Haar familievoorstelling ‘’De Krijtkring’’ gaat in première tijdens het theaterseizoen .

de heks van Haarlem, Frederik van Eeden

de heks van Haarlem, Frederik van Eeden

Boudewijn de Groot laat als gastprogrammeur iedereen meegenieten

Met Boudewijn de Groot als gastprogrammeur wordt de 100e verjaardag van Stadsschouwburg Haarlem wordt een feest voor iedereen. Boudewijn de Groot selecteert een aantal bijzondere voorstellingen. Deze worden vanaf medio mei bekend.
Een comité van tien jongeren van diverse Haarlemse middelbare scholen (de Voortrekkers genaamd) bedenken een paar theateravonden in voor leeftijdsgenoten onder de noemen ‘No parents allowed’. Mensen in verzorgingstehuizen krijgen een livestream met de Haarlemse Stadsschouwburg om mee te genieten van concerten van een aantal zondagmiddag concerten.

Ter ere van haar 100e verjaardag op 30 september lanceert Stadsschouwburg Haarlem een prachtig jubileumseizoen met als gastprogrammeur Boudewijn de Groot

Ter ere van haar 100e verjaardag op 30 september lanceert Stadsschouwburg Haarlem een prachtig jubileumseizoen met als gastprogrammeur Boudewijn de Groot

Kaarten voor het seizoen programma Haarlem zijn al te koop voor de volgende producties

● Bonte Gala-Avond met bekende Haarlemmers (september 2018). Een avond van grootse allure met zang, drank, magie en polonaise. Ook Veldhuis & Kemper doen mee. Remco Veldhuis noemt het schertsend ‘’een georganiseerde puinhoop.’’
● De première van de Krijtkring van Toneelmakerij (oktober 2018).
●Toneelgroep Centrum met de leesvoorstelling Ajax-Feyenoord (25 november 2018). Regisseur Carel Alphenaar noemt het ‘’een symfonie van woorden en beelden’’.
● Scrooge! Geen Christmas Carol (19 december 2018 t/m 6 januari 2019).
● Stichting Haarlemse Theatermakers, De dertiende rij (januari 2019). Volgen Marijke Kots spookt het op de 13e rij van Stadsschouwburg Haarlem.
● Toneelgroep Centrum met de leesvoorstelling ‘’Schandaal in Holland’’(1939) van E du Perron (24 februari 2019). Over de politieke uitschakeling van de regent Onno Zwiere van Haren (1713-1779) op grond van al dan niet vermeende incestueuze betrekkingen met zijn dochtertje.

Wist je dat?

Wist je dat Museum Haarlem in september 2018 een expositie heeft met herinneringen, kostuums, accessoires en decors uit de afgelopen 100 jaar van Stadsschouwburg Haarlem? In 2019 volgt een expositie over het uitgaansleven in Haarlem.
Voor beide tentoonstellingen is het museum op zoek naar herinneringen, foto’s, programmaboekjes, kostuums, decorstukken, uitgaanskleding en accessoires uit de afgelopen 100 jaar. Wie heeft er mooie, spannende, ontroerende, hilarische herinneringen aan een bezoek aan de Stadsschouwburg?

Kijk voor meer informatie over Stadsschouwburg Haarlem op hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *