Uitgeverij Gopher, Ric Hofmans:  ‘kwaliteit en relatie auteurs staan voorop’  

Marianne Visser van KLaarwater en Ric Hofmans directeur van uitgeverij Gopher
Marianne Visser van Klaarwater en Ric Hofmans directeur van uitgeverij Gopher tekenden op 25 februari 2022 het contract.

Uitgeverij Gopher gaat mijn biografie over Bernard van Klaarwater publiceren. Dit verhaalt de zoektocht naar mijn oom. Dit research leidde van Baarn en Tilburg naar Hilltrup en Bad Liebenzell. Hierna kwam ik ook terecht in Papoea Nieuw-Guinea. Waarom ik voor Gopher als uitgeverij koos? Dat lees je in dit artikel.  

''Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank'', autobiografie over mijn jeugd als hooggevoelig kind, uitgeverij Gopher 2001
”Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank”, autobiografie over mijn jeugd als hooggevoelig kind (uitgeverij Gopher, 2001)

Ric Hofmans ziet het zelfstandig ondernemerschap niet als een kans om je te verrijken. De directeur van Uitgeverij Gopher ziet het daarentegen als een bijdrage aan de maatschappij.

Uitgeverij Gopher en de kracht van de dialoog
 

Ric Hofmans gelooft in de kracht van de dialoog. Zoals Peter en ik dat merkten tijdens ons kennismakingsgesprek op 19 januari. Het was onze eerste ontmoeting maar Ric gaf aan ons het gevoel alsof we hem al jaren kennen.
Ric wees eerlijk op mijn kansen voor het boek. ’Er zit potentie in maar je zal wel aan de slag moeten. Het is niet overal voldoende verhalend. Bovendien gebruik je soms tegenwoordige en verleden tijden door elkaar,’ zo vertelde hij.  

Directeur van uitgeverij Gopher en zijn manifest

Ik geloof dat ondernemen niet alleen gaat over geld verdienen’’, stelt Ric Hofmans. Hij legt dit uit in zijn manifest ‘Groter worden zonder groeien.’ Zo wijst hij op het belang van samenwerken en kennis delen.
Ook beschrijft hij een zoektocht naar een andere en vaak betere rol voor ondernemers. Zoals het intensief naar partners zoeken. Daarom vindt Hofmans een klik met een auteur van uiterst belang.

uitgeverij Gopher
uitgeverij Gopher, Harderwijk is onderdeel van de in 1844 opgerichte drukkerij Wending

Het Anglo-Amerikaanse model versus het Rijnlandse model

Hofmans geeft de voorkeur aan het Rijnlandse boven het Anglo-Amerikaanse model. Dit laatste is ten eerste gericht op het individualisme. Hoe word ik zelf zo snel mogelijk rijk? Bij het Rijnlandse model gaat het vooral om samenwerken en kennis delen. Dat zie je ook terug bij Gopher.
Niet bij het Anglo-Amerikaanse maar bij het Rijnlandse model ligt volgens Hofmans de toekomst. ‘Een Chinese muur, de piramides, de landing op de maan in 1969. Dat was alleen mogelijk door de verbinding van mensen achter één doel. Plus het vermogen om flexibel samen te werken.’

Uitgeverij Gopher: Ric Hofmans en Carin Wormsbercher

Uitgever Ric Hofmans en Carin Wormsbercher zijn samen directeur van drukkerij Wedding. Dit snelgroeiende mediabedrijf ontwikkelt diensten voor bedrijven en professionals. Vanaf het bedenken tot distribueren van documenten en boeken.
Van het maken van boeken en van schrijvers krijg ik energie,’ zegt Carin. ’De boekenbranche is een belangrijk onderdeel van ons bedrijf.’ Ook bij Carin draait het om eerlijkheid, respect en transparantie.

Drukkerij Wending en uitgeverij Gopher hebben als missie: persoonlijk papier blijven herinneren
door uitgeverij Gopher gepubliceerde boeken
door uitgeverij Gopher gepubliceerde boeken

Verder lezen:

 • Carin Wormsbercher verloor in 2001 haar man, de voormalige directeur van Wedding. Daarna zette ze vanuit de liefde voor haar man Drukkerij Wedding verder.
 • Uitgeverij Gopher was de eerste printing on demand uitgeverij van Nederland. Ze publiceert nu ook boeken als offset. ’Beiden zijn net zo belangrijk’ stelt directeur Ric Hofmans.
 • Mijn manuscript betreft het leven van Bernard van Klaarwater, Bundralis en de ontwikkeling van Papoea Nieuw-Guinea.
 • Uitgeverij Gopher publiceerde in 2001 mijn allereerste boek. Dit kreeg als titel: ’Altijd anders, paragnost tegen wil en dank.’ Dit beschrijft de op ware feiten gebaseerde impact van de Baarnse moordzaak uit 1960. Deze raakte vooral berucht wegens klassenjustitie 
 • Na Altijd Anders verschenen van mijn hand diverse publicaties. Zie verder de pagina: Marianne Visser van Klaarwater schrijft over wat haar raakt.
 • In februari 2021 vond men een baby in een ondergrondse afvalcontainer. Als reactie daarop verscheen bij Gopher het boek ’t liefste kind’. Hieraan werkten mee de burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb. Diverse dichters schreven bovendien een ode. Het Concertgebouworkest zorgde voor de muziek die je kan beluisteren dankzij een QR-code. Iedereen werkte hieraan belangeloos mee. De opbrengsten gaan volledig naar Stichting Bescherm de Wieg.
 • Ric Hofmans schreef het manifest Groter worden zonder groeien.

Wist je dat?

Wist je dat uitgeverij Gopher ongeveer honderd manuscripten per jaar ontvangt? Daarvan publiceren ze er veertig tot vijftig. Tot de criteria behoort allereerst taal. Verder kijkt ze naar stijl, spanning en ook naar originaliteit. Elk uit te geven boek kent meerdere redactionele rondes.
Frappant: Drukkerij Wending werd opgericht in 1844. Mijn manuscript beschrijft de periode vanaf 1844 tot en met nu.

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Zo bracht ik ook mijn ANBO-adviseur Sjaak van Vught in beeld.  

Zie verder de website van uitgeverij Wedding.

2 gedachten over “Uitgeverij Gopher, Ric Hofmans:  ‘kwaliteit en relatie auteurs staan voorop’  

 1. sjaak van Vugt

  Hoi Marianne,
  Je hebt een prachtige en betrokken uitgever gevonden voor het uitbrengen van je biografie. De uitgangspunten die in praktijk worden gebracht spreken mij erg aan. Uiteraard ben ik ook kandidaat om die biografie te kopen

  Groet
  Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *