Kindermishandeling : Leitmotiv in thriller ‘’Verdwenen’’ van Rob Oostveen

Rob Oostveen, in december 2018 verscheen zijn thriller ''Verdwenen'met als thema kindermishandeling

Rob Oostveen, in december 2018 verscheen zijn thriller ”Verdwenen’met als thema kindermishandeling

Kindermishandeling, de cijfers liegen er niet om. Volgens het Centraal Jeugd Instituut krijgt 3% van de kinderen te maken met huiselijk geweld. Kindermishandeling kost jaarlijks zestig kinderen het leven. Dit alles inspireerde Rob Oostveen tot zijn thriller ‘‘Verdwenen’’.

Verdwenen, een pychologische thriller van Rob Oostveen, met als thema kindermishandeling

Verdwenen, een pychologische thriller van Rob Oostveen, met als thema kindermishandeling

Enkele weken voor de geboorte van het kerstkind verrast Rob Oostveen mij met zijn thriller ‘’Verdwenen,’’ Het boek telt maar liefst 365 pagina’s. Het laat me niet meer los. Het sleept me mee in een bizarre gedachtewereld.

Verdwenen, over de impact van kindermishandeling

Het verhaal over kindermishandeling ligt ingebed tussen een minutieus en analytisch beschreven moordonderzoek en de uiteindelijke straf. Door veel voorkennis maken vooral de doorleefde personages de thriller ‘’Verdwenen’’ angstaanjagend.
Waarom verlaagt een volwassene zich tot kindermishandeling? Uit irritatie en onmacht zo blijkt uit ‘’Verdwenen’’. Waarom grijpt een volwassen getuige niet in? Uit angst voor de dader. Wat is de impact op het leven van de liefhebbende ouder? Een verwoest leven dat leidt tot ultieme wraak.

Georges Simenon en Rob Oostveen:

In de opzet van ‘’Verdwenen’’ trek ik de parallel met Georges Simenon (1903-1989). Als geestelijk vader van Maigret was hij de uitvinder van de psychologische politieroman. Ondanks zijn gepassioneerde speurneus stelde hij zich ook bij de bloedigste misdaden slechts één vraag: hoe kwam de dader tot zijn daad? In 2004 verscheen in de  serie Actuele Onderwerpen mijn  boekje over deze geestelijke vader van commissaris Maigret.
De stijl van ‘’Verdwenen’’ is in het begin ietwat aarzelend. Te veel hulp- en passieve werkwoorden maken de stijl onzeker. Het doet me weer denken aan de geestelijke vader van Maigret. Bij het vullen van de eerste lege pagina’s sprak hij over ‘’de martelgang van een schrijver.

Georges Simenon, de martelgang van een schrijver, AO 2004

Marianne Visser van Klaarwater, Georges Simenon, de martelgang van een schrijver, AO 2004, 

Schrijverskoorts

Na de hoofdstukken gerangschikt onder het thema ”de dood” volgt het verhaal van Rick en Silke. Hier lijkt de auteur te zijn aangestoken door de zogenaamde schrijverskoorts. Hij sleept me mee in een tot de tragedie leidende driehoeksverhouding.
Vanaf dat moment laat ik het boek niet meer los. Ik voel walging, woede, onmacht en compassie. Het kost me mijn nachtrust in het besef van de heersende realiteit.

Hameeda Lakho; 60 kinderen overlijden in Nederland jaarlijks door kindermishandeling

”Kindermishandeling kost in Nederland jaarlijks het leven van 60 kinderen,’, stelt Hameeda Lakho. Ze helpt vanuit eigen ervaring slachtoffers van kindermishandeling. Zo lees ik in het decembernummer van Hulppost, een uitgave van Stichting Slachtofferhulp. Kortom: de triller van Rob Oostveen is uiterst actueel. Het zou zomaar bij mij in de straat kunnen gebeuren.

Over Rob Oostveen auteur van ‘’Verdwenen’’ een thriller over kindermishandeling

Na het lezen van dit boek over kindermishandeling wil ik weten wie Rob Oostveen is. Dus tijd voor enkele vragen.
‘’Wat drijft je om te gaan schrijven?’’ wil ik weten.
Rob Oostveen: ‘’Dat is altijd al een geheime wens geweest. Ik heb altijd veel geschreven, sketches, liedjes, gedichten, speeches en ook een marketing boek (over Smulweb). Schrijven heeft mij altijd gefascineerd.’’
Waarom koos je voor kindermishandeling./moord?
De thema’s waarover ik schrijf zijn meestal het gevolg van iets wat ik op tv zag of in de krant las. Die ideeën komen van alle kanten. In dit geval las ik recent weer iets over dat Engelse meisje Maddy, en toen gingen mijn grijze cellen aan het fantaseren.

Waarom thrillers over kindermishandeling en andere items?

Waarom kies je voor thrillers?
Ik heb altijd veel thrillers gelezen, die boeien mij. Ik heb een verhaal nodig dat mij meetrekt, ik verlies gauw mijn aandacht. In thrillers gebeurt altijd wel wat. Bovendien denk ik dat ik een ander genre niet kan schrijven.
Hoe schrijf je?
Naar aanleiding van iets wat ik hoor of zie maak ik korte notities met potlood. Soms werk ik die uit in 4 of 5 A4’tjes getypt. Als ik eenmaal een thema gekozen heb, begin ik op die basis op de computer te typen, met 2 vingers maar razendsnel volgens mijn vrouw (zij typt met 10 vingers!).
Meestal heb ik dan na 3 of 4 weken een eerste, grove versie (60% tot 70% van het eindresultaat). Daarna ga ik verfijnen en uitwerken. Ik schrijf een boek van gemiddeld 350 pagina’s in 3 tot 4 maanden doorlooptijd.

Het verhaal over kindermishandeling kost me mijn nachtrust

Sta je ‘s nachts wel eens op om even iets te schrijven?
Dat zou ik soms wel willen, maar durf ik niet; kan me mijn huwelijk kosten! Wel heb ik altijd papier en potlood naast me liggen en die gebruik ik ook veel.
Wanneer schreef je je eerste boek?
Eind 2015, ik begon toen in augustus met de eerste notities.
Hoeveel thrillers schreef je?
Ik heb 8 boeken in druk en heb 4 complete manuscripten liggen die alleen nog grondig geredigeerd moeten worden.
Heb je al plannen voor een volgende thriller?
Zoals ik al vermeldde, je hierboven las, heb ik al een voorraad waaruit ik kan putten. Daarnaast heb ik meer ideeën dan tijd. Dus voorlopig hoef ik mij niet te vervelen.

Rob Oostveen

Rob Oostveen

Verdwenen: een thriller met als Leitmotiv kindermishandeling

● Titel en genre: Verdwenen, psychologische thriller;
● Uitgever en ISBN: Roboobooks, ISBN: 978-90-826034 -8-4;
● Aantal pagina’s en prijs: 365, € 19,95;
● Te koop bij uitgeverij RobooBooks ;
●  Fonds slachtofferhulp onderzoekt wat het kan betekenen voor kinderen die slachtoffer worden van kindermishandeling en (online) seksueel geweld.
Hameeda Lakho is auteur en oprichter van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Zelf werd ze als kind geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar vader. Vanuit die ervaring helpt ze slachtoffers van kindermishandeling.
● Lees voor een uitgebreide recensie over Verdwenen 50plusser.nl.

Wist je dat?

Wist je dat de thriller ‘’Verdwenen’’ een eigen titelsong heeft? Het indringende van dit lied raakte me.
In 2004 verscheen in de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen mijn boekje ”Georges Simenon, de martelgang van een schrijver”. Meer door mij geschreven werken staan op mijn blogpost Marianne Visser van Klaarwater publicaties

Wil je meer weten over de thriller ”Verdwenen” en andere boeken van Rob Oostveen kijk dan op de pagina van zijn uitgeverij RobooBooks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *