Citaten die raken: Van Gogh Museum A’dam belicht de brieven van Vincent

Citaten die raken van Vincent van Gogh, Marianne Visser van Klaarwater proost met Axel Brüger, directeur van het Van Goghmuseum, op het succes van ''Van Gogh belicht''

Citaten die raken van Vincent van Gogh. Marianne Visser van Klaarwater proost met Axel Brüger, directeur van het Van Goghmuseum, op het succes van ”Van Gogh belicht”

Citaten die raken: brieven van Vincent van Gogh belicht

Citaten die raken staan centraal in het project ‘’Vincent van Gogh belicht’’. Met deze bloemlezing uit meer dan 800 brieven duik je in het gevoelsleven van de schilder. Op 15 november woonden Peter en ik de opening bij samen met tal van Bekende Nederlanders.

Citaten die raken van Vincent van Gogh,, Van Gogh belicht

Citaten die raken van Vincent van Gogh, Van Gogh belicht

Het Vincent van Gogh Museum bezit ruim 200 schilderijen en 500 tekeningen. Plus bijna alle door Vincent van Gogh geschreven brieven. ‘Dat maakt het bezoek aan dit museum als een reis’’, zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum.

Meer dan 800 handgeschreven brieven

‘’Wie van jullie schrijft nog een brief?’’ vraagt Axel Rüger aan de vele genodigden voor deze avond. Slechts enkelen steken hun hand op. Ook ik doe dat.
Sinds kort correspondeer ik met Patty van Baaren. Destijds zaten we samen in de 5e klas van de lagere school. Ik schrijf mijn brieven met de computer. Het zijn e-mails.
Vincent van Gogh schreef met de pen talloze brieven. ‘’Hij was niet alleen een goede schilder maar ook een uitstekend literair schrijver’’, zegt Rüger. ‘’Door zijn meer dan 800 brieven leer je van Gogh pas goed kennen.’’

Citaten die raken van Vincent van Gogh,

Citaten die raken van Vincent van Gogh,

Citaten die raken: over compassie

Wat raak je in de brieven van Vincent van Gogh? Deze vraag gesteld aan Bekende Nederlanders leidden tot een podcastserie. Elk week geeft een BN’er zijn of haar visie.
Adriaan van Dus gaf de aftrap tijdens de openingsavond op 15 november. Hij toonde zich geraakt door de compassie van Vincent. Zoals blijkt uit zijn brief over het armzalige lot van de mijnwerkers in de Borinage. ‘
‘’Sommige arbeiders werken in de cellen, anderen laden de losgemaakte steenkool in kleine wagens, het zijn vooral de kinderen die dit doen.
’’
Van Gogh dwingt je als het ware om naar armoede te kijken. Van Dis noemt hem ‘’een activistische documentairemaker avant la lettre.’’
Van Dis zegt: ‘’Ik voel mij ook betrokken. De kloven in de samenleving worden steeds groter. Dit is de tijd van gesloten grenzen. Wat een schrijver kan doen is iets beschrijven, laten zien wat er gebeurt. Maar doe ik wel genoeg?’’

Citaten die raken van Vncent van Gogh, Adriaan van Dis

Citaten die raken van Vncent van Gogh, Adriaan van Dis

Citaten die raken: over vriendschap

Loes Luca stond stil bij Vincents vriendschap met de zwangere prostituee Sien. Zij was zijn onbereikbare grote liefde.
Hij schreef: ‘’Voor mij is zij mooi en ik vind er juist in dat wat ik hebben moet. Het leven is er overheen gegaan. Als de grond niet geploegd is, kunt ge er niets op doen. Zij is geploegd. Dus vind ik meer in haar dan in een hele partij ongeploegden.’’
Loes Luca ontroerde me met haar lied over ‘’het hoertje als de speelman van iedere man.’’ Sien verdiende beter, meende Vincent. Hij schreef: ‘’Een vrouw is aan je gehecht als een tamme duif.’’

Citaten die raken van Vincent van Gogh,, Loes Luca

Citaten die raken van Vincent van Gogh,, Loes Luca

Citaten die raken: over eenzaamheid

Nazmiye Oral stond stil bij de eenzaamheid van Vincent. Hij voelde zich niet gewenst door zijn ouders. Hij voelde zich verstoten en eenzaam.
Vincent schreef daarover: ‘’Er is een opzien tegen het mij in huis nemen, als er zou wezen een grote ruige hond in huis te hebben. Hij zal met natte poten in de huiskamer komen en dan is hij zo ruig. Hij blaft zo hard.’’
‘’ik vind dat hij zeurt’’, zei Nazimye. ‘’Mijn Turkse moeder zei over mij: ‘’ik heb een steen gebaard.’’ Zelf voelde ik me geraakt door deze harteloosheid van ouders.

Citaten die raken van Vincent van Gogh, Nazmiye Oral

Citaten die raken van Vincent van Gogh, Nazmiye Oral

Citaten die raken: over waanzin

Singer songwriter Lucky Fonz III toonde zich geraakt door de waanzin van Vincent. Uit de citaten die raken, koos hij de zin uit Vincents brief dd. 23 mei 1889.
Daarin schrijft de schilder over de inrichting in Saint-Rémy. ‘’Het ruikt muf zoals in een Frans kakkerlakkenrestaurant….Als ik geen andere gekken van nabij had gezien, had ik het nooit afgeleerd om er altijd aan te denken.’’

Citaten die raken van Vncent van Gogh, singer-songwriter Lucky Fonz III

Citaten die raken van Vncent van Gogh, singer-songwriter Lucky Fonz III

Citaten die raken: over de dood

De bloemlezing eindigde met de zelfmoord van Vincent van Gogh op 29 juli 1890. Het opgeven van het streven naar perfectie verwoordde hij als volgt: ‘’Streven naar perfectie heeft geen zin. In elke mislukking schuilt een ontluikend slagen.’’
Loes Luca deelde zijn visie: ‘’Ik herken dat. Net als het perfecte kunstwerk, bestaat de perfecte voorstelling eigenlijk niet. Ik ben zelf ook nooit tevreden. Het kan altijd beter.
Dus probeer je het iedere avond opnieuw. Daarom verveelt acteren nooit, omdat je het steeds opnieuw doet, om de perfectie te vinden… En die vind je nooit. Doe je dat wel, dan krijg je een uitgedroogd

Citaten van Vincent van Gogh die raken, Zangeres Janne Schra,

Citaten van Vincent van Gogh die raken, Zangeres Janne Schra, een van de BN’ers die zich geraakt voelt door Vincent van Gogh. Hoe valt binnenkort te beluisteren in de Podcast.  

Citaten die raken: Vincent van Gogh belicht

Podcastserie Vincent van Gogh: T/m 17 januari 2019 verschijnt er elke week een aflevering van een gloednieuwe podcast-serie. Bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten lezen brieven van Van Gogh voor. Ze vertellen wat hen hierin raakt. Voorlezers zijn Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten, Akwasi, Nazmiye Oral, Lucky Fonz III, Ellen Deckwitz, Janne Schra en Ted van Lieshout.
● Campagne Vincent van Gogh belicht: Zes lantaarnpalen op het Museumplein belichten briefcitaten van Vincent van Gogh (1853-1890). Dit vormt de aftrap van de Van Gogh belicht-campagne, waarin het Van Gogh Museum de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet.
● Website: Bezoekers van de museumwebsite kunnen struinen door de 140-jaar oude brieven, passages markeren en deze delen op social media. Hiermee maken zij kans dat hun favoriete quote wordt geprojecteerd in Vincent van Gogh-straten door het hele land.
●Vincent van Gogh belicht; inspireren, stimuleren, van commentaar voorzien.
● Vervallen tot onderwerp van geroddel in zijn dorp vluchtte Vincent van Gogh naar Nuenen. Daar raakte hij geboeid door Japanse prenten. De invloed daarvan zie je op diverse werken in het Vincent van Gogh Museum.

Wist je dat?

Wist je dat het Van Gogh Museum zich ook richt op blinden en slechtzienden? Voor hen ontwikkelde ze het speciale programma ‘’van Gogh op gevoel’’.
Het Vincent van Gogh Museum organiseert ook andere projecten dan ‘’Vincent van Gogh belicht’’. Kijk voor meer informatie op hun website:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *