75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst richtte de schijnwerper op Leiden

Proosten op de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst met Marjolein van der Jagt en Boudewijn Leeuwenburgh in de Hortus Botanicus van LeidenMar
Proosten op de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst met Marjolein van der Jagt en Boudewijn Leeuwenburgh. Samen organiseerden zij alle bijeenkomsten voor de Stichting Promotie Recreatie en Toerisme.

De 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst vond plaats op 18 mei 2022. Zoals steeds kregen de deelnemers een impressie van de locatie. Wat zie je er en wat beleef je er? Dat biedt inspiratie voor een uitgebreider groepsbezoek. Zo ook in Leiden.

75e Hollandia Netwerk bijeenkomst
Hortus Botanicus Leiden met rechts de Academie

De 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst vertoonde dezelfde structuur als alle vorigen. Na ontvangst met koffie of thee verkenden deelnemers Leiden en Hortus Botanicus. Dit aan de van een door hen gekozen optie. Daarna volgde de plenaire netwerkbijeenkomst.  Deze bestond uit een borreluurtje gevolgd door lezingen en vijf-minuten-praatjes.

75e Hollandia Netwerkbijeenkomst en de Hortus Botanicus

Evenals de allereerste keer vond ook de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst plaats in de Hortus Botanicus van Leiden. Daar stelde Marjolijn van der Jagt mij voor aan Patricia Vandercasteele. Zij is hoofd Publiekszaken & Fondsenwerving van de Hortus. Zij bracht Stichting PRET naar de Hortus.
’De Hollandia Netwerk Bijeenkomsten zie ik als een mooie kans om mensen kennis te laten maken met ons’’, zegt ze. Daarna vertelt ze me enthousiast over de Hortus Botanicus. Aangelegd in 1590 is deze de oudste botanische tuin van Nederland
De Hortus ontvangt jaarlijks zo’n 185.000 bezoekers. Dit aantal daalde drastische door de impact van de coronapandemie. Dat leidde tot allerlei maatregelen zoals youtube filmpjes en meer.
Inmiddels neemt het bezoekersaantal weer toe. Ook in de stad Leiden is de Hortus Botanicus actief. Zo richt ze zich met een van haar onderzoeken op stoepplantjes. Deze koelen niet alleen de stad maar zijn ook goed voor een schone(re) stadslucht. Verder laten ze het water na een regenbui sneller wegstromen. Om te weten welke plantjes er groeien kunnen Leidenaren een foto sturen naar de Hortus Botanicus.

75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst vond plaats in de Hortus Botanicus van Leiden y
75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst vond plaats in de Hortus Botanicus van Leiden

Heerlijk ontspannen tijdens 75e Hollandia Netwerkbijeenkomst

Patricia wijst erop dat je in de Hortus Botancus heerlijk kunt ontspannen. Dat bleek ook tijdens de 75e Hollandia Netwerk bijeenkomst. In een relaxte sfeer legden ze met elkaar de nodige contacten.
Ook studenten kunnen hier hun spanning wegblazen. Bijvoorbeeld na een examen aan de Universiteit Leiden met het beruchte zweetkamertje. Hier moesten studenten wachten voor hun doctoraal examen.
Onder het raam van dit zenuwslopende plekje lees ik een citaat van Dante Alighieri. Er staat: ‘’Zij/hij die hier binnengaat laat alle hoop varen’’. Dit betreft een zin uit het meesterwerk ‘’De Hel’’.
Eenmaal in het bezit van hun bul plaatste vele duizenden hun handtekening op de muur. Zoals koning Willem-Alexander, Erik Hazelfhoff Roelsema en de Leidse eredoctoren Nelson Mandela en Winston Churchill.
‘’Leiden is een stad van wetenschap’’, zegt gids Willem Hogendoorn van Groepswjzer. Hij neemt ons mee door de stad die zich in 1572 verzette tegen de Spaanse overheersers. De vijand belegerde toen de stad van oktober 1573 tot oktober 1574.
Wegens hongersnood en een uitbraak van de pest daalde het aantal bewoners met 1/3 van 18.000 naar 12.000. Toch wilde stadssecretaris Jan van Hout niets weten van overgave. Daardoor maar ook dankzij postduiven die berichten doorgaven van de Prins hield de stad stand.
Als dank schonk Willem van Oranje haar in 1575 een universiteit. Daarmee werd ze de eerste studentenstad van Nederland. ‘’Leiden ontzet, Holland gered’’, zegt de gids en vervolgt zijn tocht. 

75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst met dank aan Willem Hogendoorn
Het Kamerlingh Onnes gebouw is nu in gebruik als de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. De beroemde wetenschapper en Nobelprijswinnaar deed hier zijn proeven.

Ontdekt tijdens 75e Hollandia Netwerk Evenement

Tijdens deze 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst leer ik Leiden steeds beter kennen als stad van wetenschappers. Zoals Kamerlingh Onnes. Hij maakte in 1908 helium vloeibaar bij een temperatuur van −269 °C. Daarmee was hij de eerste van de wereld die dit lukte.
Zijn naam draagt het Universteitsgebouw (1859) dat zich bevindt langs de gracht De Steenschuur. Dit bood onderdak aan het natuurkundig laboratorium van de Universiteit Leiden. Nu is het in gebruik bij de rechtenfaculteit.
In 1807 ontplofte hier een schip met 19.000 kilo buskruit aan boord. Deze zogenoemde Buskruitramp verwoestte een groot gedeelte van de binnenstad. Op Het Steenschuur bleef alleen de toren van de kerk staan.
Schuin daartegenover staat het monument van burgemeester Van de Werf. Tijdens het beleg stonden hij en het stadbestuur voor de keuze, Wilden ze zich uit laten hongeren of gaven ze zich over?
Van de Werf zou toen zijn burgers hebben toegesproken. “Eten heb ik niet, maar ik weet dat ik eens moet sterven. Als gij dan door mijn dood geholpen zijt, slaat de handen aan dit lichaam. Snijdt het in stukken. Deel het uit zo ver als mogelijk is. Ik ben dan getroost“.

MATTHEUS IGNATIUS VAN BREE, de Zelfopoffering van burgmeester van de Werff (4 x 6 meter) museum de Lakenhal Leiden
Mattheus Ignatius van Bree, de Zelfopoffering van burgmeester van de Werff (4 x 6 meter) museum de Lakenhal Leiden

Pilgrimfathers

Voor de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst konden we ons geen betere gids wensen dan Hogendoorn. Na 42 werkzame jaren bij de politie werd hij na zijn pensionering stadsgids. Als mensenmens met een warm hart voor Leiden vertelt hij gloedvol over Leiden. De stad heeft een van de mooiste binnensteden van Nederland.
Willem Hogendoorn nam ons mee naar de ‘Schilderswijk’. Hier woonde niet alleen Jan Steen maar ook Jacob van Swanenburg. Hij was de eerste leermeester van Rembrandt. Verderop komen we in het knusse Pieterskwartier.
Daar raken we onder de indruk van de 900 jaar oude Pieterskerk. Hier vandaan vertrokken de Pilgrimfathers naar Amerika. Zij waren Engelse geloofsvluchtelingen die in 1609 in Leiden waren neergestreken.
In 1620 vertrok een deel van hen uit Leiden met de boot de Mayflower, onder leiding van Robert Cushman. Alle 104 Pilgrims overleefden deze tocht. Op een muur van de Pieterkerk lees ik daarover een citaat van Cushman.

’But now we are all, in all places
strangers and pelgrims, travelers           
and sojourners’’
(Robert Cushman 1622)

Onder dit citaat staan de namen van Pilgrimfathers van wie er kinderen zijn overleden in Leiden. Van Thomas Blossom gingen er ook twee kinderen mee naar Amerika. Dat zijn Peter en Betty Blossom. Uit hun stambomen blijkt de familieband van George Bush en Barack Obama. 

Roderck Bouman, Wetenschappers onder de loep, Hortus Botanicus leiden
Marianne Visser van Klaarwater noteert het verhaal van Willem Hogendoorn over de Steenschuur in Leiden en leden van Promotie Recreatie en Toerisme luisteren.

De 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst nodigt uit voor een bezoek aan Leiden, hierbij enkele tips  

 • Leiden kent een zeer speciale service voor autorijders. Vanaf Parkeerterrein Haagweg brengt een gratis shuttlebusje je naar de stad.
 • Uitgeverij Leiden & partners publiceert rijk geïllustreerde boekjes boordevol informatie gevat in een  stadswandeling. Thema’s zijn: wetenschap, Rembrandt, hofjes en pilgrimfathers..
 • In 1574 werd Leiden gered door postduiven;
 • Ook de wetenschapper Herman Boerhaave komt uit Leiden.
 • Het Singelpark is een uniek park. Je kunt er wandelen, tuinieren, luieren, sporten, varen en vooral ook genieten.
 • De Hortus Botanicus van Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland;  Met het project ‘’planten onder de loep’’ speelt ze in op Leiden als stad van wetenschap. Een van de thema’s is het stoepplantjesonderzoek;
 • In Museum de Lakenhal zie je het meesterwerk over de zelfopoffering van Burgemeester van de Werff en tal van andere mooie schilderijen.
 • Groepswijzer organiseert de allerleukste groepsuitjes.
 • Na de lezingen verwende Van der Linde Catering ons met een verrukkelijk walking dinner. Dit bedrijf bestaat al zestig jaar. Het werkt samen met lokale leveranciers onder wie honderd boeren uit Zuid-Holland.
 • De Stichting Promotie Recreatie En Toerisme richt regelmatig de schijnwerper op een stad of regio. Zo waren we ook in vestingstad Heusden.
 • Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit, zoals naar kasteel Duivenvoorde.  
 • Het Hollandia Netwerk in Brielle was een groot feest.

Wist je dat?

Wist je dat Rembrandt geboren werd in Leiden? Zijn naam dankt hij aan het moment van zijn geboorte. Tijdens de bevalling vloog de molen van zijn vader in brand terwijl iemand hem vroeg hoe of de pasgeborene moest heten. De molenaar verstond het niet goed en riep slechts ‘’Rem brandt’’ Het is een van de vele anekdotes verteld door stadsgids Willem Hogendoorn tijdens de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.
Wist je trouwens ook dat Leiden in 2033 culturele hoofdstad van Europa wil worden?

Kijk voor meer informatie over de Hortus Leiden op de website van de Hortus Botanicus.      

Regelmatig schenk ik aandacht aan inspirerende personen die bijdrage aan een maatschappij met meer liefde, compassie en verbondenheid. Zo schonk ik ook aandacht aan adviseur en voorzitter Promotie Recreatie en Toerisme Boudewijn Leeuwenburgh.   

Hollandia Netwerk Bijeenkomsten 2021 en 2020

Als blogster ben ik lid van de Stichting Promotie Recreatie en Toerisme. Tijdens onze Hollandia Netwerk Bijeenkomsten verkennen we een stad, regio of andere toeristentrekpleister. In 2021 bezochten we Kinderdijk en Heusden
Tijdens de coronapandemie waren er bijna geen bijeenkomsten van de Stichting Promotie, Recreatie En Toerisme. De laatste voordat corona toesloeg vond plaats in Fort Wierinckerschans.

Hollandia Netwerk Bijeenkomsten 2019 en 2018

Verder vonden de Hollandia Netwerk Bijeenkomst in 2019 plaats in: de Bollenstreek en de Zeeuwse kust . Ook bekeken we dat jaar het Mobiele erfgoed van Den Haag.
In 2018 genoten we tijdens de Hollandia Netwerk Bijeenkomst van Schoonhoven Hellevoetsluis en Het Hollands Plassengebied met De Kaag

Hollandia Netwerk Bijeenkomsten 2017

In 2017 verzorgde ik samen met de Stichting Promotie Recreatie en Toerisme een Hollandia Netwerk Bijeenkomst in Haarlem  https://www.cultuurblogger.nl/2017/11/19/cultuurstad-aan-het-spaarne/ Ook bezochten we Nieuwkoop https://www.cultuurblogger.nl/2017/09/16/nieuwkoop/ Graft de Rijp https://www.cultuurblogger.nl/2017/06/22/graft-de-rijp-hollandia-netwerk-verkent-land-van-leeghwater/  Ook verkenden we de Hollandse Keuken.  https://www.cultuurblogger.nl/2017/06/08/nbtc-dutch-food-and-cuisine/ en Schiedam https://www.cultuurblogger.nl/2017/05/22/schiedam-bedevaartsoord-en-jeneverstad/

Hollandia Netwerk Bijeenkomsten 2016

In 2016 ontdekten we tijdens een Hollandia Netwerk Bijeenkomsten Leiden en het geheim van de postduiven. Tijdens een andere bijeenkomst stond de Krimpenerwaard centraal.
Ook bezochten we oer-Hollandse bedrijven met het predicaat koninklijk. In Delft waren we bij de Porceleyne Fles. Ook beleefden we het verleden in het Archeon dat op 23 augustus 2011 geopend werd door Koningin Maxima.

2 gedachten over “75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst richtte de schijnwerper op Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *