Wychense Platteland: Vanuit Hotel Hoogeerd een cultureel rondje fietsen

Leur, #Wychense Platteland

Leur, Wychense Platteland

Mooi, ontspannen en een eldorado voor fietsers. Dat is het Wychense Platteland. Bij het horen van deze naam  denk ik terug aan 30 april 2014. We vierden toen de eerste koningsdag van Nederland sinds 1898.

uitzicht vanuit hotel Hoogeerd, #Wychense Platteland

Wychense Platteland, uitzicht vanuit hotel Hoogeerd.

Gakkende ganzen die waggelden naar de waterkant. Dat is wat ik zag vanaf mijn balkon van het aan de Maas gelegen Hoogeerd, een gemoedelijk familiehotel in Niftrik.

Wychense platteland: hotel Hoogeerd

Nog zwakjes scheen in de benevelde wereld boven de Maas een oranjezonnetje. Samen besloten mijn vriend Peter Lasschuit en ik deze dag een mooie fietstocht te gaan maken door het Wychense Platteland. De streek viert vandaag de eerste koningsdag van Nederland.
De geur van vers gebakken oerbrood lokt ons naar het ontbijt van Hotel Hoogeerd. Met knapperige croissants, lekkere worstjes, een zelf gebakken ei en ander lekkers een goede start voor deze dag.
Vanaf het terras genieten we van het uitzicht over de Maas. Er vaart een zeilschip, we horen vogels fluiten vogels en zwanen vliegen laag over het water. Aan de oever ligt een bootje om in het huwelijk te stappen, want ook dat kan bij Hoogeerd.

Wychense Platteland: Land van Maas en Waal

We stappen op de fiets voor een mooie tocht door het land van Maas en Waal. In gedachten horen we de stem van Boudewijn de Groot:
Onder de groene hemel, in de blauwe zon
Speelt het blikken harmonieorkest in een grote regenton
Daar trekt over de heuvels en door het grote bos
De lange stoet de bergen in van het circus Jeroen Bosch
En we praten en we zingen en we  lachen allemaal
Want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal

Wychen, centrum van Wychense Platteland

Bij Wijchen, centrum van tweerivierenland en hoofdstad van het Wychense Platteland, loopt een bonte stoet in oranje geklede personen naar het centrum van de stad. Ze gaan naar de rommelmarkt. Op kleden liggen allerlei huisraad en frutseltjes. Een klein Aziatisch meisje speelt op een viool en steelt daarmee de show.

Wychense Platteland, koningsdag in Wychen

Wychense Platteland, koningsdag in Wychen

Kunst op straat

Verspreid door Wychen staan kunstwerken. Aan het eind van de rommelmarkt schuin tegenover het restaurant ‘’thuis bij Fien’’ vormen op elkaar gestapelde dobbelstenen een toren van wijze woorden .Het maakt onderdeel uit van het project ‘kunst op straat’. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met kunst in al haar vormen: modern en klassiek, kleurrijk en sober.

Kunst op straat in Wychem

Kunst op straat in Wychem

Verjaardag vieren

Sommige vieren verjaardag, zoals vandaag de verjaardag van koning Willem-Alexander. Anderen vieren iets anders. ‘Bij Thuis bij Fien vierde mijn moeder haar 1000 maanden feest’’, vertelde een vrouw op het terras van Hoogeerd. “Ze werd 83 jaar en vier maanden, dus bij elkaar 1000 maanden. In een vaas met 999 siersteentjes deed mijn moeder als duizendste een siersteentje in cadeauverpakking. Als symbool; van haar 6 kinderen stonden in een andere vaas zes kunstbloemen. Allemaal heel verschillend, zoals we zelf ook zijn.”

monnik in Hernen

monnik in Hernen

Emilia van Nassau

Aan de rand van Nassau staat Museum en kasteel Wychen. Een sprookjesachtig kasteel uit de 14e en 15e eeuw. Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje, liet het in de 17e eeuw herbouwen in de stijl van de Hollandse Renaissance.
Op de bovenste verdieping vind je een boeiend programma van wisseltentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, regionale geschiedenis en archeologie.

kasteel Wychem

kasteel Wychem

Leur

Achter de groene heuvels, een recreatiegebied in het Wychense Platteland, bevindt zich het groene bos van Leur. Daar serveert de Leurse Hof een van de lekkerste appeltaarten van deze streek. Zelfgebakken en met een rustieke korst. Terwijl wij smullen, klimt de eigenaar op een trap om oranje vlaggetjes op te hangen. Of hij zelf ook Koningsdag viert? Hij lacht: “Ik voel me zelf een Koning’.

Wychense Platteland: Land van Heerlijkheden

Tegenover de Leurse Hof leidt de Ruffelse dijk naar het bezoekerscentrum land van de Heerlijkheden. Gevestigd in een Vlaamse schuur verhaalt het over de historie van Gelre. Vanaf de 8e eeuw begonnen cisterciënzer monniken de bevolking te bekeren en het land te ontginnen.
Overal verrezen kerken terwijl nieuwe machtshebbers hun gebied verdedigden met burchten. Daarbinnen ontwikkelde Gelre zich snel tot een van de belangrijkste hertogdommen van Noordwest Europa. Later kwam deze streek in het bezit van min of meer onafhankelijke landsheren.

Mottenburcht

Een groep vrienden die in het Wychense Platteland Koningsdag viert door met elkaar te picknicken wijst op een heuvel met daarop een kerk. Het gaat om een van de vroegste kasteeltypes; een zogenoemde mottenburcht. Deze mottenburcht werd gebouwd tussen 950 en 1250 na Christus. Het waren kunstmatige opgeworpen en omgrachte heuvels bedoeld om het gebied onder controle te houden.
Via een mooie landweg fietsen we verder. In de wei grazen roodbruine runderen. Een boer verkoopt angus beef. Naast het groene gras liggen velden geel koolzaad. En overal zingen vogels. Na het groene bos van Hernen komen we bij het gelijknamige plaatsje en kasteel Hernen.
Schilderachtig gelegen in het land van Maas en Waal raakte het bekend als filmocatie voor de tv-serie Floris. De 14e eeuwse toren met 500 jaar oude balken is nog geheel in tact. Je kan hier heerlijk wandelen,  v

Batenburg

Verder naar het Oosten ligt aan de oevers van de Maas het pittoreske stadje Batenburg. Hier lijkt het of de tijd stil stond. Bijna alle huizen staan op monumentenlijst. Veel huizen, boerderijen, molen en kasteelruine dateren uit lang vervlogen tijden.
Sfeervol is ‘het winkeltje’, ‘’een snoepwinckeltje uit grootmoeders tijd.’’ Hier verkopen ze ulevellen, kaneelstokken, zoethout, en nog veel meer lekkers.

bar van hotel Hoogeerd, #Wychense Platteland

bar van hotel Hoogeerd, #Wychense Platteland

Hotel Hoogeerd: uitvalbasis voor fietstocht door het Wychense Platteland

Over de Maasbanddijk fietsen we terug naar Hoogeerd. Na een vers getapte Weizen in de gezellige bar van Hoogeerd nemen we plaats in het restaurant voor het diner. Gelukkig waren we zo slim om ’s morgens na het ontbijt alvast een tafel te reserveren. Van heinde en ver komen ze naar restaurant ‘’aan de waterkant’’ van Hoogeerd. In het volle restaurant nemen we snel plaats aan de voor ons gereserveerde tafel bij het raam.

Koningsblauw

Op verschillende tafeltjes staan pannetjes in koningsblauw. Daarin zit een verrukkelijk Niftriks runderstoofpotje Een mooie combinatie van rundvlees dat urenlang sudderde in rode wijn, champignons en zilverui. Als dessert kiezen  we  voor een enorme ijscoupe Maasbranding. Een mooie creatie van soft ijs met met koffielikeur. Door de gevulde chocola en koekkruimels lijkt het op de branding van de Maas. Een vorstelijke maaltijd en waardig einde van deze eerste koningsdag van Nederland.

tips

•  Wychense plattelandsroute en andere fietsroutes
•   Hotel Hoogeerd met restaurant aan de waterkant; zeer goede keuken.

Wist je dat?

Wist je dat je op internet een gratis wandeling door het Wychense pltteland kan downloaden? Deze vind je op de website van mooi Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *