Susan Rigvava-Dumas ontroert tijdens presentatie Nederlandse Reisopera

Susan Rigvava-Dumas en Marianne Visser van Klaarwater tijdens seizoenpresentatie 2018/2019 Nederlandse Reisopera, Carré 21 februari 2018

Susan Rigvava-Dumas en Marianne Visser van Klaarwater tijdens seizoenpresentatie 2018/2019 Nederlandse Reisopera, Carré 21 februari 2018

Op 13 februari genoot ik in het Koninklijke Theater Carré te Amsterdam van de seizoenpresentatie van de Nederlandse Reisopera. Vooral het lied ‘’send in the clowns’’ gezongen door Susan Rigvava- Dumas raakte me.

Susan Rigvava-Dumas in Sunset Boulevard. Deze musical is in Carre te zien van 28 maart t/m 8 april met de Engelse cast, maar daarin speelt Suzan niet mee.

Susan Rigvava-Dumas in Sunset Boulevard. Deze musical is in Koninklijk Theater Carré te zien van 28 maart t/m 8 april met de originele Engelse cast en een 16-koppig orkest maar zonder Susan.  Foto; Susan Rigvava-Dumas

Met haar prachtige stem vol emoties ontroerde ze me. Terwijl bij mij de tranen in mijn ogen schoten, zong ze zelf heel beheerst. Ja zelfs behoedzaam. En dan haar expressie. Alsof ze oog in oog stond met de clown als haar grote vriend.

Susan Rigvava-Dumas en “send in the clowns”

De lach van de clown belandde bij haar in een warm vol liefde voor de ‘‘stupidus’’. Zoals de clown oorspronkelijk heette. Geboren in het Romeinse klassieke theater ontwikkelde hij zich tot de middeleeuwse hofnar en de Arlecchino uit de commedia dell`arte. Dat maakt de clown al net zo veelzijdig als Susan Rigvava-Dumas.

Susan Rigvava-Dumas en de operette

Geboren in Nederland studeerde Susan na de Toneelschool in Maastricht, aan de Hochschule für Musik in Műnchen en aan het Mozarteum in Salzburg. Haar prachtige stem werd weldra opgemerkt. Zo kreeg ze onder andere het verzoek om de rol te zingen van Rosalinde in Die Fledermaus. Later volgde de rol van Grafin in Mozart’s “La Nozze di Figaro” met het Belgische Kamer Orchest in Brussel.
In Moskou zong zij soloconcerten in de Tchaikovsky Hall met werken van Rachmaninoff en Tchaikovsky met Dimitri Horostovsky en het Osipov orchest. In 1990 won zij de eerste prijs in de Internationale Dvorak competitie.

Susan Rigvava-Dumas en de musical

Susan Rigvava-Dumas schroomde niet om ook in musicals te spelen en te zingen. Zij zong de hoofdrollen in;
● Phantom of the Opera,
● Elisabeth,
● We will Roch You,
● Sunset Boulevard, Jekyll and Hyde, Kiss me Kate en Gypsy.
Met het spelen van de rol ” Mrs Denvers” in “Rebecca” zorgde zij in Wenen voor het wereldwijde succes van deze musical (zie filmpje).

Susan Rigvava-Dumas in Kiss me Kate, Kassel, foto Stephan Drewianka

Susan Rigvava-Dumas in Kiss me Kate, Kassel, foto Stephan Drewianka

Susan Rigvava en jazz

Maar ook treedt ze op als jazzzangeres met een repertoire uit “The American Songbook”. Songs van Cole Poorter of nummers uit ‘’Porgy and Bess”. Ook is ze vaste Lead-Zangeres bij het jazz-orchest Project 2.
Met werken van Samuel Barber en Leonard Bernstein opgenomen bij de Bayrische Rundfunk is ze regelmatig op de radio te horen. In 1996 werd haar jazz-cd ‘’Elmau Stride Project” in Frankrijk uitgeroepen tot de beste jazz-cd.

Susan Rigvava-Dumas keert terug naar Nederland

Na de presentatie proost ik op haar succes. En op het feit dat ze na deze internationale carrière weer terugkeert in Nederland met o.a. het lied: ‘send in the clowns’. ‘’Wat doet dat met je?’’ wil ik weten.
Enthousiast vertelt Susan Rigvava-Dumas. ‘’Het was altijd mijn grote wens om in Nederland op te treden met ‘’send in the clowns’’. Het kwam er niet van. Tegen mijn man zei ik: als ik ‘’send in the clowns’’ nooit op het toneel kan beleven, dan is mijn leven voor niets geweest. Ik ben blij om in Nederland terug te keren en juist met dit lied. I am coming home.”

Nederlandse Reisopera en ‘’A little Night Music’’

Susan Rigvava-Dumas zal haar lied ‘’send in the clowns’’ zingen tijdens de uitvoering door de Nederlandse Reisopera van ‘’A Little Night Music’’. Deze musical zal vanaf 16 maart tot 9 april te zien en te horen zijn in de theaters.
Pianist Evert Jan de Groot begeleidt haar. ‘’Binnen de eerste drie seconden van zijn spel wist ik: met hem wil ik dit lied zingen. Hij speelt ‘’send in the clowns’’ precies zoals ik het voel in mijn ziel.’’

Nicolas Mansfield, directeur Nederlandse Reisopera

Nicolas Mansfield, directeur Nederlandse Reisopera, dirigeert in december Meezing Messiah in Koninklijk Theater Carré.

Seizoenprogramma Nederlandse Reisopera

Ook het verdere programma voor 2018/2019 ziet er veelbelovend uit bleek tijdens de seizoenspresentatie van de Nederlandse Reisopera. Op het programma staan:
● Tosca; De Nederlandse Reisopera opent het seizoen met een nieuwe productie van de opera Tosca van Puccini. Deze is te zien vanaf 13 oktober tot en met 14 november 2018.De beroemde criticus Julius Korngold noemde het ‘’martelkamermuziek’’. Zelf vind ik de muziek prachtig en vol emoties.
● Die tote Stadt; Op 8 december gaat Die tote Stadt van Erich Wolfgang Korngold in première. Zij is te zien tot en met 12 februari 2019. Het belooft een sfeervolle productie te worden met psychologische trekjes.
● A Little Night Music van Steven Sondheim. Deze is te zien vanaf 16 maart tot en met 9 april 2019. Ik kijk ernaar uit om Susan Rigvava-Dumas ‘’send in the clowns’’ te horen zingen.
● Meezing Messiah in Carré op 9 december 2018. Onder leiding van directeur Nicolas Mansfield belooft deze meezingversie van Händel weer een succes te worden. In 2015, 2016 en 2017 bracht deze succesvolle uitvoering me meteen in de kerstsfeer.
● Grachtenfestival Amsterdam op 11 en 12 augustus. De Nederlandse Reisopera doet mee met een aantal concerten met als thema: ‘’Dichter bij de muziek’’.

Wist je dat?

Wist je dat de Nederlandse Reisopera ook in 2018 kleine operaconcerten van een uur organiseert? Deze OperaLunches en OperaAperitieven vinden plaats in: Enschede, Zutphen, Leeuwarden, Den Bosch en Arnhem.

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse Reisopera op hun website.

Muziek verrijkt je leven, dat vinden ze ook in het Rosa Spier huis. Tot op hoge leeftijd maken ze daar muziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.