Geboorte van Nederland; zoeken naar realisatie van waarden blijft actueel

1572 Geboorte van Nederland, Koning Willem-Alexander met scholieren van de Brielse Veste
Scholieren van de Brielse Veste begroeten Koning Willem-Alexander op 24 maart bij de ingang van de Sint Catharijnkerk. foto Corrie de Winter van Gidsengroep Brielle

Koning Willem-Alexander opende op 24 maart 2022 in Brielle het landelijk herdenkingsjaar 1572. Speciale gast was de Oekraïense ambassadeur Maksim Koronenko. 

Geboorte van Nederland, Koning Willem-Alexander begroet Gregor Rensen (burgemeester van Brielle) en Jos Wienen, voorzitter van 1572-gemeenten. Beiden waren op 24 maart 2022 in Brielle gastheer tijdens de opening van herdenkingsjaar 1572
Geboorte van Nederland, Koning Willem-Alexander begroet Gregor Rensen (burgemeester van Brielle) en Jos Wienen, voorzitter van 1572-gemeenten. Beiden waren op 24 maart 2022 in Brielle gastheer tijdens de opening van herdenkingsjaar 1572

Burgemeester Gregor Rensen richtte zich in zijn openingswoord tot de ambassadeur van Oekraïne.  ‘Vandaag vieren we 450 jaar vrijheid in Nederland. In gedachten en in ons hart zijn we bij uw volk dat lijdt door die verschrikkelijk oorlog. We doen ons best om de vluchtelingen een zo warm mogelijk welkom te geven. Als gemeente Brielle gaan we hier opvang en onderdak voor hen regelen. ’

1572 Geboorte van Nederland; Vrijheid toen en nu

Het herdenkingsjaar 1572 richt zich op de zoektocht naar maatschappelijke waarden. Dat zijn niet alleen vrijheid en verdraagzaamheid maar ook verscheidenheid en verbondenheid. Deze in 1572 bevochten waarden zijn nog niet vanzelfsprekend. Het samenwerkingsverband 1572-gemeenten spreekt daarom van een zoektocht.
Neem bijvoorbeeld de Vrijheid. Evenals nu in Oekraïne was ook 1572 een jaar van intens oorlogsgeweld. ‘Het was iets waarvoor de bewoners van de Lage Landen niet hadden gekozen. Het was iets dat hen overkwam’ aldus Guido Marnef, buitengewoon hoogleraar bij het departement geschiedenis van de Universiteit van Antwerpen.

Herdenkingsjaar 1572, koning in gesprek met de ambassadeur van de Oekraïne
Geboorte van Nederland, Brielle 24 maart, koning in gesprek met de ambassadeur van de Oekraïne en de ambassadeur van België

450 jaar Vrijheid: Verdraagzaamheid toen en nu

Voor velen was de allerbelangrijkste vraag niet wie er zou winnen. Zwaarder woog de vraag hoe ze zouden overleven’, stelde Marnef. ‘Uit brieven en kronieken uit die tijd blijkt hoe destructief en vuil de oorlog van 1572 kon zijn. De inwoners van de belegerde steden leefden in angst.
Naast het krijgsgeweld dreigde er bij een langdurig beleg ook hongersnood.

Zoals het door het Spaanse leger belegerde Haarlem. Deze stad werd tijdens het beleg van december 1572 tot juli 1573 onophoudelijk beschoten. Verdraagzaamheid was ver te zoeken. Willem van Oranje verzette zich niet tegen de Spaanse koning maar tegen het goddeloze bewind.’   

Geboorte van Nederland, Verscheidenheid toen en nu

Ook Dagmar Oudshoorn trok de parallel tussen de geboorte van Nederland en nu. Als directeur van Amnesty International Nederland wees ze op de Europese Unie. ‘Ook zij staat voor de in het herdenkingsjaar 1572 genoemde waarden. Vrijheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid.
Deze blijken juist nu zo belangrijk en kwetsbaar. Lviv ligt dichter bij Brielle dan Madrid. Ze krijgen pas waarde als we ruimte maken voor die ander. Ruimte voor hun geloof en aanwezigheid.’
Oudshoorn noemde als voorbeeld niet alleen de slavenhandel maar ook het huidige toenemende racisme.
Jeugdburgemeester Hidde Sieler (12) uit Kerkrade wees op het belang van naar elkaar luisteren. ‘Elk mag en moet een eigen mening hebben. De wereld wordt anders maar saai,’ stelde hij.
Hidde kwam aan het woord tijdens een interview met Marcel Bril. Als oud verslaggever bij het NOS-journaal sprak Bril met jongeren en burgemeesters.    

 jeugdburgemeester van Kerkrade
Hidde Siedler, Jeugdburgemeester van Kerkrade

Verbondenheid in 1572 en nu

Als onze vrijheid in gevaar is, dan moeten we een beroep doen op onze verbondenheid’, sprak Dana Koppes. De 23-jarige sopraan verwende ons met haar ontroerend mooie stem. Zij zong ‘Muziek verbindt.’ Zowel tijdens het Herdenkingsjaar 1572 als tijdens de inname van Brielle.
Anders dan in 1572 zijn we nu gekluisterd geraakt aan de eyephone. Zomaar met elkaar in gesprek gaan is niet meer zo vanzelfsprekend. Als burgmeester van Oldenzaal wees Patrick Welman op het belang van de dialoog. ‘Wat beweegt de ander en hoe kan ik met deze persoon verbinding maken?’
Maar hoe haal je iemand achter het schermpje van de eyephone vandaan? Hoe raak je zomaar met elkaar in gesprek? Josefien Camminga (13) vindt dat als jeugdburgemeester van Elburg lastig. Ook erkent ook het belang daarvan.
Neem bijvoorbeeld iemand die zich anders gedraagt. Hoe ga je daarmee om? Dat vind ik best wel eens lastig. Raak je met iemand echt in gesprek dan leer je hem op een andere manier kennen.
Ook de Syrische vluchteling Abel Temimi (21) vindt dat je naar elkaar moet luisteren. ‘Als je dat doet dan speelt communicatie een cruciale rol.’ Vandaar dat hij de taal nu perfect beheerst en andere vluchtelingen daarbij helpt.

Dana Kops
Dana Koppes ‘Muziek verbindt’

Slotwoord van burgemeester Jos Wienen, voorzitter 1572-gemeenten

 Burgemeester Jos Wienen sprak als voorzitter van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten het slotwoord. ‘’Je zou kunnen zeggen dat het herdenkingsjaar 1572 het begin was van een zoektocht naar de genoemde waarden. Deze heeft nog steeds geen eindpunt. De verschrikkingen van de 20e eeuw verbleken soms bij die van vorige eeuwen.’ Wienen noemde oorlog, onderdrukking, profilering, tirannie, radicalisering en verbale haatuitingen via sociale media. ’Vervolgden kunnen zo maar vervolgers worden.’
’Sommigen vragen zich zelfs af of democratie nog wel toekomst heeft. Nederlanders willen vrijheid maar worstelen ook met verdraagzaamheid. Ze ervaren verscheidenheid maar hebben ook behoefte aan verbondenheid. Wij denken dat de toen spelende en van belang zijnde thema’s nog steeds actueel zijn. Geschiedenis en actualiteit liggen soms dicht bij elkaar.’

1 april vereniging Brielle maakte deze interessante film
 collage Vrijheid gemaakt door scholieren Brielse Veste
Collage Vrijheid gemaakt door scholieren Brielse Veste

Verder lezen

 • ‘In Stormachtig April 1572’ rekent historicus Roel Slachmuylders af met nepnieuws over de inname van Den Briel.   
 • Wist je dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 12 maart 2022 samen in Brielle waren? Bij Zorgboerderij Op Aarde staken ze de handen uit de mouwen met NL doet. 
 • Tijdens de entree van de Koning speelde Harmonieorkest Vereniging Libertatis Primitiae de Stately Fanfare van Benoit Chantry. Deze compositie was gearrangeerd door haar dirigent Aad Schrooten.
 • Tijdens de opening van de Geboorte van Nederland speelde Gitarist en zangeres Faure Verbrugge het lied Swallows. ‘De zwaluw staat voor mij symbool voor geluk. Ze zullen er altijd zijn. Ook al zijn de luchten nog zo donker en de golven zo hoog.’ Dana Koppes verwende ons met haar sopraanstem.
 • Tot slot van de bijeenkomst schonk burgemeester Jos Wienen het boek ’Willem van Oranje in brieven. De opstand in 1572.’
 • Scholieren van de Brielse Veste schonken Koning Willem-Alexander een collage van door hen gemaakte tekeningen over Vrijheid.
 • Gidsengroep Brielle leidt je rond door Brielle en vertellen wetenswaardigheden en anekdotes.  Corrie de Winter maakte de foto van de koning met de scholieren. Ze is stadsgids en beheert de facebookgroep Gidsengroep Brielle. Ook maakt ze foto’s voor Columbus Travel.   
 • De thema’s van 450 jaar vrijheid Vrijheid staan ook centraal in mijn boek Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.
 • De 1 april Vereniging van Brielle verzorgt vanaf de jaren ’60 het 1 april feest van Brielle. 
 • 1572 was niet alleen een jubeljaar. De geuzen plunderden en moordden. Dat blijkt ook uit het verhaal van de martelaren van Gorcum. In dit bedevaartsoord wordt de moord jaarlijks herdacht.
 • Historisch Museum Den Briel belicht de 80-jarige oorlog.

Wist je dat

Wist je dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 12 maart 2022 samen in Brielle waren? Bij Zorgboerderij Op Aarde staken ze de handen uit de mouwen met NL doet. 

Gedurende het herdenkingsjaar 1572 vinden in geheel Nederland tientallen activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie op de kalender van het  Samenwerkingsverband 1572-gemeenten.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.


2 gedachten over “Geboorte van Nederland; zoeken naar realisatie van waarden blijft actueel

 1. Riny Reiken

  Muziek verbindt en ‘elk mag een eigen mening’ hebben. Jongeren spreken, zij hebben de toekomst. Door vermenging van tekst, ‘menselijke tonen’ en een ‘duidelijke spreekstem’ komen mensen dichter bij elkaar. Sopraan en Jeugdburgemeester raken een gevoelige snaar. Luisteren naar elkaar komt binnen. Dan komt ook nog het ‘voelen’, de akkoorden worden geregistreerd op de juiste plek. In het hart & de ziel. In ons land mogen wij leven in een democratie, dat is een bijzonder voorrecht. Kijk maar eens om ons heen. Wat toch weer bijzonder en ontroerend dat Marianne Visser in haar cultuurblog hierover heeft geschreven. Altijd weer op zoek naar VRIJHEID & VERBONDENHEID. Lang leve NEDERLAND, Hoera Hoera Hoera

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   En zo is het Riny. In mijn artikel heb ik bewust gekozen voor foto’s met jongeren en foto’s waaruit verbondenheid blijkt.
   Dit in plaats van statige foto’s met daarop de Koning als allerbelangrijkste persoon.
   Het ging mij vooral om het eeuwenoude streven naar de vier genoemde waarden dat ook jongeren raakt.

   Hartelijke groet, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *