Top 5 van Boudewijn de Groot voor 100 jarige Stadsschouwburg Haarlem

Top 5 van Boudewijn de Groot, seizoenspresentatie Stadsschouwburg Haarlem, @Fotograaf: Leontine Splinter

Top 5 van Boudewijn de Groot, seizoenspresentatie Stadsschouwburg Haarlem, @Fotograaf: Leontine Splinter

Op 30 september 2018 viert de Stadsschouwburg van Haarlem haar 100e verjaardag. Gastprogrammeur is Boudewijn de Groot. Tijdens de seizoenpresentatie van het theater vertelde hij over zijn 5 grootste favorieten voor het komend seizoen.

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, seizoenspresentatie 14 mei 2018

Jaap Lampe, directeur Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, seizoenspresentatie 14 mei 2018

Boudewijn stelde het programma samen met Laura Marcus aan de hand van onder meer de volgende vragen. Waar ligt zijn nieuwsgierigheid? Wat is zijn verhaal? Wat voor rol speelde dans in zijn leven? Welke thema’s raken hem?

Scapino ballet Rotterdam & Wëreldbänd

Gevraagd naar zijn meest favoriete voorstellingen noemt Boudewijn de Groot als eerste: Scapino ballet Rotterdam & Wëreldbänd.
Boudewijn: ‘’Ik heb vanouds een band met ballet. Toen ik nog een kind was, zat mijn zusje op ballet. Dat was destijds alleen iets voor grieten. Belangrijker dan de beweging vond ik de balletjuffrouw, Op haar was ik straal verliefd. Ze leek een beetje op mijn moeder. Ook zij was balletdanseres. ‘’

De Krijtkring van De Toneelmakerij

Dit toneelstuk van regisseur Liesbeth Colthof met muziek van Frederique Spigt is een familievoorstelling over een oorlogsdrama. Boudewijn: ‘’Ik ben heel nieuwsgierig hoe of ze dit voor kinderen begrijpbaar maken.’’

De Top 5 van Boudewijn de Groot: de krijtkring

De Top 5 van Boudewijn de Groot: de krijtkring, foto: Leontine Splinter

Nederlands Danstheater

Boudewijns belangstelling gaat vooral ook uit naar het Nederlands Danstheater 2. Dit gezelschap bestaat in 2018 veertig jaar. Daarom onthaalt ze haar oude vriend Alexander Ekman (1984). DE internationaal veel gevraagde choreograaf besloot in 2006 zich volledig te wijden aan het choreograferen. Eerder maakte hij een danscarrière bij o.a. het Koninklijk Ballet van Zweden.

Top 5 van Boudewijn de Groot: de Vader

‘’Eigenlijk ben ik naar alles benieuwd’’, vertelde Boudewijn de Groot. Zijn aandacht gaat vooral ook uit naar het toneelstuk ‘’De vader’’. Dat is een werk over het gevecht tegen de ziekte van Alzheimer. ‘’Ik heb in mijn omgeving twee keer daarmee te maken gehad’’, vertelde Boudewijn. ‘’De ziekte kan soms momenten hebben dat je erom kan lachen ondanks alle ellende. Zoals ook in dit stuk.’’

Caligula

Het beroemde meesterwerk van Albert Camus (1913-1960) kreeg een moderne versie dankzij regisseur Thibaud Delpeut (1978), artistiek directeur Theater Utrecht. ‘’Ik ben heel benieuwd naar deze metamorfose’’, vertelde Boudewijn de Groot. ‘’Een figuur als Caligula fascineerde me trouwens altijd al. Waar komt dat bloeddorstige vandaan?’’

De top 5 van Boudewijn de Groot

De top 5 van Boudewijn de Groot vormen samen de abonnementsserie ‘’keuze van Boudewijn ‘. Voorafgaande aan de voorstellingen vindt ‘’Boudewijn de Groot ontmoet’’ plaats. Trouwens, in de top 5 van Boudewijn de Groot staan alle voorstellingen op de eerste plaats.
● Scapinoballet Rotterdam & Wëreldbänd: Dit wordt een spectaculaire avond vol dans, humor, slapstick, muziek en theater. Samen maken deze twee gezelschappen een turbulente zeereis met als kapitein choreograaf Ed Wubbe.
Nederlands Danstheater 2: Alexander Ekman gaat met jonge dansers werken aan een nieuwe creatie.
De Vader: Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a. Wegens groot succes keert deze theaterhit weer terug naar de Stadsschouwburg van Haarlem. Hoofdrolspeler Hans Croiset won voor zijn spel  de Louis d’Or prijs. 
Caligula; een bewerking van het meesterwerk van Albert Camus door Thibaud Delpeut  Centraal staat de vraag: wordt de jonge keizer steeds krankzinniger of onderwerpt hij zijn
onderdanen aan een gruwelijk  experiment?
De Krijtkring van De Toneelmakerij;  een familievoorstelling met de adem van een rockconcert naar het meesterwerk van Bertolt Brecht  ‘’de Kaukasische Krijtkring’’.

Wist je dat?

Wist je dat Boudewijn de Groot een speciale band heeft met de Stadsschouwburg Haarlem? Meer hierover lees je in mijn interview.

Kijk voor meer informatie over de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem op hun website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *