Joop Kessels biedt met Boyd’s Dream hulp aan kinderen en jongeren

Joop Kessels in de sfeervolle huiskamer van zijn woonboerderij te Heeze
Joop Kessels in de sfeervolle huiskamer van zijn woonboerderij te Heeze

Joop Kessels (1951) zet zich in voor kinderen en jongeren. Hij geniet hun vertrouwen en weet hen te inspireren. Dat blijkt uit zijn antipestfilm Wending die op 12 september 2021 zijn première beleefde in een uitverkocht Tuschinsky. Peter en ik spraken met hem over zijn ambities en de stichting.

Joop Kessels en de Peelpioniers maakten de film Wending

‘’Ik zet jullie meteen aan het eten’’, zegt Joop Kessels wanneer we op 5 oktober zijn boerderijwoning te Heeze binnenstappen. Er wacht ons een verrukkelijke door hem zelf gemaakte soep van courgette, wortel en meer plus verse botterhammen met kaas of vlees.

Joop Kessels:  kunstenaar, kinderboekenschrijver en filmmaker 

Peter en ik luisteren geboeid naar Joops verhalen over zijn boeiende leven vol avontuur. Hij woonde als goudzoeker vier jaar in Australië waar hij het hele land wilde verkennen en mogelijkheden waarmaken. Gedurende die tijd vond hij maar liefst vier kilo goud en edelstenen. Eenmaal weer terug in Nederland werkte hij eerst bij een bedrijf  in landbouwmachines en daarna bij een groothandel in keukens en badkamers.
Op zijn 60e legde hij het betaalde werk neer en werd op vrijwillige basis coach/mentor van songwriter en musicus van  Marco Oostra. Ook schreef hij twee kinderboeken
In 2004 verscheen  ‘Robin en de Maanprins’  De eerste oplage  verscheen in het Nederlands maar werd al snel gevolgd door een Engelstalige versie. De  totale opbrengst van het boek ging naar stichting War Child.

Joop Kessels: mooie verteltrant

De Engelse versie van ‘’Robin en de Maanprinses’’ behaalde in Galway (Ierland) de top als  ‘Best Book of the week’. Dat verbaast me niets. Niet alleen de door Nicole van Moorse illustraties boeien me maar ook Joops verteltrant.
Neem bijvoorbeeld deze zinnen. ‘’Op een avond, ze was weer aan het zingen, kwam er grote stenen naar haar aanrollenen daar bleven ze liggen. Opeens brak er een grote steen open en er verscheen een oude man. ‘Ik ben de steentovenaar’’ zei hij.

Joop Kessels, Ayla, Prinses van het Achterland
Joop Kessels, Ayla, Prinses van het Achterland

Joop Kessels, Villa Pardoes en ‘’The Flying Doctors’’ in Australië

Op 13 november 2006 volgde ‘’Ayla, Prinses van het Achterland’’. De opbrengsten van de Engelse versie ondersteunde het werk van ‘’The Flying Doctors’’ in Australië. De  Nederlandse versie kwam ten bate van de achter de Efteling gelegen Villa Pardoes. Ernstige zieke kinderen van 4 tot 12 kunnen daar een week lang genieten met hun ouders, zusjes en broertjes.
Het ontroert me en ik vraag aan Joop wat hem het meest raakt. Hij antwoordt: ‘’Dat zijn kinderen die ernstig ziek zijn. Bij huilende kinderen sterf ik vijftig doden. Ik kan wel goed met ze opschieten.

Joop Kessels en Stichting Boyd’s Dream 

Joop Kessels richtte op 15 november 2012 de stichting Stichting Boyd’s Dream op. Daarmee wilde Kessels nog één droomwens realiseren van een ziek kind dat nog maar kort te leven had. Met als doel om deze jongeren in zware tijden het verdriet naar vermogen te verlichten en hen kracht te geven om deze te doorstaan.
Joop toont me een filmpje van Sem. Bij het zien schieten de tranen me in de ogen en diep ontroerd kijk ik verder.
Sem was tot zijn 8e gezond maar kreeg daarna een stofwisselingsziekte. Boyd’s Dream verwezenlijkte zijn droomwens om een keer te mogen meerijden in een rode Ferrari.
 

Boyd's Dream maakte de zwaar zieke Sam blij  door zijn droomwens te vervullen
Boyd’s Dream maakte de zwaar zieke Sem blij door zijn droomwens te vervullen

Het Sinterklaashuis

Joop opende in 2014 een antiek- en curiosawinkeltje om geld in te zamelen voor Stichting Boyd’s Dream. Het kreeg de naam De Mus en kreeg al snel de bijnaam  Sinterklaashuis.  De Goedheiligman sliep hier regelmatig onder het toeziend oog van kinderen. Ook brachten mensen om niet allerlei antiek om te verkopen voor het goede doel.
Het huis stond op het terrein van voormalig autobedrijf Schilders. Joop hoefde alleen te betalen voor water en elektra. Totdat Albert Heyn zijn oog liet vallen op deze locatie. In april 2021 moesten het autobedrijf en het Sinterklaashuis plat om plaats te bieden aan de nieuwe supermarkt.

Win-win situatie?

De op 3 mei 2021 opgestapte wethouder Toon Bosmans (PvdA) van gemeente Heeze was voor de verplaatsing verantwoordelijk. Inmiddels  richt hij zich als zelfstandig adviseur ruimtelijke ontwikkeling volledig op zijn werk van gemeente Heeze spreekt van een win-winsituatie: ,,Deze ontwikkeling sluit goed aan bij het traject dat is ingeslagen om het centrum levendig te houden. We willen de supermarkt graag in het centrum houden. Met de verplaatsing wordt bovendien een tankstation midden in de kern van Heeze gesaneerd.”
Voor Boyd’s Dream gaat een belangrijke inkomstenstroom verloren. Dat maakt de stichting meer afhankelijk van donaties, subsidies, crownfunding en sponsors. Voorlopig ziet Joop de film Wending als het laatst project van Stichting Boyd’s Dream. 

Joop Kessels, een statement tegen kindersterfte in oorlogsgebieden verbeeld in een ijsblok
Joop Kessels, een statement tegen kindersterfte in oorlogsgebieden verbeeld in een ijsblok

Tienjarig bestaan Stichting Boyd’s Dream

In 2022 bestaat de Stichting Boyd’s Dream tien jaar. Met prachtige projecten ondersteunt Joop kinderen en jongeren die worden gepest, ernstig ziek zijn of in armoede leven. Joop doet trouwens alleen Nederlandse projecten.
Zijn werk dwingt respect af en vindt bijval bij de Bekende Nederlanders Ria Valk, Hans Wiegel, Gerard van Maasakkers, Marisca van Kolck, Hans van Breukelen en Klaas Wilting.

Boodschap aan jongeren

Welke boodschap wil je meegeven aan kinderen en jongeren vraag ik tenslotte. Joop: ‘’Probeer je dromen waar te maken. Als het mislukt dan  heb toch een mooie droom gehad. Bijna alles is mogelijk als je doorzet. Soms tegen beter weten in. Dan gaan mensen zeggen dat het niet lukt.
Zoals bij de première van Wending in Tuschinsky. Door corona draaiden ze geen volle zalen. Zo kwam er ruimte voor mij.’

Droomdag voor Sam opgenomen in kasteel Geldrop.

Joop Kessels en Stichting Boyd’s Dream

  • Recensie Wending: een antipestfilm van Joop Kessels.
  • Villa Pardoes; in dit achter de Efteling gelegen locatie verblijven ernstig zieke kinderen een week kunnen genieten met hun vriendjes.
  • Samen met Vincent Perquin, die volgens Joop een gouden brein heeft, opende Joop op 23 november 2017 de website SONGLAND.NL voor Singer-Songwriters. Joop: ‘’Er zijn in Nederland veel jonge muzikale talenten. Alleen worden ze nooit gedraaid op de radio. Daarom geven wij ze een kans met Songland.nl We helpen ze bij het zetten van nieuwe stappen en geven ze een podium omwille van meer bekendheid.’’
  • Joop Kessels maakte samen met hangjongeren de film Spiegelgevecht. Dat gaat om jongeren die door een spiegel leren naar zichzelf te kijken. Ria Valk speelde mee.  
  • Joop Kessels heeft met Marco Oostra een gouden band. Volgens Joop halen ze bij elkaar het mooiste naar boven. Stichting Boyd’s Dream maakten deze clip  voor de zoektocht van Kris Kemers en Lisanne Froon in Panama. Beide meisjes gingen wandelen in Panama maar kwamen de jungle nooit meer uit.
  • Klaas Wilting speelt in Wending de rol van rector, maar waarschuwt ook tegen babbeltrucs. Marco Oostra schreef de muziek voor Wending. Vanaf 2014 een vaste piano-entertainer van ‘Crazy Pianos’ in Scheveningen. Als ervaren piano-entertainer treedt hij op door heel Nederland.
  • Henk Pieterse(2,11 m)  speelt een kleine rol in het begin van Wending, Als internationaal korfbalspeler speelde hij honderd interlands. Zelf werd hij als kind gepest wegens zijn lengte, Vanuit die ervaring begon hij Pest mij maar. Daarbij gaat hij jaarlijks naar 200 tot 300 scholen langs met de vraag: waarom is het noodzakelijk om te pesten en wanneer dat nodig is, waarom is het noodzakelijk om niet te pesten? 

Wist je dat?

Wist je dat filmschrijver Joop Kessels zo snel schrijft dat hij het zelf bijna niet kan lezen? ‘’Als ik begin dan neemt mijn hand het over, Ik moet dan zeer snel schrijven, want anders raak ik het kwijt, Bij het schrijven zie ik de personen al voor me. Het script voor Wending gaf ik aan De Peelpioniers. Zij kortten sommige delen in of wilden andere juist langer maken. Ik ben het irritante mannetje dat aanwijzingen geeft, want het blijft toch mijn kindje.’’

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Zo bracht ik leraar en rapper Dylan van Brummen in beeld.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *