Johannes Vermeer: alle 36 werken sinds 3 december in een pocket gallery

Johannes Vermeer virtueel, Marianne Visser van Klaarwater in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven

Johannes Vermeer virtueel, Marianne Visser van Klaarwater in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven

Johannes Vermeer schilderde 36 doeken. Ze raakten wereldwijd verspreid. Sinds 3 december zijn ze nu allemaal te zien in een virtueel museum. ‘’It’s a never ending story’’ vertrouwde minister Ingrid van Engelshoven me toe tijdens de opening in het Mauritshuis.

 

Johannes Vermeer, virtueel museum

Johannes Vermeer, virtueel museum

Johannes Vermeer, alle 36 werken in een Pocket Gallery

Johannes Vermeer, alle 36 werken in een Pocket Gallery met kamers en werken verdeeld naar thema”s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘‘Wat bedoelt u met a never ending story?‘’ vraag ik aan Van Engelshoven.
‘‘We kennen natuurlijk niet alleen Johannes Vermeer maar ook Rembrandt en vele andere meesters plus schilders van nu. Ook zij zijn een eigen virtueel museum waard’’, meent de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Virtueel museum voor Johannes Vermeer

Het virtueel museum voor Johannes Vermeer betreft een initiatief van het Mauritshuis en Google. Gedurende anderhalf jaar werkten ze samen. Maar liefst 18 musea in totaal zeven landen sloten zich aan bij deze revolutionaire stap.
Dankzij het virtuele museum hoeven liefhebbers van Johannes Vermeer niet meer de hele wereld over te reizen. Al zijn 36 werken zijn nu te zien in de app of via de link.
Leidt het digitaal zien niet tot minder museumbezoek?
‘’Integendeel’’, meent van Engelshoven. Ik wil niet dat mensen thuis blijven om daar een museum te bekijken. Ik verwacht dat mensen na het thuis gezien te hebben meer naar het museum komen. Dit betekent voor het Mauritshuis en andere musea een enorme boost.
Kunst is kijken. Dat betekent: hetzelfde zien vanuit verschillende aspecten. Daartoe biedt het virtueel museum met de werken van Johannes Vermeer interessante mogelijkheden.’’

Johannes Vermeer virtueel, gezicht op Delft

Johannes Vermeer virtueel, gezicht op Delft

 

Demo’s met werken van Johannes Vermeer

Nieuwsgierig loop ik naar de tafel met smartphones met daarop het virtueel museum. Het bestaat uit kamers met elk een eigen thema. Door het scherm te bewegen wandel ik naar een schilderij. Met een enkele klik volgt de informatie over het betreffende werk.
Informatie biedt de app ook over het nauwelijks bekende leven van Johannes Vermeer. Wat is zijn betekenis? Na zijn leven raakte hij vergeten en daarna weer ontdekt. Hoe overleefde zijn werk de tijd? Zelfs in Japan hangt zijn werk.

JohannesVermeer, virtueel museum, demo

Johannes Vermeer virtueel museum, demo

Mogelijkheden virtueel museum Johannes Vermeer

De mogelijkheden van het virtueel museum zijn bijzonder, zoals: · Selfies: Door het maken van een selfie ontdek je welke portretten van Johannes Vermeer op jou lijken.
● Inzoomen: met de app duik je diep in een werk. Zo ontdek je dat het oorsieraad van ‘’het meisje met de parel’’ slechts uit een kleine vlek bestaat.
● Zoekwoorden: door intypen van ‘’parel’’ of ander zoekwoord ontdek je op welke schilderijen je een ‘’parel’’ of ander item ziet.
● Echte musea: wil je op je scherm een van de musea met werken van Johannes Vermeer in het echt zien? Ook dat kan. Je stapt via je app of link zo het museum binnen.

Wist je dat?

Wist je dat ‘’gezicht op Delft’’ het beroemdste werk is van Johannes Vermeer? Alles ademt rust uit door de verdeling in drie vlakken: 1) water, 2) stad, 3) lucht. Indrukwekkend is de wolkenlucht. Je voelt als het ware de wasem. Op de voorgrond keuvelen vissersvrouwen. Waarover praten zij? Niet over het virtuele museum. Ze weten nog niet hoe gebruik te maken van techniek.

Het Mauritshuis bezit ook een rijke collectie met werken van Jan Steen. Wil je meer weten over het Mauritshuis? Kijk dan op hun website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *