Boekentips 2021. Zo noem ik deze blogpost. Liever bezochten Peter en ik een prachtige expositie, concert, het Planetarium van Eise Eisinga, of een sfeervol restaurant. Juist met kerst laten de ondernemers en artiesten ons zo genieten. Mijn gedachten gaan vooral naar hen. Ik wens ze sterkte en hoop dat ze het overleven. En zelf? We kijken t.v., luisteren naar mooie muziek en lezen, lezen, lezen.
Boekentips 2021. Het doet me denken aan de velen die nu een boek schrijven. Intussen nemen literaire agenten en diverse uitgevers geen ongevraagde manuscripten meer aan. Bij anderen moet je vier tot zes maanden wachten op een reactie.
Boekentips 2021: De haan kraait
Vandaar dat steeds meer auteurs ervoor kiezen om zelf hun boek uit te geven of te laten drukken. Pastoraal werker Hans Peters koos voor Pumbo. Daar publiceerde hij in november zijn boek ‘’De haan kraait: pastorale bespiegelingen.’’
Hierin deelt de auteur waargebeurde anekdotes en geloofsuitspraken. Ze ontroeren, verbazen en zijn soms humoristisch. Peters verrijkte zijn boek met aangrijpende zinnen opgedaan tijdens zijn huisbezoeken. Zoals de zin: ‘’Toen ik nog met mijn jas aan in de deuropening stond zei de vrouw: ‘’Begin alvast maar met bidden, want er is hier alleen maar narigheid gebeurd.’’
Bij het lezen van deze zin gaan mijn gedachten naar de zwaar getroffen eigenaren van boekwinkels, restaurants. Met het oog op de kerst kochten ze extra voorraad in. Door de lockdown staan ze nu voor de vraag: wat doen we ermee? De rekeningen moeten worden betaald, maar er zijn geen inkomsten en de vrieskist is te klein voor alle vers gekochte producten.
Boekentips 2021: Reinold Vugs
Reinold Vugs klopte ondanks zijn bekendheid als auteur ook niet aan bij een uitgever. Hij publiceerde zelf zijn indrukwekkende en rijk geïllustreerde boek ‘’Bon Chef: de Swaen van Cas Spijkers.’’ Hij bepaalt liever zelf de inhoud en lay-out van zijn boeken dan dit over te laten aan een uitgever.
In 2020 verscheen bij uitgeverij Aspekt zijn boek ‘’In veel huizen wordt gerouwd’’ over de Spaanse griep in Nederland. Mij raakte vooral de zin: ‘’t Verdient aanbeveling om den mond zoveel mogelijk gesloten te houden en te ademen door de neus. Indien men met iemand spreekt, laat men dan op eenige afstand van elkaar staan.’’
De beperkende maatregelen kwamen in 1918 overeen met die van nu. Alleen ontbrak tijdens de Spaanse griep het advies om in de ellenboog te niezen.
Boekentips 2021: De Hemelbouwer
Tijdens de persconferentie van 18 december stelde Minister de Jonge dat alle 18-plussers in de komende weken een boostervaccinatie kunnen krijgen. Ouderenorganisaties vrezen dat ouderen nu later aan de beurt komen. Vooral omdat jongeren digitaal vaardiger zijn.
Intussen zien sommige christenen de QR-code als het teken van het beest. Volgens Openbaring 13:11-18 zouden mensen in de eindtijd een merkteken op hun rechterhand of voorhoofd krijgen. Alleen als ze dat hadden, konden ze iets kopen of verkopen.
Vandaar dat ze zich niet in willen laten enten. Trouwens, ook in de achttiende eeuw dachten sommige christenen dat ze in de eindtijd leefden. Zo blijkt uit het monumentale boekwerk ‘’De Hemelbouwer, een biografie van Eise Eisinga’’ van Arjen Dijkstra.
Boekentips 2021; rouw verdient respect
Met kerst en oud en nieuw mogen we thuis vier personen ontvangen. Ouderenorganisaties vragen extra aandacht voor eenzame ouderen. De angst voor besmetting kan ervoor zorgen dat mensen passief worden en ‘het maar even laten zitten.’ En dat in deze kersttijd.
Hoe ouder je wordt des te meer mensen om je heen vallen weg. Alleen het kerststalletje, kerstbeeldjes, de piek in de kerstboom overleven de tijd. Ze herinneren aan onze dierbaren. Troostrijk is het boek ‘’Rouw verdient respect’’ van rouwcoach Paul Stolwijk. In zijn boek staat hij ook stil bij herbeleven van verdriet.
Paul Stolwijk koos voor het zeker uitgeven pakket van uitgeverij U2pi. ‘‘Ik heb voor Jeroen van der Starre gekozen vanwege heldere uitleg en duidelijke voorwaarden in het het contract. Over de layout en het boek zelf ben ik erg tevreden. Jeroen voelde precies aan hoe ik het wilde hebben. Het boek beantwoordt geheel aan mijn verwachtingen. En hopelijk ook aan de verwachtingen van de lezers. Ik ontvang alleen maar complimenten voor mijn boek.”
Boekentips 2021: mijn vader was priester
De kerken zullen met kerstmis weer leger zijn dan vorige jaren. De overheid adviseert om zoveel mogelijk de kerkdienst digitaal uit te zenden en mee te maken. Met de komende feestdagen raadt ze aan om met maximaal 50 kerkgangers samen te komen. Er komt dit jaar geen nachtmis. De RK kerk heeft alle vieringen na 17 uur geschrapt.
En dat terwijl er steeds minder mensen naar de kerk gaan. Katja Kreugels schreef hierover in haar boek ‘’Mijn vader was priester’’. Een ontroerend, prettig leesbaar en op degelijk research gebaseerd boek over haar vader die priester was.
En verder
Met veel plezier las ik het boek ‘’De Wandelaar’’ van Adriaan van Dis. Als trouwe bibliotheekbezoekster kreeg ik het boek cadeau. Zijn schrijven over de onderkant van Parijs deed me denken aan ‘’de buik van Parijs’’ van Emile Zola. Dit in 1871 verschenen boek beschrijft het leven in de Hallen van de Franse hoofdstad.
Leuk en humoristisch is het boek ‘’Allemaal poppenkast’’ van Jos Brink. Spannend en een boeiende parallel met de coronarellen van nu is het door Klaas Wilting geschreven boek ‘’De roerige jaren van een politiewoordvoerder’’ . Voor mensen met banden met Australië raad ik aan het boek ”Terug naar Australië” van Maria Douwes.
Recensies:
- Recensie: Bon Chef: de Swaen van Cas Spijkers, Reinold Vugs.
- Recensie Rouw verdient respect, Paul Stolwijk, te koop bij online boekwinkel Kelbo
- Recensie: De hemelbouwer, een biografie van Eise Eisinga, Arjen Dijkstra.
- Mieke Schepens schreef een recensie over mijn boek ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde’’. Op haar blog Graag gelezen staan diverse recensies.
- In menige supermarkt is te koop de in december verschenen bookazine de door Lucy Foley geschreven thriller ‘’De jachtpartij’’.
- In november 2021 verscheen mijn publicatie ”Persvrijheid van alle kanten belaagd” in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. De publicaties zijn het kleinste boekje van Nederland en verschenen voor het eerst in 1945 direct na de Tweede Wereldoorlog.
- Presentatie Terug naar Australië van Maria Douwes.
mooi boek is ook Duet van Ilse Josepha Lazaroms. Ze beschrijft hoe ze geestelijk werd mishandeld en zich daaruit bevrijdde.
Wist je dat?
Wist je dat in 2020 Nederland 17.800 auteurs telde? (Bron: KVB Boekwerk/data Koninklijke Bibliotheek). Tot hen behoren makers van wie de afgelopen vijf jaar ten minste één boek op de markt verschenen is. Van de vierduizend uitgevers zijn er 39 verantwoordelijk voor 75% van de omzet. Sommige uitgevers drukken per stuk (pod). Zelf heb ik goede ervaringen met Uitgeverij U2pi . Mijn eerste boek verscheen in 2001 bij pod uitgeverij Gopher.
Kijk voor boeiende boeken op de website van de bibliotheek. Mooie boeken vind je ook bij online boekwinkel Kelbo.
Soms recenseer ik boeken. Zo schreef ik voor EW een recensie over ”Weg met de Revolutie” van W.F. Hermans.
Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.
Een van de eerste bezoekers van het Planetarium van Eise Eisinga was Gadso Coopmans – een Franeker hoogleraar die zijn eigen kinderen liet inoculeren tegen de pokjes, waarbij zijn dochter stierf als gevolgen hiervan.
Toch was hij er van overtuigd dat dit de beste manier was. Uiteindelijk bleek het inderdaad dat de weg naar vaccinatie was ingeslagen, waarmee miljoenen levens zijn gered.
Coopmans bleef zijn hele leven een vriend van Eisinga.
Dank voor het opnemen van mijn boek in dit lijstje!
Hartelijk bedankt Arjen voor deze leuke aanvullende informatie. Ik wens je fijne feestdagen en veel lezers voor je indrukwekkende boek, Marianne.