Weesp, over vervlogen idealisme van wereldverbeteraars

Weesp kende van 1992 - 2011 een stedenband met Svitavy. Op de foto Marianne Visser van Klaarwater en Roel Visser tijdens een bezoek in 1992 aan Svitavy
Weesp kende van 1992 – 2011 een stedenband met Svitavy. Op de foto Marianne Visser van Klaarwater een 3-sterrenkok uit Svitavy, en Roel Visser tijdens een bezoek in 1992 aan Svitavy

Weesp behoort sinds 24 maart 2022 officieel bij de gemeente Amsterdam.  Als oud bewoonster van deze plaats aan de Vecht was ik daarover verbaasd. Ook dacht ik terug aan de periode 1982-1997. Destijds was ik samen met Roel actief in het sociale leven. Zo richtten we samen met anderen de Wereldwinkel op. Ook stonden we aan de wieg van stedenband Weesp-Svitavy.

Weesp had van 1983-2019 een Wereldwinkel. Op de foto: Marianne Visser van Klaarwater en Theo Miltenburg in actie tijdens de Sluis-en Brugfeesten van Weesp
Weesp had van 1983-2019 een Wereldwinkel. Op de foto: Marianne Visser van Klaarwater en Theo Miltenburg in actie tijdens de Sluis-en Brugfeesten van Weesp

Roel en ik schonken als kinderloos echtpaar onze ouderliefde aan de wereld. Avonden lang vergaderden we samen met andere wereldverbeteraars. Zo wilden we bij de Wereldwinkel Weesp mensen vooral bewust maken van burgers. Dat woog voor ons zwaarder dan de verkoop van producten zoals thee en koffie.

Wereldwinkel Weesp

Roel en ik stonden samen met andere bevlogen personen aan de basis van de Wereldwinkel Weesp. In het begin beschikten we nog niet over een winkel. Dat kwam pas later. Tot die tijd verkochten we de artikelen vanuit een omgebouwde kinderwagen.
In de open ruimte van de wandelwagen lag bij ons geen baby maar koopwaar. Deze producten verkochten we omwille voor een eerlijke prijs voor de producent. Daaroverheen lag een plank met onder andere rietsuiker uit Nicaragua en honing uit Guatamala. Elke zaterdagmiddag stonden we halverwege de Slijkstraat. Later vond de verkoop plaats uit het aan de stoep grenzende slaapkamerraam van een van de leden.

Een eigen winkelpand in onze mooie Vechtstad

Dankzij wethouder Moorlag kregen we later een heus winkelpand.  We verkochten niet alleen producten maar hielden ook acties. Daarbij draaide het vooral om bewustwording. We waren bevlogen idealisten en Roel was onze secretaris. Totdat we in 2019 verhuisden naar Lelystad.
Sinds 2017 bestaat de Wereldwinkel Weesp niet meer. De producten zijn nu gewoon te koop in de supermarkt. Ook raakten de vrijwilligers vergrijsd en bleven jongeren weg.

Wereldwinkel Weesp, wat waren we trots op onze etalage
Wereldwinkel Weesp, wat waren we trots op onze etalage

Stedenband Weesp-Svitavy

Terugdenkende aan Weesp herinner ik mij ook weer de stedenband Weesp-Svitavy. Deze werd in 1992 opgericht door vertegenwoordigers van politieke partijen. Een goede vriend van ons werd vicevoorzitter en zo kwam ik er ook bij.
Burgemeester Jîrí Brýdl van Svitavy en enkele andere personen uit deze Tsjechische plaats bezochten Weesp. Ze wilden hun kennis  verdiepen omtrent ouderenzorg. Zelf bezocht ik met Roel de stad Svitavy en legde contacten met enkele bedrijven. Dat liep helaas op niets uit. 
Beter verliep het met de plaatselijke brouwerij Pernstjen. Over hen schreef ik een artikel voor het Slijtersvakblad maar tot handel met Weesp kwam het niet. In het jaar 2000 trad Jîrí Brýdl toe tot het Tsjechische Parlement.
Ondanks tanende contacten bleef Svitavy bleef de stedenband onderhouden.  Op 20 januari 2011 trok voorzitter Ad Bismeijer de stekker uit de stedenband. Volgens hem heeft Weesp dit aan zichzelf te wijten. Svitavy bleef actief maar de gemeente Weesp liet alles over aan de stichting Bismeijer.
Tja wellicht ligt hier ook het antwoord op de vraag van Joep van ’t Hek. Hij vroeg zich af waarom Weesp zich niet verweerde tegen het ingelijfd worden door de gemeente Amsterdam.   

Vervlogen idealisme

Roel en ik behoorden tot het groepje van circa vijftig personen die in Weesp nieuwe initiatieven namen. Dankzij dat groepje kwam er ook weer leven in de City of Wesopa.  Dit werd een filmhuis en is nu een theaterwerkplaats.
Roel en ik behoorden tot de protestgeneratie. Wij groeiden op in rijke jaren na de Tweede Wereldoorlog. Anders dan nu kenden we geen werkloosheid en oorlog in Europa. We groeiden op in een tijd zonder armoede en van stijgende welvaart. 
Het was de tijd van de Beatles maar ook van de Provo’s en emancipatie. We dachten de wereld te kunnen verbeteren. Dit dankzij onze inzichten en stromingen zoals de flower power beweging. Daarbij behoorden ook Wereldwinkel Weesp en de Stedenband Weesp-Svitavy. Beiden bestaan niet meer. Onze trotse vechtstad Weesp is nu een buitenwijk van de gemeente Amsterdam. De wereld is veranderd.    

Roel snijdt in Svitvay het vlees aan onder het toeziend oog van burgemeester Jîrí Brýdl
Roel snijdt in Svitvay het vlees aan onder het toeziend oog van burgemeester Jîrí Brýdl

Verder lezen:

  • Wereldwinkel Weesp ging aan het eigen succes ten onder. Ons doel was altijd dat onze producten ooit te koop zouden zijn in de reguliere winkels. Daarmee maakten we onszelf overbodig. https://www.weespernieuws.nl/extra/137228/en-toch-doet-het-pijn-wereldwinkel-aan-eigen-succes-ten-onder.
  • In 1997 kreeg Roel zijn eerste zware hartaanval. Dat veranderde ons leven. Maar niet de omstandigheden bepalen je leven maar de wijze waarop je daarmee omgaat.

Wist je dat

Wist je dat Willem van Beieren als Graaf van Holland in 1355 aan Weesp stadsrechten verleende? Ik vind het verdrietig dat de trotse Vechtstad nu haar onafhankelijkheid prijs geeft aan de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema heeft inmiddels de sleutels opgehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *