BBC Oceans our Blue Planet: recensie + interview met winnares Volvo Ocean Race

BBC Oceans en Carolijn Brouwer (winnares Volvo Ocean Race) hebben een boodschap aan onze wereld. Foto: Carolijn Brouwer tijdens Volvo Ocean Race

BBC Oceans en Carolijn Brouwer (winnares Volvo Ocean Race) hebben een boodschap aan onze wereld. Foto: Carolijn Brouwer tijdens Volvo Ocean Race

Tijdens de première van the Oceans our Blue Planet op 2 juli in het Omniversum in Den Haag zat ik achter haar Op de vraag wat of haar meest favoriete oceaan is, antwoordde Carolijn Brouwer:’ ‘’De Zuidelijke Oceaan.’’ Dan begint de film en ervaar ik zelf de schoonheid van de Zuidpoolzee en andere oceanen.

BBC Oceans, Omniversum Den Haag, ingang filmzaal

BBC Oceans, Omniversum Den Haag, ingang filmzaal

Carolijn Brouwer won als lid van het team Dongfeng op 24 juni 2018 de Volvo Ocean Race 2017-2018. Na ruim acht maanden behaalde ze de eindzege van deze 45.000 mijl lange zeilwedstrijd. In 2001-2002 deed ze voor het eerst mee.

BBC Oceans our Blue Planet; Zuidelijke Oceaan

Het liefst is Carolijn Brouwer op de Zuidelijke Oceaan. ‘’Er is daar bijna geen leven, maar wel veel dolfijnen. Bijna dagelijks zo’n 150 a 200 tegelijk. Je ziet er bijna geen schepen of ander teken van leven.
We ware daar alleen met zeven boten van de Volvo Ocean Race. Er stond een flinke wind over het koude water. Het was heel zwaar. Er was daar bijna geen leven maar wel veel dolfijnen, wel bijna dagelijks zo’n 150 a 200 tegelijk.’’

Carolien Brouwers, winnares Volvo Ocean Race, was ook aanwezig tijdens de première van BBC Oceans

Carolien Brouwers, winnares Volvo Ocean Race, was ook aanwezig tijdens de première van BBC Oceans

BBC Oceans our Blue Planet en verandering van klimaat

In die 17 jaar veranderde het klimaat aanzienlijk. Carolijn Brouwer: ‘’In 2001 moest je in de IJszee slalommen tussen de ijsbergen. Dat maak je nu nauwelijks nog mee.’’ Wat dat betekent zien we in de film The Oceans our Blue Planet tijdens de filmopnames in het Noordpool gebied.
De walrussen liggen niet op hun favoriete ijsschotsen maar op land. ‘’Een veilige plek op het ijs vinden wordt als maar moeilijker,’’  zegt de filmstem van de BBC in het Nederlands ingesproken door Ruby van Tongeren.

BBC Oceans our Blue Planet, Picture shows: Sea otters, Monterey Bay, California, USA. Sea otters must eat around 30% of their body weight every day but, when not hunting, they rest by floating on their backs, frequently wrapping themselves in fronds of kelp for better stability.

BBC Oceans our Blue Planet, Picture shows: Sea otters, Monterey Bay, California, USA. Sea otters must eat around 30% of their body weight every day but, when not hunting, they rest by floating on their backs, frequently wrapping themselves in fronds of kelp for better stability.

BBC Oceans our Blue Planet toont kwetsbaarheid van onze planeet

BBC Oceans our Blue Planet toont ons de kwetsbaarheid van onze planeet. Volgens documentairemaker BBC is een ontdekkingsreis veel meer dan ooit van levensbelang. ‘’Wamt onze toekomst valt en staat met zog voor oceanen.’’
Carolijn Brouwer vindt het vele plastic in de oceanen triest. ‘’We moeten nu wel vaker de kiel checken omdat er een plastic zak aan vast zit. Met de race die wij doen kunnen we een sterke boodschap overbrengen voor een meer duurzame samenleving.’’

BBC Oceans our Blue Planet is leerzaam

Door ons de wondere wereld van de oceanen te laten zien, maakt ook Oceans our Blue Planet ons bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet. Ook is de film leerzaam. Veel van wat ik zag en hoorde wist ik nog niet.
Zo bestrijken de oceanen met hun ongerepte natuur maar liefst 70% van het aardoppervlak. Haar zeeplanten vormen de longen van onze planeet. Haar druppels zijn soms zo groot als een basketbal. Haar eigen geluid is dat van een door haar zelf gecomponeerd stuk muziek.
Duiken naar de bodem van de oceaan is al net zo uitdagend als een reis in de ruimte. Bodems van oceanen ontsluiten een geheime wereld. Zelfs vissen praten met elkaar.

Omniversum Den Haag

Omniversum Den Haag

Recensie BBC Oceans our Blue Planet:

Tijdens BBC Oceans our Blue Planet voelde ik me als kijker soms overdonderd. Zoals bij de romp van het schip aan het begin van de film. Deze was te groot om met mijn ogen te omvatten. Zoals dat ook geldt voor de forse lichamen van dolfijnen en andere grote vissen.
Kolossale lichamen van dolfijnen en andere grote vissen zwommen over me heen. Ze verpletterden me als het ware. Op zulke momenten zochten mijn ogen wanhopig naar een ankerpunt om in alle rust te genieten
Mooi en bijzonder vond ik wel de opnames van het diepzeeleven, zoals:
● een slagtandvis; hij gebruikt een open koraalrif als een keuken met daarin gerei om zijn voedsel open te breken;
● een inktvis; om te ontsnappen aan een gestreepte kathaai bedekt hij zich met schelpen;
● nauwelijks bekende oceaanbewoners zoals yeti krabben, zeekomkommers en lantaarnvissen.
Zeilen over de oceanen. Dat lijkt me een geweldig feest. Eerder vaarden Peter en ik mee met de Willem Barentsz in Enkhuizen. Trouwens stichting Vaarwens vervult de wens van terminaal patiënten om nog een keer te varen.

2 juli 2018 ook première America’s Music

Als dank mijn aanwezigheid kreeg ik na afloop twee vrijkaartjes voor de film America’s Music. Ook deze film is vanaf 3 juli te zien in het Omniversum. Aloe Blacc neemt je in deze film mee op een muzikale roadtrip door America met o.a. Louis Armstrong, Elvis Presley, Gloria Estephan.
Aloë Blacc zegt zelf over deze 45 minuten durende film: ‘’Werken aan America’s Music versterkte bij mij bet idee dat er geen regels zijn in de muziek. Her herinnerde mij eraan om te experimenteren. Want experimenten kunnen zich ontwikkelen tot nieuwe muziekgenres die onze cultuur vooruit helpen.’’

America's Music, Omniversum, met o.a. Elvis Presley

America’s Music, Omniversum, met o.a. Elvis Presley

Wist je dat?

Wist je dat het Omniversum is uitgerust met 36 luidsprekers? Dat betekent zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Omniversum.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *