Gender. Ben je een jongen of een meisje? De Gay Pride Amsterdam viert van 30 juli tot 7 augustus de LGBTQIAPK gemeenschap. Intussen worden kinderen en jongeren gepest omdat ze niet weten of ze een meisje of jongen zijn. Zo blijkt uit een recent verschenen onderzoeksrapport van de Kinderombudsman.
Het woord gender verwijst naar sociaal en cultureel verschillen tussen geslachten. Verder behoren hiertoe ook psychologische kenmerken. Zo speelden meisjes met poppen en jongens met Dinky Toys. Dat was vroeger het heersende beeld.
Gender: over het vervagen van de grenzen
Sinds de jaren ’90 van de 20e eeuw raakten de grenzen vervaagd. Tegenwoordig staat zelfs het woord ‘’vrouw’’ onder druk. De Nederlandse Publieke Omroep spreekt van ‘’personen met een baarmoeder’’.
Er ligt steeds meer een taboe op wat vroeger normaal was. Daarvan worden vooral kinderen de dupe. Zo blijkt uit het rapport ‘’In eenzaamheid gepest’’. Dit betreft een door de Kinderombudsman op 14 juni 2022 gepubliceerd onderzoek.
Gender en Seksuele gerichtheid
‘’In eenzaamheid gepest’’ betreft een analyse over pesten. Liefst 505 kinderen en jongeren vulden de enquête in. Van hen werd 439 gepest. De overige 66 kinderen werden niet gepest maar wisten daarover wel iets te vertellen.
131 kinderen noemen één of meerdere discriminatiegronden als oorzaak. Vooral kinderen en jongeren met een andere seksuele gerichtheid zijn de dupe. Zoals zij die zich voordoen als non-binair. Deze kinderen en jongeren combineren vrouwelijke en mannelijke eigenschappen of verwerpen beiden.
Reacties van kinderen
De identiteit man of vrouw is niet meer een door God gegeven feit maar is vooral een persoonlijke keuze. Voor steeds meer volwassenen is dat nu vanzelfsprekend. Intussen heeft dit zijn weerslag op kinderen.
Dat blijkt uit de reacties in het rapport ‘’In alle eenzaamheid gepest.’’ Zo stelt een van de kinderen: ‘’Ik identificeer me persoonlijk niet met het geslacht van een jongen of meisje. Ik word vooral hierom gepest.’’
Een 17-jarige stelt: ‘’Ik vind dat er vaak zonder respect naar mij gehandeld wordt. Bijvoorbeeld door homo-fobische of transfobische dingen te zeggen of omdat mensen mij niet serieus nemen.’’ (kind, 17 jaar).
Gender: jongeren en kinderen hanteren strenge normen
Uit het onderzoek blijkt dat er verschil tussen seksen bestaat voor wat betreft de aanleiding. Zo worden meisjes vooral gepest wegens hun seksuele gerichtheid. Jongens vormen vooral het mikpunt vanwege een handicap.
Anders dan steeds meer volwassenen hanteren kinderen en jongeren vrij strenge gendernormen. Zo blijkt uit de reacties van kinderen die zich ‘’anders’’ noemen. Ze worden vooral gepest omdat ze niet weten of ze een jongen of een meisje zijn. Ook speelt hun uiterlijk een rol.
In de belevingswereld van veel jongeren en kinderen moeten er heldere scheidslijnen bestaan tussen seksen. ‘Wat’ een jongen is en ‘wat’ een meisje moet zonder meer duidelijk zijn. Evenals de kenmerken van gender. Hoe behoor je je te gedragen en hoe behoor je eruit te zien.
Over gender en gepest worden
- Recensie van de antipestfilm Wending. Een confronterende film over de impact van pesten. Een productie van Joop Kessels, 60 jongeren en de Peelpioniers.
- Pesten, negeren en treiteren, het zal je als jongere maar overkomen.
- Marianne Visser van Klaarwater, Pesten: het signaleren en voorkomen ervan gaat ons allemaal aan. (Uitgeverij IVIO 2021).
- Rapport ‘’In eenzaamheid gepest.’’ Kinderombudsman 2022.
- Marianne Visser van Klaarwater: Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank (Gopher, 2001).
- Korte samenvatting ”In eenzaamheid gepest” rapport Kinderombudsman
Wist je dat?
Wist je dat we het woord gender danken aan John Money? Hij stelde in 1955 vast dat er verschil bestaat tussen het biologische en psychologische geslacht. Het gevoel een man of vrouw te zijn. Eerder meende men dat het psychologisch voortkwam uit het biologische. Ook stelde Money vast dat er een aangeleerd geslacht bestaat.
Kijk voor meer informatie op de website van de Kinderombudsman .
Prachtige foto’s van Marianne Visser -van Klaarwater omlijsten een triest verhaal. Temeer omdat zij zelf vele pesterijen heeft moeten ondergaan. De jeugdfoto’s raken mij, in een lief en teer kind schuilt eenzaamheid. Wat is het moedig om dwars ‘door alles heen’ jezelf te kunnen blijven. Veel te zwaar om die vernederingen telkens te moeten ondergaan. Hoe verwarrend moet dat zijn als je er zelf nog niet uit bent hoe verder te gaan. Het afschuwelijke pesten komt mijn inziens uit onzekerheid en onbegrip voort, het her- scholen van de pesters én hun begeleiders is een echte must. Helaas komen deze vervelende plagerijen maar al te vaak voor in het geniep en de gevolgen ervan zijn echt verschrikkelijk. Het is bijzonder moedig dat Marianne haar grote talent, het schrijven, inzet om slachtoffers van pesten bij te staan, dit probleem aan de kaak stelt. Ik wens iedereen alle kracht en moed van de wereld om álles bespreekbaar te maken om daardoor vooral ook de kwaliteit van vele levens te redden. groet Riny
Dag lieve Riny, een paar jongens verveelden zich stierlijk en binnen een paar minuten was het gebeurd. De opgelopen schade etterde bij mij jarenlang voort.
Totdat ik er op mijn 15e overheen groeide. Ik werd verliefd en dat was wederzijds. Ik mocht er zijn en dat besef werd steeds sterker.
Ook toen de verkering uit raakte. Door alleen op reis te gaan werd ik mentaal sterker, al bleef ik kampen met een laag zelfbeeld.
Ik weet wat gepest worden met je doet. Als ervaringsdeskundige maak ik anderen bewust van de impact. Maar of het ooit stopt?
Evenals jj wens ook ik iedereen moed en kracht toe om pesten bespreekbaar te maken door het vertellen van het eigen verhaal.
Hartelijke groet, Marianne