4 augustus 2021: Papoea’s in Bundralis Mission herdachten hun pastoors

Bundralis 4 augustus 2021 herdenkt Bernard van KLaarwater (1896-1943) en andere pastoors van Sint Frances Xavier parochie-
Bundralis 4 augustus 2021 jongeren brengen een aubade aan Job Pomat, lid van het Nationaal Parlement van Papoea-Nieuw-Guinea namens het district Manus

4 augustus is de sterfdag van Sint Jean Baptiste Marie Vianney (1786 – 1859). Als pastoor van Ars werd hij de patroonheilige van parochiepastoors. Die dag staan de gelovigen van de sint Frances Xavierparochie van Bundralis stil bij hun pastoors. In de op het eiland Manus gelegen plaats is het dan een geloofsfeest van jewelste.   

Zelf verhuisde ik op 1 maart 2008 samen met mijn man Roel naar de Pastoor van Ars parochie in Haarlem. Na het overlijden van Roel op 23 november 2008 wilde ik me als weduwe in de kerk dienstbaar maken. Dat liep anders. Ik raakte verliefd op Peter. Enkele jaren later werd de kerk opgeheven. Nederland is anders dan de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea dat in 1975 zelfstandig werd.

4 augustus: geloofsfeest van pastoor van Ars

Volkomen onverwachts dook nu opeens de naam van pastoor van Ars weer op. Damien Lito, de huidige pastoor van Bundralis, noemde de heilige Jean Vianney in een chatgesprek met mij.
‘’Op zijn sterfdag, 4 augustus, staan we stil bij het leven van alle pastoors van de Sint Frances Xavier parochie in Bundralis. Zowel van alle voorgaande pastoors onder wie ook je oom als van mij als de huidige pastoor. We bidden voor hen allen”, schreef Damien Lito.

4 augustus: de betekenis van de missie

Damien Lito is dankbaar voor het werk van de genoemde geestelijken. Ze leven voort in de harten van de Papoea’s. Zij herinneren zich dat Bernard van Klaarwater samen met hen hun kerk bouwde.
Nog voelen ze de pijn van het gemis. Het niet kunnen bevatten van de op 18 maart 1943 door leden van het Japanse keizerlijke leger gepleegde moord. Na het verlies van deze zo zeer geliefde personen raakte de parochie verweesd.

Bundralis 4 augustus 2021 herdenkt Bernard van KLaarwater (1896-1943) en andere pastoors van Sint Frances Xavier parochie-
Bundralis 4 augustus 2021 hier kwamen de eerste missionarissen aan land, Papoea’s verwelkomen regeringslid Jop Pomat

4 augustus en het feest

Op 7 augustus 2021 stuurt Damien Lito mij foto’s van het feest. Ik zie allemaal blije mensen die met elkaar zingen in een koor, muziek maken en dansen. Mensen die zich met elkaar verbonden voelen en samen het geloof beleven.
Kijk, dit is het pad wat naar het huis van je oom leidde. Hier leefde hij’, schrijft Damien. Op dat moment komen bij mij tranen in de ogen. Het is alsof mijn oom laat weten, dat hij van deze mensen hield en nog steeds van hen houdt.

Bundralis 4 augustus 2021 herdenkt Bernard van KLaarwater (1896-1943) en andere pastoors van Sint Frances Xavier parochie-
Bundralis 4 augustus 2021 , het pad naar de woning van Bernard van KLaarwater (1896-1943) en andere pastoors van Sint Frances Xavier parochie-

De boodschap van Bernard van Klaarwater

Op 29 januari 1939 schreef mijn oom zijn allerlaatste door mijn familie ontvangen brief. Hij stond stil bij de vroegere kannibalennatuur van de Papoea’s. Deze beheerste tot de jaren 1920  het leven van de bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea.
Door het verkondigen van Gods liefde bracht de missie beschaving en vrede. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle geestelijken vermoord en de kerk in Bundralis vernietigd. Zou de oude kannibalencultuur weer opleven?  
‘’Wanneer de Genade geen uitzonderlijke werking zou hebben, dan kan men verwachten dat al het werk met een slag in duigen zou vallen’’, schreef mijn oom. ‘’Maar die zorgen kunnen we gerust aan O.L. Heer overlaten. Het geeft een veilig gevoel te weten dat hij het bestuur van de wereld niet uit handen geeft, en dat ook wanneer alles in de wereld daarop wijst of er onderdoor schijnt te gaan Hij alles ten goede keert.
’’
Mijn oom kreeg gelijk.

Bundralis 4 augustus 2021 herdenkt Bernard van KLaarwater (1896-1943) en andere pastoors van Sint Frances Xavier parochie-
Bundralis 4 augustus 2021, pastoor Damien Lito bereidt zich voor op de Heilige Mis

4 augustus: de priesters van Sint Frances Xavier te Bundralis

 • In 1913 stuurde bisschop Louis Couppé MSC de priesters August Kleintischen en Karl Borchard naar de op Manus gelegen plaats Papitalai. De daar wonende  Papoeastam Manus stond niet open voor het geloof. Couppé stuurde de priesters 1916 naar Bundralis. Daar stichtten ze de Sint Frances Parochie.
 • Van 1923-1934 was Bernard van Klaarwater de pastoor van Bundralis. 
 • Op 18 maart 1943 vond de door de leden van het Japanse keizerlijk legere gepleegde moord plaats op de Missionarissen van het Heilig Hart en de Dochters van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart plaats.  
 • Ondanks het gemis van de geliefde geestelijken herstelde de parochie St Frances Xavier zich. In 2016 vierde ze haar honderdjarig bestaan. Dat maakt mijn boek over missionaris Bernard van Klaarwater tot een boek van hoop.
 • Jop Pomat vertegenwoordigde tijdens de viering op 4 augustus in de Sint Frances Xavier Parochie het district Manus van het Nationaal Parlement van de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea.
 • Door het voorleven van positeve waarden kwam er vrede in Papoea-Nieuw-Guinea. In het westen verloederden de humanitaire en christelijke waarden.

Wist je dat?

Wist je dat het christendom in Papoea-Nieuw-Guinea in 1881 vaste voet aan de grond kreeg in Maputit? Deze plaats bevindt zich op het eiland New-Brittain. Momenteel is ruim 90% van de bevolking christen.

Wil je mijn berichten over mijn boek en mijn contacten met Bundralis, Manus en Papoea-Nieuw-Guinea volgen? Kijk dan op facebookpagina Marianne Visser van Klaarwater of Linkedin pagina Marianne Visser van Klaarwater.

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

4 gedachten over “4 augustus 2021: Papoea’s in Bundralis Mission herdachten hun pastoors

 1. Riny Reiken

  Waargebeurd, een tragedie werd door Marianne Visser – van Klaarwater uitgezocht en bestudeerd. Dit verhaal heeft mij enorm ontroerd, de liefde voor haar oom zit zo diep en de onderste steen zal boven komen. Het vechten tegen onrecht en zeker het uitdragen van liefde zit ook haar in het bloed, wat een kostbare erfenis is deze familietrek. De foto’s zijn feestelijk mooi en ik hoop dat deze traditie nog lang mag voortleven, ik wens Marianne succes met haar boek over oom Bernard, een waar eerbetoon, groet Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel lieve Riny. Mooi en waar is wat je schrijft: het vechten tegen onrecht en het uitdragen van liefde zit ons in het bloed.
   Zoals dat ook bij jou is. Jij gaat ook altijd maar door. Ik ben blij met onze vriendschap. Hartelijke groet, Marianne

 2. Sjaak van Vugt

  Goede morgen Marianne,
  Als een van de eerste dingen na een lang weekend vakantie in Borger Drenthe heb ik je artikel gelezen. Ik ben altijd weer onder de indruk van de warmte en het enthousiasme dat ik ervaar bij het lezen van je artikelen Ik neem uit jouw beschrijvingen van het leven van je oom ook iets van jou te herkennen. Dank en groet
  Sjaak.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Goedemorgen Sjaak,
   Hartelijk bedankt voor je compliment.
   Wat leuk ook dat je dingen van mijn oom bij mij herkent. Dat zie ik zelf ook. Het mooie is dat ik door het schrijven mijn oom heb leren kennen en nu contact heb met de Papoea’s bij wie hij zich op zijn plaats voelde. IK wens je nog een fijne dag, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *