Klaas Wilting: ‘nog steeds trappen mensen in gladde praatjes’

Klaas Wilting

Bij de naam Klaas Wilting denk ik nog wel eens terug aan mijn interview in 1990 met  Eric Nordholt hoofdcommissaris van Amsterdam. Dit kreeg ik dankzij Klaas. Hij was sinds 1965 in dienst van het Amsterdamse politiekorps en sinds 1987 hoofd communicatie.

Klaas Wilting

Zelf wist ik in 1990 nog maar pas dat ik kon schrijven. Zonder enige ervaring en opleiding was ik het gewoon gaan doen. In een mum van tijd had ik drie opdrachtgevers en begon ik mijn eigen journalistieke bureau Vikla Press. Een van mijn klanten was het vakblad Beveiliging. Ook van dat onderwerp wist ik niets, maar stapte wel naar de hoofdcommissaris. Hij stond bekend als ongemakkelijk persoon.    

Klaas Wilting over hoofdcommisaris Eric Nordholt

‘Oud- Hoofdcommissaris Eric Nordholt legde vaak de vinger op de zere plek. Over de stand van de rechtsstaat, over te kort bij politie, over de illegaliteit, over de plek van de politie in de samenleving.
En de arrogante Kamerleden en ook de arrogante ministers bekritiseerden hem. Om het plat te zeggen, hij moest z’n kop houden. Ach zei hij dan, ik doe geen politieke uitspraken, ik doe politiek onwelgevallige uitspraken.’

Klaas Wilting over stadswachten

Tijdens het interview in 1990 vertelde Nordholt over zijn plannen betreffende de inzet van stadswachten. Ik moet daar nu wel eens aan terugdenken bij het belagen van handhavers. ‘Welk verschil zie jij tussen toen en nu’, wil ik van Klaas Wilting weten.
Klaas: ‘Helaas is het belagen van handhavers erger geworden. Mensen hebben steeds minder met gezag. Het werk van de politie en van de andere handhavers is mede daardoor moeilijker en soms gevaarlijker geworden. Dat is treurig omdat het juist de handhavers zijn die zorgen voor onze veiligheid.
Het raakt mij. Juist omdat ik weet dat het de politie en uiteraard ook andere handhavers zijn, die zich zeker in deze nare coronatijd voor ons, niet voor zichzelf, inzetten om te zorgen dat, en met name ouderen en zwakkeren beschermd worden, Het zijn mensen die niet tegen ons zijn maar met en voor ons.’

Klaas Wilting met commisaris Eric Ernst Nordholdt
Klaas Wilting met commisaris Eric Ernst Nordholdt

Klaas Wilting: een aai over de bol van het tuig helpt niet

Wat kan je daar tegen doen?
Klaas: Er wordt al veel aan gedaan, zoals zwaarder straffen en via de media wordt mensen duidelijk gemaakt dat het optreden van de handhavers in hun belang is. Maar ook wij moeten duidelijk maken en groot respect laten doorklinken voor hun moeilijke werk. Die steun hebben onze handhavers nodig. Ze doen voortreffelijk werk.
Het slappe overheidsbeleid van pappen en nathouden en het drugs gedoogbeleid hebben mede gezorgd voor agressie tegen handhavers en andere hulpverleners.  
Er zijn groepen die in sommige buurten en wijken maling hebben aan medebewoners. In plaats van die ellende stevig aan te pakken wordt het nog te vaak afgedaan met een aai over de bol. Om taakstraffen lacht dat tuig.

Klaas Wilting en babbeltrucs

Woningcorporatie Woonzorg Nederland houdt een challenge voor de beste aanpak tegen babbeltrucs. Zelf geeft Klaas Wilting daarover lezingen. ‘Wat valt je daarbij op?’ vraag ik.
Klaas: ‘Wat mij opvalt is dat mensen best beseffen dat er altijd lieden zijn die zullen proberen je op te lichten. Maar toch, trappen er nog steeds veel mensen in de mooie gladde praatjes van de oplichters. Ze gaan mee in het verhaal en komen er te laat achter dat ze zijn beet genomen en hun geld kwijt zijn.

Foto Woonzorg Nederland, challenge ''weerbaar tegen babbeltrucs''
Foto Woonzorg Nederland, challenge ”weerbaar tegen babbeltrucs”

Nep pseudoniem facebook

Zijn woorden doen me denken aan de uitnodiging van kardinaal Turkson, de rechterhand van paus Franciscus. De kardinaal las op facebook over mijn ontmoeting met de paus. Ik schonk de paus het boek over de ziekte en het lijden van mijn man Roel die in 2008 overleden was.
Ik vertelde de paus, dat ik dit deed ter ere van mijn man. Kort daarna volgde een vriendschapsverzoek van de kardinaal. Hij nodigde me zelfs uit om ter ere van mijn man een lezing te houden in Rome tijdens een congres. Ook de paus zou aanwezig zijn.
Ik voelde me vereerd, maar als snel sloegen de twijfels toe. Vooral toen de kardinaal vroeg om vierhonderd euro over te maken op een bankrekening in Nigeria. Dat was voor mij het moment om eerst het facebookdomein van de kardinaal te checken.
Het bleek een nep-pseudoniem te zijn. Ik ging niet naar Rome, maar nam contact op met TROS opgelicht. Dat leidde tot een item in een programma over babbeltrucs. Ik schreef daarover in mijn boek: ‘De Doorzetstèr: een ode aan de liefde’ (U2pi 2020).

Klaas Wilting over optimisme, moed en inspiratie

Toen God de mens schiep, maakte hij een plagiaat van de slechtste soort’, luidt een tegeltjeswijsheid. Daarmee raakte Klaas Wilting in zijn loopbaan nogal eens geconfronteerd.
Zoals met de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983. Met Peter R. de Vries en Jan Nagel stichtte hij in 2005 de politieke partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) op. Nu op zijn 78e is hij nog steeds volop actief.  ‘Waar haal je je optimisme, moed en inspiratie vandaan?’ vraag ik.  
Ik had dat al bij de politie, iets te kunnen betekenen voor de medemens. Wat ik heel belangrijk vind is dat de kennis die ouderen in hun leven hebben opgedaan, moet worden overdragen aan de jongeren. Ouderen zijn niet afgeschreven, integendeel zij kunnen nog veel voor de samenleving betekenen. Zolang het kan blijf midden in het leven staan. Dat houdt je jong en vitaal.’

Klaas Wilting en zijn boodschap aan ouderen

Tot slot van dit interview wil hij aan ouderen het volgende meegeven: ‘Ga nooit in op de avances van een beller. Zijn mooie, soms lieve verhalen, vertelt de beller om er zelf beter van te worden. De beloftes die ze doen zijn meestal loze beloftes. Gooi direct de hoorn op de haak.
Komt iemand aan de deur, doe niet open tenzij iemand komt via een bedrijf dat je zelf hebt besteld. Zo niet laat de deur dicht. Laat je iemand binnen dan is het meestal te laat en ben je geld en/of spullen kwijt. Bel indien nodig direct de politie.’

Bron: AT5

Ter info over Klaas Wilting, Amsterdam en babbeltrucs:

● Klaas Wilting was van 1 juli 1964 tot 31 december 2000 werkzaam bij de politie van Amsterdam. In 1987 werd hij hoofd voorlichting.
● In september 2019 verscheen bij Just Publishers het boek ‘De roerige jaren van een politiewoordvoerder ’van Klaas Wilting. 
Woningcorporatie Woonzorg Nederland houdt de challenge ‘weerbaar tegen babbeltrucs’  
● Informatiebijeenkomst dd 12 mei 2021 van Woonzorg Nederland: ‘Weerbaar tegen babbeltrucs’
Burgemeester Eberhard van der Laan stond in het Scheepvaartmuseum centraal in augustus 2017 tijdens de expositie ‘Een echte Amsterdammer.’ Daarmee bracht de stad een ode aan haar zieke burgemeester.
● 35 jaar lang was Riny Reiken eigenaresse van het Amsterdamse proeflokaal ‘In de Olofspoort’. In februari 2019 verkocht ze haar zaak. Ze begon Hartje Mokum  Likorettes. Daarmee koppelde ze leuke verhalen uit haar horecabestaan aan lekkere drankjes.
● In 2012 verscheen bij Boekscout mijn boek ‘Doorheen het leven, doorheen de dood.’  

Wist je dat?

Wist je dat er vanaf 15 juli 2021 het boek ‘Het gevaar loert overal’ van Klaas Wilting in de winkel ligt? Met deze nieuwe publicatie hoopt hij dan ook weer het land in te gaan om te vertellen over het mooie maar ook moeilijke vak van politieagent. Ook geeft hij presentaties over babbeltrucs.

Kijk voor meer informatie op de website van Klaas Wilting.

2 gedachten over “Klaas Wilting: ‘nog steeds trappen mensen in gladde praatjes’

  1. Riny Reiken

    Wat ben ik toch benieuwd naar het boek van Klaas Wilting: ‘Het gevaar loert overal’ , een pakkende, maar helaas ook passende tekst in een tijd waar je constant wordt gewezen op de gevaren van babbel- of andere trucs. Het houdt niet op, op de televisie, radio en waar dan ook hoor je nieuws over mensen die op rottigheid uit gaan. Lafaards die zelfs aan de deur bij ouderen en kwetsbaren actief zijn. Het is goed dat bij zorginstellingen en ook bij Woonzorg tijd wordt besteed om mensen alert te houden. Marianne Visser – van Klaarwater heeft weer een mooi artikel geschreven, niet alleen ouderen maar iedereen moet oppassen. Klaas Wilting zal veel hebben meegemaakt en waarschuwt in dit artikel niet voor niets. Vooral ouderen hebben steun nodig, zitten vaak te wachten op een praatje en tuinen er met open ogen in. Deels door eenzaamheid, anderzijds uit een verantwoordelijkheid gevoel vanuit vroeger tijden kan men de boel niet meer uit elkaar houden en rangschikken. De veelal oudere mensen komen uit de tijd waarin je nog met twee woorden sprak. Boeven zijn het die deze schandelijke praktijken steeds vaker uithalen. Mooi dat Marianne hier aandacht aan besteed en Klaas Wilting is een man die vanuit veel ervaring waarschuwt, dank daarvoor, het kan namelijk niet vaak genoeg worden herhaald. Samen sterk staan is een ‘must’ , help elkaar (!) groet Riny Reiken.

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Ja Riny, samen staan we sterk. Laten we samen ervoor zorgen dat het geboefte zo min mogelijk kans krijgt. Voorlichting en bewustwording is van het grootste belang. Het tuig omzeilt beveiligingsapparatuur omdat de risicolopers te snel de deur opendoen en iemand binnenlaten. Vooral ook vanuit eenzaamheid, zoals jij schrijft. Inmiddels komen er via telefoon en e-mail reacties binnen n.a.v. mijn oproep voor de denktank ‘Weerbaar tegen babbeltrucs’. Voor de denktank van Verder op Weg kunnen mensen bij mij nog reageren tot volgende week vrijdag 21 mei. Van alle tips maken we dan een pitch en sturen die naar Woonzorg Nederland. De sluitingsdatum is 30 mei om 12 uur. Ik wens je een prettig weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *