80jarige oorlog : tijdens NTR-parade ontpopt Peter zich als historicus

80jarige oorlog: Marianne Visser van Klaarwater proost op har man als winnaar quiz

80jarige oorlog: Marianne Visser van Klaarwater proost op har man als winnaar quiz

Tijdens de NRT parade op 6 september kregen Peter en ik een voorproefje van het nieuwe seizoen. Het stortregende en dat zonder paraplu. We werden drijfnat. We genoten. Ikzelf stond paf van Peter. Bij een quiz over de 80jarige oorlog wist hij als 83 jarige alle antwoorden.

80jarige oorlog en nog veel meer viel te beleven tijdens de NTR-parade. In ''Metamorfose'' streden deelnemers naar de prijs voor de beste tekenig in de stijl van Escher.

80jarige oorlog en nog veel meer viel te beleven tijdens de NTR-parade. In ”Metamorfose” streden deelnemers naar de prijs voor de beste tekening in de stijl van Escher.

83 jaar en helemaal bij de tijd. Dat is mijn man Peter Lasschuit. Nauwlettend volgt hij het nieuws, leest Elsevier en is allesbehalve dement. Integendeel: hij weet soms meer dan ik. Dat bleek ook tijdens de quiz over de 80jarige oorlog tijdens de NRT-parade.

Quiz over de 80jarige oorlog

Drijfnat namen we plaats op een van de twee banken in de tent. Aan weerskanten hingen twee oude landkaarten. In het midden stond een diascherm. Daaronder hield een bord de score bij van de quiz tussen groep A en groep B.
‘Waar kwam Alva aan land?’ vroeg de quizmaster. Prompt antwoordde Peter ‘in Vlissingen’. Al even snel kwam zijn antwoord bij de volgende vraag. ‘Waar staat dit standbeeld van Willem van Oranje?’ Ik wist het niet, maar Peter wel. Hij antwoordde: ‘in Antwerpen’.
Ik wist wel het antwoord bij de volgende vraag: ‘waar is Willem van Oranje vermoord?’ In mijn enthousiasme riep ik snel met een jubelstem ‘Delft’. Dom, dom, dom, want nu scoorde ook de andere partij. Dat bracht de stand op 3-1.
Bij de laatste vraag was Peter de anderen te snel af. ‘Waar begon de victorie?’ vroeg de quizmaster. Weer wist niet ik maar Peter het antwoord. ‘In Alkmaar’, zei hij, Zo won onze groep de quiz met glans dankzij Peter. Peter was ook mij te snel af, En dat terwijl ik in mijn boek ‘Het geloof van Oranje’ uitgebreid aandacht besteed aan de 80jarige oorlog.  Marianne Visser van Klaarwater: Het Geloof van Oranje: eenheid, verbondenheid, tolerantie''Met illustraties van de Arubaanse kunstschilder Gustave Nouel.

Marianne Visser van Klaarwater: Het Geloof van Oranje: eenheid, verbondenheid, tolerantie” Met illustraties van de Arubaanse kunstschilder Gustave Nouel.

80jarige oorlog: De geboorte van Nederland 1568 – 1648

450 jaar geleden ontbrandde de 80-jarige oorlog. Propaganda, geloofsfanaten, terrorisme, plunderingen en moordpartijen zweepten de gemoederen hoog op. Van Groningen tot Gent, van Alkmaar tot Groenlo, overal kregen burgers te maken met wraak, verraad en excessief geweld. Hoewel niemand het bij aanvang had kunnen bedenken, groeide uit die chaos tenslotte na jaren een zelfstandig land. Ons land met ongeveer de huidige grenzen. In een zevendelige serie op de vrijdagen van 28 sept t/m 9 nov om 21.05 uur bij de NTR op NPO 2 duikt Hans Goedkoop in de historie.

80jarige oorlog: Hans Goedkoop

80jarige oorlog: Hans Goedkoop

Komische serie over 80jarige oorlog

Vanaf 30 september start de NTR met een nieuwe historische comedy voor jong en oud: Welkom in de 80-jarige Oorlog. Na Welkom in de Gouden EeuwWelkom bij de RomeinenWelkom in de IJzeren Eeuw en Welkom in de jaren 60 staat dit keer de Tachtigjarige Oorlog centraal. Willem van Oranje, Prins Maurits, Koning Filips de Tweede en De Hertog van Alva zijn al eeuwen dood, maar maken voor talkshowhost Dorine Goudsmit een uitzondering. Zij zitten stuk voor stuk bij haar op de bank om alles over hun tijd te vertellen.

Willem van Oranje, een door Gustave Nouel geschilderd portret uit het boek ''het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie(Marianne Visser van KLaarwater, Den Haag, U2pi, 2015).

Willem van Oranje, een door Gustave Nouel geschilderd portret uit het boek ”het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie(Marianne Visser van KLaarwater, Den Haag, U2pi, 2015).

Boeiende programma’s en series op NTR

De NTR komt met een veelbelovend seizoen met onder andere:
● Lief dagboek, Elke zondag van 28 oktober t/m 2 december, 21.20 uur, NPO 1.
In Lief dagboek lezen mensen voor uit de dagboeken die ze in hun puberteit schreven. Voor het eerst, voor een volle zaal publiek. Spannende, onthullende en gênante verhalen. Allemaal heel herkenbaar en toch verrassend.
Brard & Jekel: VetGelukkig ?! Elke dinsdag van 30 oktober t/m 20 november, 20.25 uur, NPO 3. In deze vierdelige serie presenteert de NTR een gloednieuw tv-duo: Patty Brard en Diederik Jekel. TV-persoonlijkheid en presentatrice Patty Brard en wetenschapsjournalist Diederik Jekel weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht. In deze serie onderzoeken zij vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.
Anorexia eetclub, Elke dinsdag van 13 november t/m 18 december, 21.05 uur, NPO 3. In Anorexia Eetclub gaan zes dappere jongeren met anorexia nervosa, die in verschillende fasen van hun herstel zitten, proberen om onder begeleiding van een diëtiste te koken.
Voor de vorm, Elke donderdag van 18 oktober t/m 6 december, 21.30 uur, NPO 2
Iedere dag drinken we uit een glas, trekken we onze sneakers aan, zitten we op een toiletpot en stappen we op de fiets. Dat vinden we vanzelfsprekend. Ontwerper Christien Meindertsma vindt niets vanzelfsprekend. In het nieuwe NTR programma ‘Voor de Vorm’ onderzoekt zij iedere aflevering de vorm van een ander gebruiksvoorwerp.
● Het leven is een jurk elke woensdag van 7 november t/m 12 december, 21.15 uur, NPO 3. Nieuw programma gepresenteerd door Victoria Koblenko waarin beroemde Nederlandse fashiondesigners als Jan Taminiau, Bas Kosters en Ronald van der Kemp samen met bekende Nederlandse vrouwen de jurk van hun leven maken. In elke aflevering staat een bekende Nederlandse vrouw centraal.
● DierenDetectives, Vanaf 18 november, 18.15 uur, NPO Zapp
Een olifant redt een meisje van een verwoestende tsunami. Een groep dolfijnen beschermt een Australische familie die aan het zwemmen is tegen een dreigende haaienaanval. En een papegaai waarschuwt zijn baasje dat de baby bijna stikt. Toeval of niet? In de nieuwe Zapp serie Dierendetectives speuren kinderen uit verschillende landen het internet af, doen experimenten en interviewen deskundigen. Net zolang tot ze het verhaal ontrafelen en antwoord hebben op de vraag: ‘Is dit dier een held?’
● Het Uur van de Wolf: M.C. Escher – Het oneindige zoeken
Donderdag 13 september, 22.55 uur, NPO 2
“Ik ben bang dat er in de wereld maar één persoon is die een echt goede film over mijn werk kan maken en dat ben ik zelf.” Dat schrijft de beroemde graficus M.C. Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. Regisseur Robin Lutz heeft in de documentaire Het oneindige zoeken dat idee als uitgangspunt gebruikt. Hij geeft Escher 46 jaar na zijn dood opnieuw een stem; gebaseerd op de rijkdom van Eschers nimmer geopenbaarde brieven en dagboeken.

Wist je dat?

Wist je dat de NTR een creatieve denktank heeft? Dat is het NTR jeugdprogramma De Buitendienst. Als slotstuk van de NTR parade opende ze op 6 september in het Mediapark een siloknaller om daarin onderzoek te doen naar duurzaamheidsoplossingen.

Kijk voor meer informatie op de website van NTR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *