Hoornist Peter Steinmann maakt met Meer dan Muziek Alzheimerpatiënten blij

Peter Steinmann, proosten op het succes van het ''Concert om niet te vergeten''
Peter Steinmann, proosten op het succes van het ”Concert om niet te vergeten”

Peter Steinmann maakt muziek samen met mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Daarnaast is hij hoornist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2016 nam hij mede het initiatief tot ”het Concert om niet te vergeten.” Op 13 oktober 2020 vindt dit voor de derde keer plaats. Deze keer niet in de Kleine maar in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Hoornist Peter Steinmann en Mevrouw Anderson
Hoornist Peter Steinmann en Mevrouw Anderson, foto: Milagro Elstak

Liefst 270.000 mensen lijden in Nederland aan dementie. Volgens het Alzheimercentrum Amsterdam zal dit in 2040 toegenomen zijn tot ruim een half miljoen.

Hoornist Peter Steinmann: muzikale dialoog   

Sinds oktober 2013 ontplooit hoornist Peter Steinmann muzikale activiteiten voor ouderen onder de titel ‘’Meer dan Muziek,’’ Met sessies van een uur wil hij bijdragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte van Alzheimer.
Door samen muziek te maken en te zingen ontstaat er een muzikale dialoog tussen hem en mensen die lijden aan  deze ziekte. Dat geeft ze zowel fysiek als mentaal een opkikker. ’Door de muziek herkennen ze iets bij zichzelf,’ zegt Peter.

Hoornist Peter Steinmann en onderzoek muziektherapie

Dat raakte Annemieke Vink. Bij de Rijksuniversiteit Groningen studeerde ze af met een scriptie over de effecten van muziek.  Muziek zorgt dat ouderen met dementie zich kunnen ontspannen’, zegt ze.
‘Spreken doe je met specifieke gebieden in de hersenen en die vaardigheden gaan bij dementie vaak achteruit’, licht ze toe. ‘Luisteren naar muziek activeert veel meer delen van de hersenen. Daardoor spreekt muziek mensen heel direct aan en kunnen zij zich toch uiten.’

Peter Steinmann over herstel kwijt geraakt contact

In de huiskamer van het Concertgebouworkest vertelt hoornist Peter Steinmann aan mij  hoe het zo allemaal begon.
Mijn moeder kreeg Alzheimer. Ze maakte altijd veel muziek totdat ze ziek werd.  Het contact met ons veranderde. Ik maakte een boek met tien liederen met voor op de kaft een foto van haar en haar kinderen en kleinkinderen. Door samen te zingen werd het door Alzheimer kwijt geraakte contact weer eigen gemaakt.’’

Concert om niet te vergeten

Tijdens een sessie in het tegenover Artis gelegen en inmiddels gesloten sint Jacobhuis ontmoette Peter de neuroloog  Erik Scherder. ”Via Erik heb ik Philip  Scheltens, directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, ontmoet. Philip maakte mij al in 2014 duidelijk dat hij iets wilde doen met Alzheimer in het Concertgenouw. Het gevolg is dat we nu voor de derde keer het ”concert om niet te vergeten samen organiseren.
Philip Scheltens: ‘’Het effect van muziek op mensen met dementie. is zeer groot. Het biedt ze troost en rust èn maakt ze blij, vrolijker. Dat geeft aan hoe diep muziek gaat en wat je ermee kan bereiken.’’

Erik Scherder enthousiast over Meer dan Muziek

Hoogleraar neuropsychologie prof. Dr. Erik Scherder is enthousiast over het werk van Meer dan Muziek. ’Peter stemt  de inhoud van zijn muzikale interactie af met de kwetsbare mensen met wie hij werkt. Op hun behoefte. Op wat ze kunnen en op wat hen raakt. Hij weet een vertrouwelijke, veilige sfeer te creëren en neemt de mensen mee in een herkenbare wereld die de hunne is.”

Louis van Dijk. ''Ik wil dat mensen van me houden.''
Louis van Dijk. ”Ik wil dat mensen van me houden.” , foto Concertgebouw

Louis van Dijk

In 2018 speelde Louis van Dijk tijdens ‘’het concert om niet te vergeten’’.  Het  Concertgebouworkest speelde werken van Poulenc, Schubert, en Mozart. Ondanks zijn ziekte van Alzheimer speelde hij een prachtige improvisatie op een thema van Bach. ‘’De kleine zaal was totaal uitverkocht’’, zegt hoornist Peter Steinmann.
Voorafgaande aan ‘’Het concert om niet te vergeten’’ vertelde Louis van Dijk tijdens een interview met Peter Voermans van het Parool:  “Improviseren betekent dat je gaat zitten en je speelt iets wat je van tevoren niet wist dat je zou spelen. Je moet daarbij niet nadenken, maar wel alert zijn op de valkuilen die je voor jezelf graaft. Want dat gebeurt.
Je loopt in het donker door het bos. En als je bijna over een tak struikelt, of dus een foute noot speelt, moet je die noot acht maten later herhalen, waarmee je hem verheft tot een nieuw muzikaal uitgangspunt. En dan was het dus geen foute noot. Maar ik ga daar niet naar op zoek.

Nu lukt dat niet meer, want Louis kampt ook met andere complicaties.

Louis van Dijk en het ‘Concert om niet te vergeten’, 11 september 2018

Concert om niet te vergeten: alle opbrengsten naar Alzheimerstichting Amsterdam

Het  ‘’Concert om niet te vergeten’’ vestigt de aandacht op deze  ziekte en het  onderzoek. Hoornist Peter Steinmann en het Alzheimercentrum werken hiertoe samen met:
● het Koninklijk Concertgebouworkest; alle musici en solisten doen belangeloos mee; 
● Het Concertgebouw; de muziektempel rekent geen huur; www.concertgebouw.nl
VU Orkest; alle musici spelen belangeloos mee; het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam, opgericht in 1962;
● Medewerking wordt daarnaast verleend door: Astrid  Joosten, Erik Scherder, Philip Scheltens, Roberta Alexander, Jan Willem de Vriend en Emanuel Ax en Tjeerd Top.
● De prijzen van de kaarten liggen tussen de € 25,= en € 65,= “We willen de prijs betaalbaar houden’’, zegt initiatiefnemer Peter Steinmann. ‘’Want de zaal moet wel vol zitten.’’
● Meer dan muziek; het eenmansbedrijf van Peter Steinman is een kleinschalig en persoonlijk initiatief van Peter Steinmann. Hij ontvangt geen subsidies of andere gelden van derden. Meer dan Muziek wil het welbevinden van ouderen verhogen door samen muziek te maken; 
● De opbrengst van het ‘’Concert om niet te Vergeten’’ komt, na aftrek van de onkosten, helemaal ten goede van Alzheimercentrum Amsterdam.  
Het Koninklijk Concertgebouworkest is net een grote familie die ervan geniet om samen muziek te maken.
Interview Peter Voermans met Louis van Dijk.

Wist je dat?

Wist je dat Bernard Haitink lid is van het Comité van Aanbeveling van Meer dan Muziek? Samen met Geertina Hendriksen, Philip Scheltens, Erik Scherder en Gerdi Verbeet.

Kijk voor meer informatie op de website van Meer dan Muziek en de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

2 gedachten over “Hoornist Peter Steinmann maakt met Meer dan Muziek Alzheimerpatiënten blij

  1. Riny Reiken

    En daar ben ik weer Marianne, uitgerekend vandaag, op deze geboortedatum 5 maart van mijn inmiddels overleden mams lees ik je verhaal. Ik heb een kaarsje aangestoken aan bij haar foto en hoewel ik haar mis overheerst ook blijdschap. Waarom? Omdat zij in muziek haar rust vond, precies zoals jij schrijft gaven bekende melodieën rust, troost en vreugde in haar, maar ook ons leven. Fantastisch dat mensen zich inspannen om dementerenden te begeleiden, en met een bekend “wijsje” op deze “wijze” liefde geven en aandacht vragen zodat meer begrip komt. Wederom een mooi verhaal uit jouw pen, een fantastisch initiatief van de musici, een hartegroet van Riny Reiken

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Dag lieve Riny, Wat hebben wij toch een bijzondere band. Ja, in muziek vind je rust. Dat doet me denken aan de tijd dat Roel palliatief was. Zijn bed stond in de huiskamer en daar speelde ik elke dag piano voor hem. Dat was zo’n mooie ervaring. Net zoals bij jouw moeder vonden we zo samen rust in de muziek. Ik krijg er nog tranen van in mijn ogen. Zoals jij vast en zeker ook ontroerd raakt bij de gedachte aan je moeder en aan de rust die zij in de muziek vond. Zong je met je prachtige stem ook voor haar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *