Pesten, negeren en treiteren, het zal je als jongere maar overkomen

‘’Pesten, het signaleren en voorkomen ervan gaat ons allemaal aan.’’ Dat is de titel van het door mij geschreven AO boekje dat in januari 2022 verscheen bij uitgeverij IVIO. Het boekje verscheen naar aanleiding van de door Joop Kessels gemaakte antipestfilm Wending. In het boekje komen ervaringsdeskundigen aan het woord.

mobiel pesten. fragment uit de film Wending
mobiel pesten. fragment uit de film Wending

Joop Kessels zet zich met zijn stichting Boyds Dream in voor kinderen en jongeren die kampen met levensproblemen. Samen met 60 scholieren maakte hij de indringende film Wending over de impact van pesten. Zelf weet ik de gevolgen daarvan maar al te goed. In mijn jeugd werd ik gepest, getreiterd en genegeerd. Ik was anders.

Pesten en  Altijd Anders

Als kind worstelde ik (1952) met het leven. Een stemmetje in mijn hoofd vertelde me feiten en gaf me inzichten die voor anderen nog verborgen bleven. Zoals informatie over de wegens klassenjustitie geruchtmakende Baarnse moordzaak (1960). En ik? Ik zweeg uit angst dat ze me gek zouden vinden.
Ik liep al een paar weken te tobben over wat ik van die moordzaak had waargenomen. Het maakte me ziek en ik zou er alles voor over hebben om het iemand te vertellen. Zou ik het mijn vader vertellen? Hij zou er geen zin in hebben om te geloven dat ik een stemmetje hoorde. Of dingen zag die je niet kunt zien.
Wist ik maar wat ik moest zeggen. Dan kon ik beginnen met spuien. Zou ik het aan mijn moeder vertellen? Alles in haar stond open voor me. Maar dat ene punt bleef gesloten:. Alles wat met het stemmetje te maken had zou ze afketsen. Ik was bang dat ze me raar zou vinden.’ (
Gopher 2001). Ik was anders en werd daarom gepest, getreiterd en genegeerd.

Pesten, anno nu

Volgens een in 2020 verricht onderzoek van het NOS Jeugdjournaal wordt of zijn zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar in Nederland gepest. Ook blijkt dat een jeugdige pestkop later zijn gedrag voortzet. Volgens onderzoek van TNO waren in 2017 ruim een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesten, waarvan 80.000 structureel.
Door jongeren en anderen bewust te maken van de impact op iemands leven kan er een ommekeer komen. Daarom maakte Joop Kessels (1951) zijn film Wending. Deze gaat over de impact van pesten met als gevolg een toename van zelfmoord onder jongeren. Hij zegt: ‘Pesters zijn aanjagers van veel ellende en doen dan weer een stapje terug om naar een volgend slachtoffer te gaan.’  

pesten, Thomas the Sappling
pesten, Thomas the Sappling

Pesten en internet

Oud politiewoordvoerder Klaas Wilting (1943) speelt in Wending de rol van rector. In mijn AO-boekje wijst hij op de impact van internet. ‘Niet alleen de eigen omgeving maar ook het grotere publiek kan ervan meegenieten dat iemand aan de schandpaal wordt genageld’, zegt hij. 
Pesten houdt nooit op. Dat erkent ook Thomas van Bergen. Hij werd als kind gepest wegens zijn geringe lengte van 1,20 meter. Ze stopten hem in een vuilcontainer en wierpen deze de trap af.
Tot 31 december 2021 sprak hij gedurende drie jaar gepeste kinderen moed in via zijn eigen youtube kanaal Thomas the Sapling. Hiervoor hadden maar liefst 126.000 mensen een abonnement. 

Pesten, Henk Pieterse en Thomas van Bergen
Pesten, Henk Pieterse en Thomas van Bergen

Stichting Pest mij maar

Ook Henk Pieterse (1959) speelt mee in de film Wending. Voor hem begon het pesten op zijn 15e wegens zijn lengte van 2,11 bij een gewicht van 65 kilo. Daarom noemden ze hem ‘spaghettisliert’. Dat beschadigde zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Totdat zijn gymleraar hem aanspoorde om te gaan basketballen. Zo ontwikkelde hij zich tot topatleet en speelde liefst honderd en een interlands. In mijn AO-boekje ‘Pesten’ vertelt hij daarover meer en schenk ik aandacht aan zijn stichting ‘Pest mij maar’.     

Pesten, Klaas Wilting spreekt ook de ouders aan
Pesten, Klaas Wilting spreekt ook de ouders aan

Ervaringsdeskundigen helpen gepeste personen verder op weg naar zelfrespect met:Wist je dat?

In het AO boekje ‘’ Pesten, het signaleren en voorkomen ervan gaat ons allemaal aan’’ wordt pesten vanuit verschillende invalshoeken belicht: het gepeste kind, de pestkop, de leraar, de ouder en de omstanders. Ook gaat het boekje in op het wel of niet strafbaar stellen.

Met Verder op Weg bied ik een podium aan inspirerende personen die bijdragen aan een wereld met meer liefde en aandacht voor elkaar.

2 gedachten over “Pesten, negeren en treiteren, het zal je als jongere maar overkomen

 1. Riny Reiken

  Wat verschrikkelijk dat mensen hier doorheen moeten en wat goed dat het door Marianne aan de kaak wordt gesteld. De gevolgen van pesten zijn vaak ‘levenslang’. Bij de minste signalen zouden leerkrachten meteen moeten ingrijpen Helaas werd daar in ‘mijn tijd’ nog weinig aan gedaan en daarom vermijd ik zelf reünie’s. Ik zou zovele jaren later een paar oud-klasgenoten er ongetwijfeld nu wel eindelijk op aan spreken. Maar het heeft mijn leven zo beheerst dat ik nog steeds niet zo goed en onbevangen met ze om kan gaan. En ook één van mijn leraren deed mee, maar altijd in het geniep. Gelukkig had ik een groepje lieve vriendinnen die altijd achter mij bleven staan, en mij steunden tot op de dag van vandaag. Als kind heb je dan mazzel. Daarom heb ik het pas later verwerkt, omdat ik er over kon praten met tijdgenoten die het altijd weer voor mij opnamen. Daar had ik geluk mee. Als kind sta je zo machteloos alleen als de schaamte en het verdriet overheerst. In het geval van Marianne moet het ongelooflijk zwaar zijn geweest. Ik heb haar boek De Baarnse Moordzaak gelezen en het zal je maar gebeuren dat een moord in je omgeving speelt. En dat, terwijl je zelf nog een kind bent, je situaties zo sterk kunt aanvoelen en dat nog niet kunt verwoorden maar waarvan jij ‘weet’ dat het klopt. Of eigenlijk gezegd ‘niet klopt’ en zelfs gruwelijke details kunt waarnemen die je uit je slaap houden en blijven beheersen. En dan overdag ook nog eens op school stelselmatig worden gepest. Waar is het dan nog veilig in de beleving van een kind ? Marianne heeft een ‘soort’ van structuur gegeven aan de intens zware kind-belevingen door het boek te gaan schrijven. Het schrijven lijkt een soort van overlevingsdrang. En haar talent is misschien ook wel daardoor sterk ontwikkeld, het voelt als een ‘uitlaatklep’ en ‘doorgeefluik’ tegelijk. Voor mij persoonlijk werkt het boek als een spiegel. Op deze wijze hielp de schrijfster mij, en zeker ook vele anderen die het echt zwaar hebben of hebben gehad. Dus laat vervelende pesters (!) er nu mee op houden. Kijk wat ze aanrichten en bevrijd pesters zelf ook uit hun eigen ziekmakende spinsels. Hou ze eens een heldere spiegel voor, zodat levens worden gered en ook zijzelf worden bevrijd uit dit zielige wangedrag. Nog even terug naar De Baarnse Moordzaak. Die is helaas blijven hangen door een onopgelost stukje, maar ergens diep verborgen ligt een kille waarheid. Het lijkt me zo onmenselijk zwaar dat te moeten aanvaarden voor het kind, nu een volwassen vrouw. Maar ze gaat weer door, op weg naar de toekomst. Verder op Weg met Marianne mag ons leren dat de zon schijnt voor iedereen. Fijn weekeinde, groet Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Riny, voor je fijne reactie.
   Voor mij was het inderdaad overleven en dat deed ik door te ontsnappen aan het dorp waar iedereen mij leek te kennen als die rare griet. Ik ging op reis en de wereld ontdekken zoals ik ook schreef in het boekje ”Pesten”. Oeps, ik begrijp nu dat jij ook gepest bent. En dat terwijl je tijdens je 30 jaar Proeflokaal In de Olofspoort zoveel voor een ander mocht betekenen. Zoals nu de personen in mijn boekje vanuit hun eigen ervaring anderen helpen op weg naar meer zelfrespect. Dat maakt dit tot zo’n mooi project. Gisteren vertelde Joop Kessels, de maker van Wending, dat de film in diverse bioscopen gaat draaien en later dit jaar ook als documentaire op de t.v. komt. Laten we hopen dat dit kinderen, jongeren en ouderen bewust maakt hoe pesten levens kan verwoesten en zelfs kan leiden tot zelfmoord.

   Ik wens je een prettig weekend, Marianne, ook van Peter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *