Haarlem bloeit: ook kathedraal zet haar als cultuurstad op de internationale kaart

Haarlem bloeit, van 19-22 april genoten Peter en ik van ''de Nieuwe Bavo bloeit'', kathedraal, bloemencorso, Frans Hals Museum en Glenn Campbell

Haarlem bloeit, van 19-22 april genoten Peter en ik van ”de Nieuwe Bavo bloeit”, kathedraal, bloemencorso, Frans Hals Museum en Glenn Campbell

Haarlem bloeit. Zo heet het evenement dat Haarlem in de bloemetjes zet met als motto Haarlem Cultuurstad 2018. En terecht, zo ontdekten Peter en ik tijdens het weekend van 19 april tot en met 22 april 2018. De aan Leeuwarden toegekende titel ‘’Culturele hoofdstad van Europa 2018’’ zou ook Haarlem niet misstaan.

Bloemencorso, Gedempte Oude Gracht, 22 april, praalwagen Haarlem Cultuurstad 2018

Bloemencorso, Gedempte Oude Gracht, 22 april, praalwagen Haarlem Cultuurstad 2018 met Snip en Snap

Haarlem bloeit dankzij een ongekende bloemenhulde in de kathedrale basiliek sint Bavo, het Frans Halsmuseum en het bloemencorso. Een indrukwekkende lichtshow op de kathedraal opende op 19 april het evenement ‘’Haarlem bloeit.’’

De Nieuwe Bavo bloeit

Het begon vrijdag om half een met een Heilige Mis als opening van de vierde editie van het jaarlijkse bloemevenement ‘’De Nieuwe Bavo bloeit.’’ Dat is een prachtige expositie van bloemstukken in combinatie met het monumentale interieur.
Liefst 150 studenten van de Groenscholen, het Wellantcolege, Clusiuscollege en MBO Westland versierden de prachtige basiliek. Zoals ook de prachtige in Jugendstil gebouwde koepel. In zijn preek noemde Mgr. J.Hendriks de koepel ‘’een beeld van het hemelse Jeruzalem.’’
‘’Mensenhanden hebben deze kerk gebouwd. zij wilden met liefde iets moois aan God geven
maar ook laten zien dat de goede Vader in de hemel ons hartelijk welkom heet. En wij samen met Hem het feest mogen vieren van de Eucharistie en alle andere sacramenten.’’

Bij het zien van dit tafereel in ''de Nieuwe Bavo Bloeit '' dacht ik terug aan 2 februari 2017, toen trouwen Peter en ik de Sint Bavo

Bij het zien van dit tafereel in ”de Nieuwe Bavo Bloeit ” dacht ik terug aan 2 februari 2017, toen trouwen Peter en ik de Sint Bavo

Kathedrale basiliek st Bavo, een ontwerp van architect Joseph Cuijpers (1861-1949)

De door architect Joseph Cuijpers (1861-1949) ontworpen kathedrale basiliek heeft eigenlijk geen verdere versiering nodig. Ze is prachtig dankzij het werk van liefst vijftig kunstenaars, onder wie ook Jan Toorop (1858-1928). ‘’De vele bloemstukken in combinatie met monument en kunstwerken geven een fleurig accent aan de ‘’feestzaal van God’’, zoals Mgr. J.Hendriks de kerk noemt.
Deze mooi versierde kathedraal is een uitnodiging aan ons allemaal om God niet als een wrekende God te zien maar als een hartelijke vader die ons met liefde onthaalt in Zijn huis.’’ Na deze woorden te hebben gesproken zegende Mgr. Hendriks de bloemstukken.

De Nieuwe Bavo bloeit, de hoorns des overvloeds als teken van het feit dat Haarlem bloeit

De Nieuwe Bavo bloeit, de hoorns des overvloeds als teken van het feit dat Haarlem bloeit

Haarlem profileert zich als cultuurstad

Vrijdagavond 20 april om 7 uur waren Peter en ik opnieuw in de kathedrale basiliek sint Bavo. Hartelijk ontvangen door de bloemenmeisjes van Haarlem woonden Peter en ik de presentatie bij van het evenementenseizoen van Haarlem. Deze vond plaats in het prachtige bisschopshuis.
Stijlvol gekleed in een prachtige bloemenjurk schetste Esther Brasser (directeur Haarlem Marketing) de highlights van Haarlem cultuurstad 2018 met als logo een ster. Centraal staan:
● Het Frans Hals Museum. Op 30 maart trad ze in het huwelijk met het museum de Hallen. Samen gaan ze verder onder de naam Frans Hals Museum met als locaties Hof (Groot Heiligland) en Hal (Grote Mart) als twee gelijkwaardige musea voor oude en moderne kunst;
● Het Teylers Museum; als oudste museum van Nederland richt ze zich op kunst en wetenschap;
● De Stadsschouwburg; in 2018 viert ze haar 100e verjaardag;
● De Toneelschuur; in 2018 viert ze haar 50e verjaardag.

Haarlem bloeit, Frans Hals Museum

Haarlem bloeit, Frans Hals Museum

Haarlem bloeit wereldwijd vooral ook dankzij kathedrale basiliek sint Bavo

Wat ik miste in dit rijtje is de Kathedrale Basiliek sint Bavo. Volgens Wim Eggenkamp, voormalig Rijksadviseur van het Cultureel Erfgoed staat de Kathedrale Basiliek sint Bavo tot de vijf mooiste kathedralen gebouwd tussen 1850 en 1950. Dit onderstreept het motto: Haarlem bloeit.
Na een bezoek aan de prachtige bloemstukken in de sint Bavo liepen we door de hoofdingang naar buiten. Daar wachtten vele mensen op de lichtshow als opening van Haarlem bloeit. Op de muziek van Au Claire de la Lune (in het licht van de maan) verschenen fraaie lichtbeelden op de façade van de kathedrale basiliek sint Bavo.

kathedrale basiliek sint Bavo, klank-en lichtspel opende op 21 april ''Haarlem bloeit''

Kathedrale basiliek sint Bavo, klank-en lichtspel opende op 21 april ”Haarlem bloeit”

Kathedrale koorschool zette bloemenpracht extra luister bij

Op zondag 22 april bezochten we voor de derde keer de kathedrale basiliek sint Bavo. Om 10 uur ’s morgens vond daar een Heilige Mis plaats onder begeleiding van de Koorschool. Met de door hen gezongen H.Mis begeleiden ze ook de tijdens de meivakantie te houden bedevaart naar Assisi van het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Voor mij was het alsof er hemels gezang klonk in een kathedraal vol kleurige en geurende bloemstukken en monumentale pracht.

Kathedraal sint Bavo, 22 april, koorschool begeleidt H.Mis van 10 uur

Kathedraal sint Bavo, 22 april, koorschool begeleidt H.Mis van 10 uur

Haarlem bloeit al jaren mede dankzij bloemencorso Bollenstreek

Wat zou Haarlem zijn zonder bloemencorso? Als kind reed ik altijd met mijn ouders naar de Bollenstreek om het corso te bewonderen, Nu keek ik aan de rand van het Spaarne op vrijdagavond om half tien naar de binnenkomst van het corso. Duisternis omringde de verlichte wagens.
Bij daglicht zagen we ze na de H.Mis van tien uur. Ze stonden te pronken op de Gedempte Oude Gracht. Vooral waren de wagens van Cultuurstad Haarlem 2018 en van de 10 jarige Stadsschouwburg.

Bloemencorso,praalwagen 10 jaar Stadsschouwburg

Bloemencorso,praalwagen 100 jaar Stadsschouwburg

Uiteraard bezocht we ook het Frans Hals Museum op het Groot Heiligland. Alleen al de Anton Pieckachtige huizen doen me wanen in vroegere tijden. Binnen liet ik me verrassen door de prachtige bloemstukken in combinatie met vele meesterwerken van 16e -eeuwse en 20/21e -eeuwse kunstenaars.

Voormalige bloemenkas De Arendshoeve omgebouwd tot feestzaal

Op zondag 22 april om half vier genoten Peter en ik van een concert van Humphrey Campbell en het trio Cor Bakker. Dit vond plaats in het Tuintheater van de voormalige bloemenkas De Arendshoeve te Aalsmeerderbrug.
Bij het binnenwandelen van De Arendshoeve dacht ik terug aan de woorden van Mgr. Hendriks tijdens de opening van ‘’De Nieuwe Bavo’’ bloeit’ ’noemde Mgr. Hendriks ‘’een feestzaal van God.’’
Deze titel geef ik zelf ook graag aan het concert van Humphrey Campbell en het trio Cor Bakker, Omringd door de geuren en kleuren van prachtige bloemen vond een concert plaats vol spirit en swing. Vurig en sprankelend. In een wondermooi ritme raakten Humphrey en het trio Cor Bakker op elkaar ingespeeld. Na dit wervelend concert vol jazz en andere ritmes liepen we al swingend de Arendshoeve uit.

De Arendshoeve, 22 april, Glen Campbell en trio Cor Bakker

De Arendshoeve, 22 april, Glen Campbell en trio Cor Bakker

Haarlem in bloei; tijdens het openingsweekend genoten we van:

● De Nieuwe Bavo Bloeit; ik genoot van de prachtige door ruim 150 studenten gemaakte bloemstukken in combinatie met het monumentale interieur en andere kunstwerken. Ze doen recht aan het thema ‘’een hemels onthaal’. Het evenement is nog te bezoeken tot en met 27 april.
Koorschool; de sopranen zongen glaszuiver evenals de andere zangstemmen. Het ontroerede me en maakte me blij. Omringd door geuren en kleuren voelde ik me opgenomen in ‘’de feestzaal van God’’, zoals Mgr. Hendriks de kerk noemt.
● Lichtshow op de kathedraal als opening van ‘’Haarlem bloeit’’. In het licht van de maan verschenen op de kathedraal fraaie lichtbeelden op de muziek van ‘’Au Claire de la Lune’’ van Claude Debussy, Het ontroerde me.
● Bloemencorso van de Bollenstreek; Sfeervol vond ik de binnenkomst van de verlichte stoet in het duistere Haarlem. Gezellig druk vond ik de expositie van de praalwagens op zondag de Gedempte Oude Gracht.
Frans Hals Museum; bijzonder geslaagd vind ik de combinatie bloemstukken en kunst. De expositie is te zien tot en met 21 mei 2018.
● Concert Humphrey Campbell en het trio Cor Bakker in het Tuintheater van de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug. Na het concert liep ik al swingend en zingend nog lang na te genieten. Het concert was een initiatief van Crown Theater Aalsmeer.
● In 2017 bracht de Orde van den Prince een bezoek aan Haarlem en genoot ook van haar bezoek aan de kathedraal.

Wist je dat

Wist je dat er in de Nieuwe Bavo veel bloemmotieven zijn verwerkt? Je ontdekt ze tijdens een van de rondleidingen of door zelf goed te kijken. Nog een tip: het kathedrale museum van de sint Bavo. Prinses Beatrix opende op het gerestaureerde interieur van de sint Bavo. De Orde van den Prince bezocht de Koepelkathedraal in 2016 en genoot.
Kijk voor meer informatie op de website van Haarlem Marketing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *