Oleg Lysenko wil ambulance kopen voor landgenoten in Oekraïne  

Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren
Oleg Lysenko samen met zijn zoons Luka en Ilya Benefiet concert in Akerk in Groningen 4 december, foto: Sanne van Vuuren

Oleg Lysenko zet zich sinds de inval in Oekraïne als accordeonist in voor zijn landgenoten. Met zijn benefietconcerten streeft hij naar een bedrag van € 23.000,= Daarmee wil hij een tweedehandsambulance kopen voor zijn geboortestreek Poltava. Op 15 januari 2023 hoopt hij deze mee te kunnen sturen met een konvooi van de stichting Zeilen van Vrijheid.  

Poltava. Door TUBS - Deze vectorafbeelding bevat onderdelen die afkomstig zijn uit van:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15952151
Poltava. Door TUBS – Deze vectorafbeelding bevat onderdelen die afkomstig zijn uit van:, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15952151

Oleg Lysenko werd in 1974 geboren in Poltava. Daar won hij een beurs voor de vermaarde Tschaikowsky Nationale Muziek Academie in Kyiv. Inmiddels woont hij al weer twintig jaar in Nederland. Bij het grote publiek raakte hij bekend dankzij zijn optredens met schrijver en beeldend kunstenaar Armando.

Oleg Lysenko en Armando, foto Jef. van Eynde
Oleg Lysenko en Armando, foto Jef. van Eynde

Oleg Lysenko en Armando 

Het verwerken van het oorlogsverleden loopt als een rode draad door het werk van Armando (Amsterdam 1929 – Potsdam 2018). Samen met Oleg Lysenko maakte hij de aangrijpende voorstelling: ‘’Ik hoorde dat er geluisterd werd.’’
Met zijn accordeon begeleidde Oleg de bijna 90-jarige Armando (1929-2018). De tekenaar vertelde niet alleen over macht en onmacht maar ook over daders en slachtoffers. En verder over vergankelijkheid en melancholie.
Voor Armando betrof het herinneringen aan kamp en plaats Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hoopte met Oleg en vele anderen dat het voor altijd vrede zou blijven. Het bleek een illusie. Oorlog in Oekraïne woedt in alle hevigheid en treft vooral onschuldige burgers.

Oleg Lysenko en Poltava

Velen vluchten naar het in noordoosten van Oekraïne gelegen Poltava. Dat is slechts 130 km verwijderd van de Russische grens, Toch is het daar nog steeds relatief veilig. ‘De Russen zijn daar nog niet gekomen’’, vertelt Oleg aan mij.‘’De mensen daar zitten wel regelmatig zonder verwarming en stroom. Ook is er vaak gebrek aan water.  Dat is best zwaar voor mijn 72-jarge moeder. Aan het begin van de oorlog heb ik gevraagd of zij en mijn broer naar Nederland willen komen. Dat doen ze niet.
Mijn moeder woont al vijftig jaar in hetzelfde huis en wil dat niet achterlaten. Mijn broer mag het land niet uit. Alle mannen tot zestig jaar moeten blijven om te vechten voor hun land.
’’    

Oleg Lysenko geeft benefietconcerten voor een ambulance met bestemming Poltava, waar ook deze ziekenauto heen gaat.
Een neo-natale (zorg voor vroeggeboorten) ambulance van Zeilen van Vrijheid in Poltava.

Tekort aan ambulances

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bestaat er door bombardementen en beschietingen een groot te kort aan ambulances. Oekraïne schreeuwt dan ook om ziekenwagens maar heeft geen geld om ze te kopen.
Met de door Oleg beoogde ambulance wil hij levens redden. Als streefbedrag noemt hij 23.000,= euro. Daarbij komen dan nog kosten voor diesel en eventuele andere kosten. Op15 januari 2023 vertrekt een nieuw konvooi naar de frontlinie van Oekraïne. Oleg hoopt daaraan mee te kunnen doen en werkt daarin samen met de stichting Zeilen van Vrijheid.

Oleg Lysenko en Stichting Zeilen van Vrijheid

De non-profit organisatie stichting Zeilen van Vrijheid werd kort na de Russische inval in Oekraïne opgericht door vrijwilligers. Inmiddels leverde ze 116 ambulances aan Oekraine. Op 24 december vertrekken weer vier ambulances naar de frontlinie. De door Oleg beoogde ambulance zal wellicht meegaan in het convooi van 15 januari 2023.
Stichting Zeilen van Vrijheid leverde inmiddels ook meer dan duizend fietsen. ‘’De meeste daarvan krijgen we van de gemeente Amsterdam,’’ vertelt Źmicier Žaleźničenka. ‘’We kunnen ze rechtsreeks ophalen bij het fietsdepot.’’

De tot ambulance omgebouwde touringcarbus in Oekraine
De door René Pollen uit Annen (Drente) tot ambulance omgebouwde touringcarbus in Izjoem, Charkiv

Tot ambulance omgebouwde touringcar

Stichting Zeilen van Vrijheid koopt voor Oekraïne tweedehands ambulances. Deze laat ze opknappen door het bedrijf Special Truck Parts uit Annen. Eigenaar René Pollen geeft daarmee een tweede leven aan ziekenauto’s bestemd voor oorlogsgebieden.  
De vindingrijke Drentenaar bouwde zelfs twee touringcars om tot ambulances. Deze bieden plaats aan vier tot zes draagbaren en rolstoelen. Hij koopt alleen gebruikte wagens die nog goed mee kunnen. ‘’Het is hier geen rommelmarkt,’’ zegt René.

Ambulance van Zeilen van Vrijheid op weg naar Oekraine. Op 24 december vertrekt weer een konvooi van vier wagens, Met de zending van 15 januari hoopt Oleg Lysenko zijn bijeengepaarde ambulance mee te sturen.
Honderdste ambulance van Zeilen van Vrijheid op weg naar Oekraine. Op 24 december vertrekt weer een konvooi van vier wagens, Met de zending van 15 januari hoopt Oleg Lysenko zijn bijeengespaarde ambulance mee te sturen.

Oleg Lysenko en de strijd in Oekraïne

Wist je dat?

Wist je dat de Stichting Zeilen van Vrijheid op zoek is naar generatoren. De Russen beschieten voortdurend de infrastructuur en het elektriciteitsnetwerk. En dat terwijl de temperatuur tot minus 20 graden Celsius kan dalen.
Vandaar ook dat Oleg Lysenko zijn moeder en broer vroeg om naar Nederland te komen, Maar tja, als je al op leeftijd bent dan laat je niet zo snel alles achter je. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *