De 13e rij: Amateurtoneel op zijn best in jarige Stadsschouwburg Haarlem

De 13e rij Stadsschouwburg Haarlem, een productie van de Haarlemse Theatermakers

De 13e rij Stadsschouwburg Haarlem, een productie van de Haarlemse Theatermakers

De 13e rij: Amateurtoneel op zijn best in jubilerende Stadsschouwburg Haarlem

De 13e rij beleefde op 25 januari haar première in de 100-jarige Stadsschouwburg Haarlem. In een toneelstuk vol spanning en humor traden Haarlemse coryfeeën van toen voor het voetlicht. Originele liederen uit ‘’de heks van Haarlem’’ regen de acts aaneen. Ster van de avond was theaterdirecteur Jaap Lampe.

De 13e rij, Geophrey Couchaine (Haarlemse Theatermakers) en Marijke Kots (regisseur)

De 13e rij, Geophrey Couchaine (Haarlemse Theatermakers) en Marijke Kots (regisseur)

Met de 13e rij geven de ‘Haarlemse theatermakers’ een knipoog naar ‘De heks van Haarlem’. Frederik van Eden schreef theaterstuk speciaal voor de opening van Stadsschouwburg Haarlem.

Hemelbrug

We zien Frederik van Eeden (Bas Koster) terug op de hemelbrug. Samen met Godfried Bomans (Frank Jacobs) en Pieter Langendijk (Frithjof Hasselet). Hoewel geboren in andere generaties zijn ze lid van Haarlemse rederijkerskamer Trou moet blycken.

De 13e rij, de hemelbrug. Stadsschoiwburg Haarlem, Haarlemse Theatermakers

De 13e rij, de hemelbrug. Stadsschoiwburg Haarlem, Haarlemse Theatermakers

Trou moet blycken

De herensociëteit Trou moet blycken houdt de traditie hoog met een jaarlijks door een lid geschreven toneelstuk. Uiteraard komt er ook een theaterstuk over de 100-jarige Stadsschouwburg. Dit mag Harry Priemen (Edward van der Zwaag) schrjven. Zijn zoektocht neemt het publiek mee door honderd jaar historie.

In de 13e rij speelt de Haarlemse Rederijkerskamer Trou moet Blijcken een belangrijke rol

In de 13e rij speelt de Haarlemse Rederijkerskamer Trou moet Blijcken een belangrijke rol

De heks van Haarlem en Malle Babbe

Maar waar blijft de heks van Haarlem? 13e rij opent met de heks van Haarlem (Agnes Komin). Ze wordt uitgejouwd door Zwarte figuren. Dat zijn in het zwart geklede dames met een witte pluim op hun hoofd. Hun rivalen zijn de kleurrijke muzen.
De heks van Haarlem en Malle Babbe (Eline Wielinga) maken elkaar verwijten. ‘Er stroomt gif door jouw bloed’, pepert Malle Babbe de heks in. Anders dan Frans Hals (Cees Stef) en Lennaert Nijgh maakte Van Eeden van Malle Babbe geen vrouw met een kroeg in haar hand.

Spoken op de 13e rij

Intussen worstelt theaterdirecteur Jaap Lampe (Jaap Lampe) met een groot probleem. Er kraakt en waait iets in zijn theater. De rechercheurs Pieterse (Theo van Haessel) en Cornelisse (Hans Moll) snellen te hulp. Maar of zij het ontdekken?

13e rij verwarrend maar sprankelend

Al deze verhaallijnen maakten de 13e rij enigszins verwarrend. Originele liederen uit de ‘’Heks van Haarlem’’ brachten de vaart erin. Verder alle lof aan regisseur Marijke Kots. De amateurs voerden hun spel professioneel uit. Frederik van Eeden zou zich niets beter kunnen wensen,

Met de 13e rij verwees de Stichting Haarlemse Theatermakers naar De Heks van Haarlem, een stuk van Frederik van Eeden, speciaal geschreven voor de opening van Stadsschouwburg Haarlem in 1919

Met de 13e rij verwees de Stichting Haarlemse Theatermakers naar De Heks van Haarlem, een stuk van Frederik van Eeden, speciaal geschreven voor de opening van Stadsschouwburg Haarlem in 1919

13 rij: een theaterstuk van de Stichting Haarlemse theatermakers

● Opgericht in 2003 voert de Stichting Haarlemse theatermakers specifieke Haarlemse thema’s in theatervorm uit. De13e rij is hun 10e productie. Eerder brachten zij o.a. Van der Pigge,  het Droste-effect, het oude Brinkmann, Godfried.
Marijke Kots is regisseur en schrijfster van musicals en toneelstukken. Ook maakt ze voorstellingen op maat, zoals de theatrale rondleidingen voor het Historisch theatergenootschap.  Verder speelt ze met haar eigen theatergroep Mijko nog in Alzheimercafe’s en instanties voor de Zorg.
● Rederijkerskamers Trou moet blycken werd opgericht in 1503. Het is nog steeds een besloten herensociëteit. Een keer per jaar schrijft een van de leden een toneelstuk,

Stadsschouwburg Haarlem viert haar 100e verjaardag met bijzondere producties. Programmeur voor het jubileumprogramma is Boudewijn de Groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *