Corona: 10 tips om je thuis niet te hoeven vervelen of te vereenzamen

Corona, Peter en ik spelen een spelletje, maar je kan natuurlijk nog veel meer doen
Corona, Peter en ik spelen een spelletje, maar je kan natuurlijk nog veel meer doen

Corona kende ik tot voor kort alleen als een verfrissend Mexicaans biertje. Nu ken ik het als het COVID-19. Het is een virus waartegen nog geen remedie bekend is. Het verlamt het openbare leven. Het houdt ons aan huis gekluisterd. Hierbij geef ik 10 tips om je niet snel te vervelen.

Corona, dranghekken bij het Reinaldahuis om bezoekers aan dit woonzorgcomplex voor senioren een voor een door te laten
Corona, dranghekken bij het Reinaldahuis om bezoekers aan dit woonzorgcomplex voor senioren een voor een door te laten

Uitvaarten waar maar dertig mensen aanwezig mogen zijn. Bruiloften die massaal worden afgezegd. Kinderen die niet naar school gaan. En ouderen waar niemand op bezoek komt. Overal heerst angst om besmet te raken.  Zelfs het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal gaan niet door. Het is stil op straat.

1: Corona moe? Kijk dan naar een boeiende film

 Zondag 15 maart vond er een spoedoverleg tussen kabinet en zorgorganisaties plaats. Daarin werd besloten dat om alle  bioscopen per direct te sluiten tot en met  6 april. Thuis film kijken kan wel dankzij Pathé Thuis. Je betaalt per film en bent nergens toe verplicht
Je kan de t.v. niet aanzetten of het gaat over Corona. Ben je het ook zo moe? Kijk dan liever naar iets anders.  Mooie documentaires vind je op Netflix, zoals Our Planet.  Tot en met 8 april zie je dankzij de NTR op NPO 2 elke woensdag om 20.25 de boeiende serie over Beatrix.

2: Corona en de Horeca

Sinds maandag 16 maart is ook de Horeca gesloten.Horecatrendsnam op Instagram het initiatief  #horecares . Daar vind je bedrijven die openblijven voor afhalen of bezorgen. Ze zijn niet de enige. Ook andere restaurants, van pizzakoerier tot chinees, bieden deze service aan.
Kook je liever zelf? Dan vind je genoeg recepten door te googelen. Wil je geen boodschappen doen? Bestel ze dan bij DEKA markt of Albert Heijn thuisservice, Ze brengen je boodschappen wel tot aan je huisdeur maar tijdens de  crisis niet in je keuken. Supermarkten denken ook aan een uurtje speciaal voor ouderen.

Corona, zelfs de apotheek kom je niet meer in en de Paracetamol is op
Corona, zelfs de apotheek kom je niet meer in en de Paracetamol is op

3. Corona en bewegen

Tot 6 april zijn alle sportactiviteiten afgelast. Maar dat betekent niet dat je stil moet blijven zitten. Doe mee met ’’Nederland in beweging’’ dagelijks te zien om 6 en 9 uur op NPO 1. Tijdens de crisis wil omroep MAX het programma ook op andere tijdstippen uitzenden. Dankzij ANBO kan je vanaf 19 maart yogalessen volgen op  facebook .

4) Corona en gratis studie

Heb je altijd al een cursus willen volgen maar ontbrak de tijd? Doe het dan nu. Tot en metn6 april biedt Soofos gratis online cursussen aan. Er kan worden gekozen uit cursussen over o.a. Photoshop, Excel, yoga en tekenen. Deze lessen worden veelal gegeven door zzp’ers en ondernemers, die allen hard getroffen worden door de huidige coronacrisis.

Harry Jeckers in het Mauritshuis naast ''Gezicht op Delft'' van Johannes Vermeer
Harry Jeckers in het Mauritshuis naast ”Gezicht op Delft” van Johannes Vermeer

5) Corona? Haal herinneringen op

Er zit niets anders op, We moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Wel kunnen we  herinneringen ophalen door het bekijken van foto’s, dia’s of filmpjes. Sorteer ze, Maak er een mooi album van, fysiek of online en schijf er een verhaaltje bij.

6) Corona en een feestje

Tijdens de crisis kunnen we het vieren van een feestje wel vergeten. Zelfs bruiloften gaan niet door. Wil je het toch vieren? Maak dan een lekkere cocktail. Recepten vind je opde website van Gall & Gall.

7) Breng een online bezoek aan musea

Ook alle musea zijn gesloten. Wel kan je van kunst in musea genieten via een speciale app. Met het project ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’  komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk. De nummers zijn te beluisteren via verschillende o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer- songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms. Harry Jeckers bracht een ode aan het Gezicht op Delft van Johannes Vermeer.

8) Ga zingen!

Elke woensdag komt een buurtkoortje samen in 50plus  wooncomplex Roomolen te Haarlem, waar ik met Peter woon. Tijdens de crisis gebeurt dat niet. Heb je zin om anderen te zingen? Ga dan online. Van online koralenavonden tot online met zanglessen vind je door te googlen.  

9) Maak een legpuzzel

Herinner je het je nog van vroeger? Die tafel met al die puzzelstukjes. Ga het weer doen! Maak een legpuzzel. Het meest verkocht zijn die van fabrikant Jumbo. Hij maakt de puzzels van Jan van Haasteren. Dat zijn grappige,  getekende zoekplaten vol met mensen. Deze puzzels bestaan meestal uit 500 tot 1000 stukjes. Ook zijn er legpuzzels van meer dan 5000 stukjes.

10) Corona en Clinicowns

Ook de Cliniclowns blijven thuis. Om kinderen en ouderen in tehuizen toch te vermaken hebben ze een speciale app ontwikkeld. 

Het openbaar leven gaat op slot, we zitten gevangen
Corona, het openbaar leven gaat op slot, we zitten gevangen

In de strijd tegen Corona

Wist je dat?

Wist je dat Omroep MAX en ANBO en de luisterlijn alle drie al dan niet met elkaar initiatieven namen om het isolement van ouderen te doorbreken? Vooral zij zijn de dupe van de maatregelen. Het kabinet roept zelfs op om niet bij ouderen op bezoek te gaan. 
m verzinnen zowel Omroep MAX als ANBO van alles om senioren niet te laten vereenzamen.
In samenwerking met de Luisterlijn zitten bij de ANBO mensen klaar om een praatje te maken.  Ook steekt ANBO ouderen een hart onder de riem

Meer informatie en nieuwe initiatieven om de Coronacrisis te doorstaan plaats ik op de website 50plusser.nl

Soms schrijf ik over levensthema’s zoals over het wel of niet laten vaccineren tegen corona.

2 gedachten over “Corona: 10 tips om je thuis niet te hoeven vervelen of te vereenzamen

  1. Riny Reiken

    Dankjewel Marianne voor de geweldige tips en de tijd die jij vrijmaakt om mensen op het goede spoor te zetten, wij beginnen met de spelletjes en wij wensen jullie alle sterkte en gezondheid toe, hou mekaar goed vast, een hartegroet van Riny & Paul XXX

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Corona weet wat Riny. Ik woon pal tegenover het woonzorgcomplex Reinaldahuis. Daar zitten nu al die mensen alleen op hun kamer, want ze mogen geen bezoek ontvangen en alle activiteiten zijn afgelast. Ook de bibibliotheek is dicht en het restaurant plus de apotheek. Intriest. Tegelijkertijd gebeuren er ook hartverwarmende dingen. Zo bieden allerlei organisaties en bedrijven gratis activiteiten aan. Als blogster en redactrice van 50plusser.nl ontvang ik heel veel berichten daarover. Ik noem me tijdelijk hotspot corona en plaats zoveel mogelijk, om op zo’n een positief steentje bij te dragen in deze moeilijke periode. Ik wens jou en Paul prettig weekend. xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *