11e Zandsculpturenfestijn Garderen: een ontdekkingsreis vol belevenissen

11e Zandsculpturenfestijn Garderen, 11 april 2019, Marianne Visser van Klaarwater met de emir van Maqat en Rachid (l) en sjeik Abdul el Sadik (r)

11e Zandsculpturenfestijn Garderen, 11 april 2019, Marianne Visser van Klaarwater met de emir van Maqat en Rachid (l) en sjeik Abdul el Sadik (r)

Op 11 april opende het 11e Zandsculpturenfestijn Garderen. Met als thema ‘’reis om de wereld’’ nam het mij mee op een ontdekkingsreis vol belevenissen.

11e editie Zandsculpturenfestijn, trektochten

11e editie Zandsculpturenfestijn, trektochten

De ontdekkingsreis begon al met de ontvangst van een boardingpass. Daarmee stapte ik aan boord van een vliegtuig. Eenmaal geland begon het grote avontuur. Na een skyline van wereldberoemde gebouwen volgde een onderwaterwereld.

11e Zandsculpturenfestijn Garderen: sfeervol met veel indrukken

Meteen na deze wonderlijke wereld stapte ik zo maar binnen in een café van het  Wilde Westen. Een wetteloze wereld op de grens van Mexico en de Verenigde Staten.
Tegen de muur leunde een op zijn benen waggelende man. Begerige ogen van mannen blikten naar dames met opgetrokken rokken. Alles ademde de sfeer van Buffalo Bil.
Er klonk muziek. De tonen lokten me naar de brasserie de Rozentuin. Daar speelde ceremoniemeester en entertainer Nico Leeuwis op het orgel. De sfeer zat er goed in.
Eenmaal weer buiten begon een duizelingwekkende reis vol indrukken. We waanden ons zelfs  op een Arabische markt. We hoorden de kakofonie van de Arabische markten. Toeterende auto’s en gegons van handelaren plus afdingende toeristen.

11e zandsculpturenfestijn Garderen

11e zandsculpturenfestijn Garderen

11e Zandsculpturenfestijn Garderen; de wereld beleven

Al wandelende langs de zandsculpturen beleefden we de wereld. We voelden de romantiek van Venetië met zijn gondel en minnekozende paartje.
Boven ons hoofd reden wagentjes met jong en oud. Zij bekeken van boven naar beneden  de 11e editie Zandsculpturenfestijn Garderen. Zelf verbaasden we ons over diverse inheemse vervoermiddelen. Van een chickenbus tot tuktuk.

11e Zandsculpturenfestijn Garderen,

11e Zandsculpturenfestijn Garderen,

Robs tuinonderhoud

Tussen de zandsculpturen ontdekten we allerlei planten overal ter wereld vandaan. Bij een zandbeeld bij stonden alle door Robs Tuinonderhoud wereldwijd verzamelde fauna bij elkaar. Al deze soorten verdwijnen met het huidig uitsterven van insecten.
Robs Tuinonderhoud maakte een reis om de wereld. Tweehonderd jaar eerder ontdekten natuurreizigers al de interactie tussen planten en dieren. Ja ook de sterke reactie op de mens, want ook wij zijn tenslotte zoogdieren.
Dat alles noemen we het Ecosysteem. Een uitgebreid informatiebord wijst op de verwoestende invloed van de mens. Tweehonderd eerder voorzagen ze al natuurrampen veroorzaakt door houtkap.

11e Zandsculpturenfestijn Garderen

11e Zandsculpturenfestijn Garderen

11e Zandsculpturenfestijn: intens genieten

Het 11e Zandsculpturenfestijn dwingt me tot langzaam lopen op het ritme van zorgvuldig gezette stappen. Zoals je dat ook doe tijdens trektochten. Zonder haast geniet je intens van al het moois om me heen.
Wie kiest voor het langzame, kiest ervoor om zoveel mogelijk te ontdekken. Zoals nieuwe culturen tijdens trektochten en zoals het scheppende talent van zandkunstenaars.

11e Zandsculpturenfestijn Garderen, 2019, een reis om de wereld

11e Zandsculpturenfestijn Garderen, 2019, een reis om de wereld

11e Zandsculpturenfestijn Garderen: Tropisch paradijs

Via de binnentuin liepen we een tropisch paradijs binnen. Daar stroomt een waterval en je hoort er tropische vogels zingen. Aan de rand van het water staat parmantig een stokstaartje.
We namen plaats op bankjes van hout en staarden naar een van zand gemaakte rots, Bovenaan gluurde een panter naar ons. Vanuit het groen bespiedden apen ons.
Alsof ze ons wilden vragen: ‘’snappen jullie nu hoe mensen dit allemaal van zand kunnen maken? Dit alles kwam tot stand dankzij het werk van twintig zandkunstenaars.’’

Quiz 11e Zandsculpturenfestijn Garderen

Aan het eind stonden we zelf voor raadsels. Het betreft een quiz waarmee mooie prijzen te winnen vallen. Je moet raden welke belangrijke gebeurtenissen staan afgebeeld in het zand. De bevrijding in 1945, de moord op Pim Fortuin en nog veel meer herinneren je aan wereldschokkende gebeurtenissen.

11e Zandsculpturenfestijn Garderen, sjeik Abdul el Sadik met zijn kameel

11e Zandsculpturenfestijn Garderen,

11e Zandsculpturenfestijn Garderen biedt ook:

● Zandsculpurenfestijn Garderen vindt plaats op het terrein van de Beeldentuin. Hier kun je allerlei ideeën opdoen voor je tuin.
● In Brasserie de Rozentuin serveren ze een streekbier, heerlijke lunches, een high-tea en nog veel meer.
● In ‘’de Preuverie’’ serveren ze wereldwijde gerechten.

Wist je dat?

Wist je dat de 11e editie Zandsculpturenfestijn Garderen het zilver won voor Het leukste uitje van Gelderland? De eerste prijs won het Bakkersmuseum in Hattem.

Kijk voor meer informatie op de website van zandsculpturenfestijn Garderen:

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit of een paar daagjes weg. Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden ze in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

2 gedachten over “11e Zandsculpturenfestijn Garderen: een ontdekkingsreis vol belevenissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *