Gouda viert feest; jubileumjaar koninklijk geopend in de sint Janskerk

Gouda viert feest ,entree Koning Willlem-Alexander met Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda , sint Janskerk, 12 april 2022,
750 jaar Gouda, entree Koning Willem-Alexander met Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda , sint Janskerk, 12 april 2022,

Gouda viert feest. In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland haar stadsrechten verleende. Liefst 125 feestelijke activiteiten vinden plaats van 12 april t/m 17 september. Koning Willem-Alexander opende het. Te midden van duizend Gouwenaren waren  Peter en ik aanwezig. Daarna genoten we samen van de stad met haar talloze monumenten zoals het Stadshuis, de Waag en nog zoveel meer.

Gouda viert feest, De Markt met twee dames van het Goudse Gidsen Gilde
Gouda viert feest, De Markt met twee dames van het Goudse Gidsen Gilde

Gouda viert feest en dat betekent volop genieten. Zoals tijdens de expositie Beleef het Wonder van Gouda. Deze vindt als tweeluik zowel plaats in het Museum Gouda als in de Sint Janskerk. In dit Godshuis startte Koning Willem-Alexander op 12 april Goude 750 en opende ook de expositie. Deze bijeenkomst droeg als thema ‘’Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid.’’  

Gouda viert feest als 750 jarige stad van tolerantie

Het stadsbestuur van Gouda stond tijdens de reformatie verdraagzaam tegenover andere religies.  Overal in Nederland werden de glazen van katholieke kerken ingegooid en beelden vernield behalve in Gouda. Daar heerste in 1566 geen beeldenstorm maar hoogstens een aanhoudende beeldenbries.
Het stadsbestuur draaide de kerkdeur niet alleen stevig op slot maar bracht ook de kerkschatten in veiligheid. Verder deed ze een beroep op ieders trots en redelijkheid. ‘’Dat wat een ander toebehoort verniel je niet’’, stelde ze.
Dankzij dit alles kunnen we in Gouda nog steeds genieten van meer dan 450 jaar oude kerkschatten. Zoals de Goudse Glazen die evenals de cartoons en altaarstukken wijzen op de breekbare samenleving. Zij herinneren aan het tijdens de 16e eeuw al heersende verdraagzame klimaat  van Gouda.
Tijdens zijn welkomstwoord op 12 april 2022 trok burgmeester Pieter Verhoeve de parallel met de 16e eeuw. ‘’De beroemdste Gouwenaar, de priester Erasmus, leefde destijds ook in een onrustige tijd. Ook hij verlangde naar vrede. Om dat te bereiken moeten we zo weinig mogelijk vastleggen. Bij veel kwesties moeten we iedereen in zijn oordeel vrijlaten. Het geweten is vrij: heers niet.’’
Volgens Verhoeve telt Gouda liefst 126 nationaliteiten. Hij bood hen hoop door te wijzen op lichtpunten. ‘’Hoe donker het ook lijkt er is altijd een kier waar het licht doordringt. In elke samenleving is er ruimte voor hoop, liefde en herstel.’

Gouda viert feest, burgemeester Pieter Verhoeve
Gouda viert feest, burgemeester Pieter Verhoeve sprak tijdens de afsluitende receptie met Gouwenaren en anderen

750 jaar stadsrechten Gouda: het belang van educatie en inspanning 

Manal Moussane wees als jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten VN op de woorden van Erasmus. ‘’Hij stelde dat de hoop ligt in de juiste educatie van de jeugd. Daarmee bedoelde hij niet alleen onderwijs maar ook op de manier waarop we omgaan met elkaar. Zoals inclusie, participatie, verdraagzaamheid, acceptatie.’’
Manal Moussamaakt zich sterk voor meer zeggenschap van de jeugd. ‘’De verantwoordelijkheid om Gouda door te geven ligt bij hen. Daarom moeten we met een langetermijnvisie kijken naar de stad.’’
Bastiaan Rijpkema wees als bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid op de van ons gevraagde inspanning. ‘’Verdraagzaamheid wordt vaak gezien als een opdracht om iets niet te doen. Dus als zelfbeheersing. Maar er is ook een andere verdraagzaamheid. En deze vraagt om inspanning. Dus je medeverantwoordelijk voelen voor de ander.’’

Gouda viert feest, Manal Moussane met andere jongeren van de Mensenrechten VN
Gouda viert feest, Manal Moussane met andere jongeren van de Mensenrechten VN

Gouda viert feest:  50 Goudse iconen, eenmalig samen voor het Stadhuis

Na de opening wandelden we met de koning naar de Markt. Voor het stadhuis met zijn rood-witte luiken staan tot en met 14 april 2022 vijftig poppen. Deze zijn gemaakt door zo’n driehonderd Gouwenaars. Het betreft een sociaal verbindend kunstproject, Daarbij wordt de basis gevormd door een betonnen versie van de door Ineke van Dijk gemaakte Kaasboerin.
Van de 50 beelden zijn er tien gemaakt door diverse groepen uit de Gouwse samenleving. Tien daarvan zijn echter gemaakt door professionele Gouwse kunstenaars. Tot en met 14 april staan ze voor het stadhuis. Daarna kan je ze zien langs een wandelroute door de stad.

Gouda viert feest, de kaasboerin van kunstenaar Ineke van Dijk
Gouda viert feest, de kaasboerin van kunstenaar Ineke van Dijk

Beleef het Wonder van Gouda

Tijdens de afsluitede receptie slenterde ik met een glas wijn in mijn hand door de Sint Janskerk. Opeens zag ik Jos Wienen, burgemeester van mijn woonplaats Haarlem. ‘’Ik ben hier vooral om te genieten’’, vertrouwde hij mij toe.   
Ik wandelde weer verder door de Sint Janskerk die helemaal is teruggebracht naar de tijd van voor 1566. De op hout geschilderde altaarstukken raakten me. Voor het eerst sinds 450 jaar zijn ze terug in de Sint Janskerk.
De nu protestantse Sint Janskerk telde destijds als katholieke kerk wel vijftig altaren. Daaraan werden missen opgedragen of gebeden voor het zielenheil. Dat alles en de tekeningen daarvan zie je nu tijdens de expositie Beleef het Wonder van Gouda.

Beleef het Wonder van Gouda
Beleef het Wonder van Gouda
Opening Gouda750 door Koning Willem-Alexander, foto Hans Tibben
Opening Gouda750 door Koning Willem-Alexander

Gouda viert feest: Verder lezen en ontdekken

 • De Sint Janskerk van Gouda (1278) is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Ze staat wereldberoemd om haar 72 Goudse Glazen. In 2022 kan je het dak beklimmen
 • In Museum Gouda beleef je Het Wonder van Gouda en geniet je van 17e -eeuwse kunst en nog veel meer. 
 • Manal Moussane, Jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten VN, maakt zich sterk voor meer zeggenschap van de jeugd.
 • Gerben Budding verrijkte als hoofdorganist van de Sint Jan met imposant orgelspel de opening van Beleef het Wonder van Gouda.   https://gerbenbudding.nl/
 • Maaike Ouboter werd eind 2013 de beste singer-songwriter van Nederland en ontroerde tijdens de opening Beleef het Wonder van Gouda.
 • Achter twee van de Goudse Glazen schuilt een bijzonder verhaal. 
 • Het verhaal van de Goudse Glazen staat uitgebreid beschreven in mijn boek Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie ((U2pi 2015). 
 • Het Goudse Gidsen Gilde verzorgt rondleidingen en lezingen door en over Gouda.
 • Jeugdtheaterhuis Gouda verzorgde de theatrale omlijsting van de opening Gouda750.
 • Hoogtepunten Gouda750.
 • In 2015 vierde Oudewater haar 750e verjaardag.

Wist je dat?

Wist je dat Gouwenaar Carolyt Koops onder de naam Margaretha van Goudana bekend staat als de Moeder van Erasmus? Zij vertelde mij ook over Anna Barbera van Meerten-Schilperoort (Voorburg 3 januari 1778 – Gouda 14 februari 1853). Deze dame pleitte destijds voor goed meisjesonderwijs.
Carolyt riep samen met twee vriendinnen 2014 uit tot AnnaBarbaraSchilperoortjaar. In dat jaar probeerden ze haar meer bekendheid te geven. Dat leidde tot een nieuwe grafsteen voor Anna Barbera en haar dochter. Verder verscheen de biografie Anna Maria van Meerten-Schilperoort.

Carolyt Kuyt voor de herdenkingssteen in de Sint Janskerk
Carolyt Kuyt voor de herdenkingssteen in de Sint Janskerk

Kijk voor meer informatie op de website van Gouda750.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

2 gedachten over “Gouda viert feest; jubileumjaar koninklijk geopend in de sint Janskerk

 1. Riny Reiken

  Wat een mooi verhaal over Gouda en de belevenissen rondom deze bijzondere plaats. Heel mooi om te lezen en leerzaam bovendien. Ik geniet er enorm van. Marianne gaat samen met echtgenoot Peter aan de wandel mét koning Willem Alexander, en dat is niet voor het eerst. Het is toch bijzonder opvallend hoe ons Koningshuis steeds weer als, in dit geval, een ‘oranje’ draad door de verhalen van Marianne Visser is verweven. Ook maakt ze in het voorbijgaan nog even een gezellig babbeltje met de burgemeester van de stad Haarlem óf zoals een aantal jaren geleden een praatje ver over de grens met de Paus. Echt niets is haar vreemd, alle mensen zijn gelijk en daarin maakt deze schrijfster echt geen onderscheid. Vrolijk lachend stapt ze de menigte tegemoet. En wij hebben weer een interessant artikel, ditmaal over de stad Gouda. TOP ! Groet Riny X

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Wat een mooi compliment. Hartelijk bedankt Riny. Zo is het. Alle mensen zijn gelijk. Zoals dat ook voor jou geldt.
   Ik denk aan jouw proeflokaal In de Olofspoort. Soms nam daar vorstelijk bezoek plaats aan de bar, maar jij sprak met hen zoals je dat met iedereen deed.
   Warm en betrokken, zonder onderscheid te maken tussen BN’ers, prinsen, rasechte Amsterdammers of Roel en mij. Ik wens je nog een fijne dag.
   Hartelijke groet ook van Peter, Marianne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *