Heusden een van Nederlands mooiste vestingsteden èn smulparadijs

Heusden Bakkerij Het Deegje
Heusden Bakkerij Het Deegje

Heusden en andere Nederlandse vestingsteden zijn geen saaie lessen waarbij je in slaap valt maar prikkelen’. Met deze woorden opende Willemijn van Hees op 14 oktober 2021 de 73e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. Als burgemeester van Heusden en voorzitster van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden is Willemijn trots op haar vestingstad en haar ondernemers.

Willemien van Hees, burgemeester van Heusden en voorzitster Stichting Nederlandse Vestingsteden
Willemien van Hees, burgemeester van Heusden en voorzitster Stichting Nederlandse Vestingsteden

Heusden werd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in zijn hart geraakt. Op 4 en 5 november bliezen de Duitsers het stadhuis op en twee kerktorens. Er vielen 134 doden onder wie veel kinderen. Wat bleef bewaard was de Bourgondische mentaliteit. Dat maakt Europa’s best gerestaureerde vestingstad tot een smulparadijs vol lekkere adresjes.

De rijke smaak van Heusden

De 73e Hollandia Netwerk Bijeenkomst vond plaats met als thema  ‘De charme van de Nederlandse  vestingsteden.’ De ruim zestig deelnemers konden  kiezen tussen een stadswandeling of een bezoek aan het Gouverneurshuis dat bekend staat om zijn waterglazen.
Zelf koos ik voor het eerste want deze had als noemer ‘De rijke smaak van Heusden.’
Stadsgids en Vlaming Jos Steemans nam ons mee door de stad met zijn gevels, stadsgrachten, winkels, kunstgaleries, lekkere adresjes en…soldatenstraatjes. Vanaf de 16e eeuw tot 1879 bood de vestingstad als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten.

Opening 73e Hollandia Netwerk Evenement, Catharijnekerlk Heusden, links: Boudewijn Leeuwenburgh (voorzitter stichting Promotie Recreatie En Toerisme), rechts herauten van Steenbergen
Opening 73e Hollandia Netwerk Evenement, Catharijnekerlk Heusden, links: Boudewijn Leeuwenburgh (voorzitter stichting Promotie Recreatie En Toerisme), rechts herauten van Steenbergen

Slijterij De Waterdrager

De vestingstad telt niet tweehonderd monumenten en in het centrum zie je overal uithangborden. Zoals ’De landloper’ ook wel genoemd ‘De marskramer’’ van Jeroen Bosch.
Een landloper woont hier allerminst. Integendeel: het is het rustieke pand met zijn gezellige winkel en topkwaliteit van Stadsslijterij de Waterdrager.
De eigenaar trakteert ons op de koffielikeur ‘De smaak van Heusden (24% alc,) met een aangename mokkasmaak. Daarna wandelen we  verder door deze stad met haar rijke verleden dat teruggaat tot de 8e eeuw.

Heusden, Stadsslijterij de Waterdrager
Heusden, Stadsslijterij de Waterdrager

Theesalon Heusden

Het stadje vergrijst maar trekt tegenwoordig ook trendy nieuwkomers met geld. Aan hen dankt het zijn galeries en boetieks. Bij het stadshaventje passeren we Theesalon Heusden. Dit is een initiatief van projectleider en stadsontwikkelaar Sandra de Ruiter (1968). Zij organiseert kookworkshops, proeverijen, high teas en nog veel meer.
Het vak leerde ze van meesterkok Cas Spijkers (Tilburg 12 januari 1946 – Oirschot 29 oktober 2011). Met zijn kookkunst leidde hij in 1984 restaurant de Swaen in Oisterwijk naar twee Michelinsterren.
Een nieuwkomer in Heusden is Brocante Keuken. Zij verzorgde op 14 oktober het hapjesbuffet tijdens de netwerkborrel. Zoals steeds legden de deelnemers aan deze Hollandia Netwerk Bijeenkomst contacten die tot samenwerking leiden.

Netwerkborrel Hollandia Netwerk Evenement
Brocante Keuken, Netwerkborrel 73e Hollandia Netwerk Evenement

Heusden In D’n Kaarsenstal

Bij In d’n Kaarsenstal gaan we even naar binnen waar de geur van kaars ons meeneemt naar een eeuwenoud productieproces.  Eigenaar Toon Verschuren maakt nog kaarsen zoals ze dat deden in de Middeleeuwen. De kaarsen branden helemaal op zonder roeten en  druipen. 
Toon dompelt kaars voor kaars in een bad van paraffine. ‘Het maken van één centimeter duurt één uur. Het is dan ook echt monniken werk en werd vroeger vooral in kloosters gedaan,’ zegt Verschuren.

Heusden, Bakkertje Deeg

Bij Bakkertje Deeg bakken ze nog appeltjesbrood. Een heerlijk zoet brood met de smaak en geur van appel en kaneel. Het recept stamt uit de Tweede Wereldoorlog toen de bakker besloot om appels door het deeg te mengen.
Oergezellig is het Oud Hollandse Etablissement Den Contenten Mensch dat zich achter de winkel bevindt. Bakkertje Deeg biedt diverse arrangementen en workshops.

Omroep Brabant
Bakkerij het Deegje, Heusden
Bakkertje Deeg, Heusden

Erop uit in Heusden, de Langstraat en Nederlandse vestingsteden

  • De Vereniging van Nederlandse Vestingsteden telt 15 leden, onder andere Brielle Groenlo , Ravenstein
  • Heusden en zijn bewogen historie, van de 8e eeuw tot nu. Bezoekerscentrum Heusden; met informatie over de vestingstad en De Langstraat. De groene vrijetijdsregio tussen ’s Hertogenbosch, Tilbug, Breda en al grote toeristische trekpleisters de Efteling en de Drunense Duinen.
  • Brocante Keuken verzorgde de hapjes tijdens de plenaire bijeenkomst in de Catharijnekerk. 
  • In vestingstad Nieuw Vossemeer staat het A.M. de Jong Museum, over de geestelijke vader van Merijntje Gijzen. De toegang is gratis.
  • De Brabantse Wal is een walhalla voor een ieder die houdt van natuurschoon, fietsen, wandelen, monumenten en culturele evenementen.    
  • De Zuiderwaterlinie verbindt 11 historische vestingsteden in Brabant en hun ommeland. Het vroegste deel is bijna 450 jaar oud. .
  • Stadsslijterij De Waterdrager is gevestigd in de autovrije Engstraat, de leukste straat van Heusden.
  • Bakkertje Deeg geeft ook workshops en arrangementen voor hun gezellige tearoom.
  • In den Kaarsenstal maken ze kaarsen volgens het eeuwenoude ambacht. 
  • Stadsherauten Steenbergen onthullen als Gidsen en Vertellers voor Stad de regio en haar historie met wandel- en fietstochten plus verhalen.
  • Het Gouverneurshuis in Heusden staat bekend om haar waterglazen en andere uitingen van kunst en cultuur. Ook is het een trouwlocatie. 
  • Brocante Keuken is een delicatessenwinkel en organiseert high teas, high wines e catering.
  •    

Boeiend zijn ook de vestingsteden

Weesp, ondanks de fusie met Amsterdam behoudt ze haar karakter;
Bussum Op de Nassaulaan heb je leuke winkels en horeca;
Wijk bij Duurstede; Bonifatus had met haar een bijzondere band.

Wist je dat?

Wist je dat Heusden al in 722 werd genoemd zij het onder de naam  Hunsata Super fluvium Mosam?  Wellicht betrof dit Oud Heusden dat aan de mond van de Maas lag.

Kijk voor meer informatie op de website van Heusden toerisme.

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit, bijvoorbeeld naar Kinderdijk.  
Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden ze in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *