Romantische likorettes : met elk een eigen levensverhaal uit Hartje Mokum

Romantische likorettes van Hartje Mokum, een initiatief van Rinie Reiken

Romantische likorettes van Hartje Mokum, een initiatief van Rinie Reiken

35 jaar lang was Riny Reiken eigenaresse van het Amsterdamse proeflokaal ‘In de Olofspoort’. In februari 2019 verkocht ze haar zaak. Ze begon Hartje Mokum  Likorettes. In café de Sluiswacht vond op 17 juni de presentatie plaats.

Riny presenteerde de likorettes van Hartje Mokum in De Sluiswacht, Amsterdan

Hartje Mokum: De Sluiswacht, Amsterdan

Ondanks het stralende weer verzamelen zich steeds meer oud werknemers en stamgasten van Riny op de bovenverdieping van café ‘De Sluyswacht’.‘‘Het lijkt wel een reünie’’, zegt ze tegen Peter en mij. ‘‘Dit zijn de mensen die ‘In de Olofspoort’ een ziel gaven.’’

Romantische likorettes ‘Allemansvriend’

Op de planken staan romantische likorettes. Onder elk flesje hangt een A4tje met daarop de naam en een daarbij door Riny geschreven levensverhaal uit 35 jaar proeflokaal. Zoals onder de vruchtenlikorette ‘Allemansvriend. Dat gaat over een bijzondere vriendschap.
Tijdens zijn regelmatige bezoeken fluisterde een krullenbol met zijn gabbers steeds in de achterkamer. Dat maakte Riny waakzaam. Ze ontdekte dat hij een heler was. Toen wilde ze  hem niet meer in haar lokaal.
Totdat het verhaal een ontroerende wending kreeg. Er ontstond zelfs een bijzondere vriendschap.Met haar prachtige stem zong Riny voor hem op zijn verzoek het  Wallenlied. Tot aan zijn dood. Op het laatst zong hij zelf mee.

Het Wallenlied

‘Ik leef en ik lach, als een kind van de schande.
Ik aas op een vent, in het centrum der stad.
Maar een brok souteneur, houdt mij stevig aan banden.
Zodat ik door hem zelfs mijn moeder vergat.
Ik woon in een krot, in een steeg aan de wallen.
De dag is de nacht, en de nacht is de dag.
Zodat ik door hem in de goot ben gevallen,
en zodat ik door hem, zelfs mijn moeder vergat.
Maar je hebt er van mij niets te vrezen,
ook al doet het mijn hartje zo’n pijn
want…als ik je zon niet mag wezen,
laat mij dan je schaduw maar zijn.’

Hartje Mokum: romantische liquorettes en mooie verhalen over 35 jaar Olofspoort

Hartje Mokum: romantische liquorettes en mooie verhalen uit 35 jaar In de Olofspoort

Drankjes met een verhaal

Drankjes met een verhaal zijn niet nieuw. In haar tussen het Centraal Station en de Walletjes gelegen proeflokaal schonk Riny behalve romantische likorettes ook likeuren. Veel van deze drankjes met een hoger alcoholpercentage hebben een leuk achtergrondverhaal.
Neem bijvoorbeeld ‘Hemdje licht op’. Tijdens de Gouden Eeuw dronken zeelui dit als middel tegen darmstoornissen en scheurbuik. Of het in een zilveren bokaal geschonken ‘Hansje in de kelder’. Daarmee maakt een zwangere vrouw aam haar gasten bekend dat ze in verwachting was.

Romantische likorettes, geen afrodisiaca

De romantische likorettes van Hartje Mokum zijn geen lustopwekkende drankjes zoals Alpendudler. De naam van dit drankje verwijst naar de volle boezem in laag uitgesneden dirndls van Oostenrijkse dames.
Samen met andere sexy drankjes raakte het in de jaren ’90 in zwang als afrodisiaca genoemd naar de godin Aphrodite. Zij was de  godin van de zinnelijke liefde, vruchtbaarheid en schoonheid.

Playboy

Destijds vroeg mijn uitgever van de glossy ‘Lekker eten en drinken’ aan mij om een artikel. ‘‘Je bent de enige aan wie ik dit durf te vragen’’, vertrouwde hij me toe. Ik begon mijn onderzoek bij het blad Playboy. Daar kenden ze me, want samen met de hoofdredacteur had ik deelgenomen aan een persreis door whiskeyparadijs Ierland.
Zelf nam de hoofdredacteur van Lekker Eten en Drinken ook een slokje. Hij schreef daarover in zijn blad het volgende ‘’Ondanks het zwoele weer en de schaarse kleding van mijn vrouwelijk persoon voelde ik na het drinken niet de behoefte om ze te bespringen.’’

Romantische likorettes, tijden zijn veranderd

Dat speelde allemaal in de jaren ’90. Voor het blad ‘’Lekker eten en drinken’’ bereisde ik de wereld samen met mijn overleden echtgenoot Roel. Anders dan nu behoorde journalistiek tot de best betaalde beroepen. Anders dan nu hoefde je alleen het artikel te schrijven en te voorzien van foto’s.
Voor binnenlandse reportages kreeg je zelfs een vakfotograaf mee. Door internet veranderde dat. Journalistiek behoort nu tot de slechtst betaalde beroepen. Als blogger moet je alles zelf doen. Van schrijven en fotograferen tot lay-out en promotie. Tijden zijn veranderd. Door het massatoerisme is Amsterdam Mokum niet meer.

Hartje Mokum, proefplankje

Hartje Mokum, proefplankje

Hartje Mokum

Dat merkte ook Riny Reiken. ‘‘De sfeer van mijn proeflokaal raakte verloren. Op een bepaald moment kreeg ik genoeg van het circus. Ik maakte steeds meer vervelende situaties mee. Ik vond het genoeg. Ik was het zat.
Toegegeven in de tachtiger jaren was het ook niet prettig. Er liepen veel junks in de buurt. Er vonden vechtpartijen plaats. ’s Morgens zaten de ramen van mijn proeflokaal onder het bloed. Pas na het schoonvegen van de buurt veranderde dat. Maar onrustig bleef het. ’s Nachts bonkten ze op de deur en de ramen. En dat terwijl ik wilde slapen.’’

Hartje Mokum, een goed idee

Hartje Mokum, een goed idee

Romantische likorettes van Hartje Mokum

‘’Er gaat veel verloren,’’ zegt Riny. ‘‘Met Hartje Mokum wil ik de tradities doorgeven aan de generaties na mij. Zodat ook zij plezier beleven aan Amsterdam zoals het vroeger was.’’ Haar idealisme draagt Riny uit met:
● Likeuren met minder alcohol: dat zijn likorettes, producten met een alcoholpercentage minder dan 15% en minimaal 12% alcohol;
● Proeverijen; op verzoek houdt ze deze overal in Nederland. ·
Lied & Klassieke concertjes; Riny Reiken kreeg zangles van Aafje Heynis. Zij bracht Aafje in contact met Majoor Bosshardt. Deze legendarische soldaat van het Leger des Heils at bij Riny regelmatig een bruine boterham met pindakaas.
● Webshop Hartje Mokum;
De Sluyswacht (1695)  behoort tot de mooiste plekjes van Amsterdam. In het voormalig sluiswachtershuisje serveren ze mooie bieren en wijnen plus bitterballen. Zowel voor als achter hebben ze een terras. Gelegen aan de Jodenbreestraat nr 1 bevindt het zich vlakbij het Rembrandthuis.

Wist je dat?

Wist je dat Riny Reiken het proeflokaal ‘’In de Olofspoort’’ in 1983 kocht? Ze wilde er een snoepwinkel beginnen. Totdat ze ontdekte dat de buurt hier zich niet echt voor leende. In 1988 begon ze haar proeflokaal. In de jubileumkrant van het proeflokaal lees je meer hierover.

Wil je weten wat Riny Reiken nog meer doet? Kijk dan op de website van Hartje Mokum. 

5 gedachten over “Romantische likorettes : met elk een eigen levensverhaal uit Hartje Mokum

  1. Bobby Beck

    Geweldig voor Riny dat heb je goed gedaan Marianne:

    Quote : Theodore Roosevelt “Do what you can, with what you have, where you are”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *