Panta Rhei: Isolde wil mensen mee laten bewegen met het leven

Pantha Rhei, Isolde Zandsteen (links) met Marianne Visser van Klaarwater (rechts) na de vijf kwartier durende les in Hatha Yoga.
Pantha Rhei, yogalerares Isolde Zandee (links) met Marianne Visser van Klaarwater (rechts) na de vijf kwartier durende les in Hatha Yoga. Zelf duizelde het me een beetje maar Isolde was mooi in balans. Isolde is de oprichtster van YogaToday in Weesp.

Panta Rhei. Alles stroomt niets blijft hetzelfde. Deze uitspraak van de Griekse filosoof Heraclitus (6e eeuw voor Christus) geldt nog steeds voor ons huidige bestaan. Alles om ons heen verandert en beïnvloedt ons leven. ‘’Door ons ertegen te verzetten raken we gefrustreerd’’, zegt Isolde Zandee.

Pantha Rei. Alles stroomt in yogacentrum Yoga Today Weesp
Pantha Rei. Alles stroomt in yogacentrum YogaToday Weesp

’Je moet meebewegen met het leven. Daarin heb je zelf een actieve rol. Door tegen de stroom in te zwemmen raak je gefrustreerd. Uiteindelijk verzuip je want je gaat kopje onder. Met de stroom meegaan vraagt om daarin vertrouwen te hebben,’’ benadrukt Isolde Zandee.

Panta Rhei en erop durven vertrouwen  

Isolde Zandee is oprichtster van YogaToday. Daar geeft ze verschillende vormen van yoga en mindfulness. Hoewel YogaToday huist in de Laurentiuskerk van Weesp heeft Isolde geen engelenvleugels. Integendeel: ze wil yoga en meditatie ontdoen van hun zweverige imago.   
Ze wil dat mensen vooral kracht en rust in zichzelf brengen. Dat ze vertrouwen krijgen in het leven waarin alles steeds verandert. ‘’Door mee te bewegen met de stroom ga je helderden kijken. Ook maak je dan betere keuzes’’ zegt ze.

Panta Rhei en het veranderende leven

Samen met Peter, vriendin Karin en Isolde zit ik op het aan de Vecht gelegen terras van Brouwerij Wispe. We genieten van de vele boten die voorbij varen.  De zon schijnt. In de schaduw van de voormalige Laurentiuskerk is het goed toeven. Binnen wordt bier gebrouwen en aan de rechterkant bevindt zich Toga Today.
Zo nu en dan dwalen mijn gedachten af naar de periode 1982 – 1999. Liefst zeventien jaar woonden Roel en ik in de Vechtstad. Vaak liepen we langs het water en bezochten we de mis in de Laurentiuskerk. In 2008 overleed Roel en in 2019 kreeg de kerk haar nieuwe bestemming. Panta Rhei, alles  verandert niets blijft hetzelfde.  

In yogacentrum Yoga Today herinneren gebrandschilderde ramen aan de vroegere functie van de Laurentiuskerk Weesp.
In yogacentrum YogaToday herinneren gebrandschilderde ramen aan de vroegere functie van de Laurentiuskerk Weesp.

Panta Rhei en Hatha yoga

Isolde geeft les in verschillende vormen van yoga en mindfullnes. Na het lezen van mijn artikel over de transformatie van de Laurentiuskerk nodigde ze mij uit voor een gratis les. Samen met mijn vriendin Karin kozen we voor Hatha Yoga. Peter bleef liever op het terras van Brouwerij Wispe. Al dat gekronkel met je lichaam leek hem niets.
Aan ons legt Isolde uit wat deze vorm van yoga betekent. ‘’Hat betekent zon en tha maan. Je kan het vergelijken met yang en yin ofwel actief en rustig. Als tegengestelde krachten vormen ze samen een eenheid. Met Hatha Yoga leer je om je lichaam en ademhaling te beheersen. Mede daardoor leer je ook je gedachten tot rust te brengen. Zo kom je in balans,’’ zegt Isolde.

Panta Rhei. Yogacentrum Yoga Today, de Godin Shiva Nataraja, de godin die dansend door het leven gaat als symbool van het eeuwig in beweging blijvende universum.
Yogacentrum YogaToday, de Godin Shiva Nataraja, de godin die dansend door het leven gaat als symbool van het eeuwig in beweging blijvende universum.

Op het matje

Even later liggen Karin en ik op het Yogamatje. Voor en achter ons vertellen gebrandschilderde ramen over het leven van Jezus. Ze vormen een merkwaardig contrast met de hier geplaatste beelden uit het Boeddhisme en Hindoeïsme. Zoals Boeddha, de olifantengod Ganesh en Shiva Nataraja.  
Pantha Rei denk ik. Alles stroomt niets blijft hetzelfde.
Als bijna 70-jarige volgde ik nooit eerder een yoagales. Nu geef ik mij over aan de instructies van Isolde. Ik haal bewust adem en laat deze weer los.  Ik neem verschillende houdingen aan en houd ze vast. Panta Rhei, het leven verandert en je kunt het beste maar met de stroom meegaan.

Panta Rhei, de olifantengod Ganesh, god van de welvaart, wijsheid en goed geluk. Met voor hem een foto van de Boeddhistisch monnik Thich Nat Hahn ,in yogacentrum Yoga Today, Weesp.
Panta Rhei, de olifantengod Ganesh, god van de welvaart, wijsheid en goed geluk. Met voor hem een foto van de Boeddhistisch monnik Thich Nat Hahn ,in yogacentrum YogaToday, Weesp.

Op weg naar huis wappert het blauw-wit-rood langs de randen van weilanden. Het doet me beseffen dat je niet zomaar alles moet laten gebeuren.   

Tchich Nat Hahn geeft antwoord op levensvragen
Panta Rei, Yoga Today, bevindt zich op de tweede verdieping van de voormalige Laurentiuskerk in Weesp.
Panta Rei, YogaToday, bevindt zich op de tweede verdieping van de voormalige Laurentiuskerk in Weesp.

Panta Rhei: alles stroomt en verandert maar hoe ga je daarmee om?

Wist je dat?

Wist je dat sommige zorgverzekeraars mindfullness vergoeden? Kijk voor meer informatie op Zorgwijzer. 

Kijk voor meer informatie over YogaToday op de website van YogaToday.nl.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *