Sint Bavo in Haarlem : prinses Beatrix bewondert restauratie van interieur

"Een

Sint Bavo. Zo heet de Kathedrale Basiliek aan de Leidse Vaart van Haarlem. Gebouwd tussen 1895-1930 vond er vanaf 2005 een ingrijpende renovatie plaats. In aanwezigheid van prinses Beatrix vond op 4 maart de afsluiting plaats van het middenschip en interieur.

Bibberend van de kou wachten we om 2 uur al bij de ingang. Op deze regenachtige dag houdt de zon zich schuil. Nog even en dan zal de Sint Bavo evenals vorig jaar volop in bloei staan tijdens het evenement de Nieuwe Bavo bloeit.

Sint Bavo: indrukwekkend interieur

Eenmaal in de basiliek raak ik onder de indruk van de pilaren, de gewelven, het koor, de preekstoel en de God lovende woorden uit het Te Deum. Ik zie diverse bouwstijlen, van Neogotisch tot Jugendstil en zelfs enkele Moorse invloeden. Met de Sint Bavo bewees architect Jos Kuipers (1861-1941) zijn faam als architect van katholieke kerken.

Sint Bavo: De klokken luiden

Even voor 15 uur hoor ik klokken luiden. Zwaar en plechtig verwelkomen ze  Prinses Beatrix. Burgemeester Schneiders, gedeputeerde commissaris van de koning, en Jonkheer Roēl (kamerheer van Zijne Majesteit de Koning) verwelkomen haar.

"In

Sint Bavo: Koorschool

Voor even maakt de geestelijke macht van het Bisdom plaats voor de wereldlijke macht.Toch is dat slechts schijn. Aan weerszijden van het middenschip begeleiden leden van de op 19 januari 1956 opgerichte Koorschool de prinses naar haar plaats.

van links naar rechts: Mgr Punt, prinses Beatrix, kamerheer Roell, de heer Dibbets

van links naar rechts: Mgr Punt, prinses Beatrix,W.H.M. Eggenkamp ,  J. Dibbets en kardinaal Simonis

Willibrordus-orgel

Orgelmuziek vult de basiliek. Vanaf het tweevleugelige Willibrordus-orgel klinkt het Tritonium van Jan Valkestijn. Als directeur van de Koorschool  (1963-1989) liet hij zich voor dit stuk inspireren door de twee grote instrumenten in de kathedraal.
In zijn toespraak wijst de heer Eggenkamp, voorzitter van de Basiliek Sint Bavo op de bijzondere plaats van de Sint Bavo binnen de Nederlandse architectuur. “De koepelkathedraal behoort tot de top vijf van kerken die in de periode van 1850 tot 1950 werden gebouwd. Samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel.”

prinses Beatrix geniet van jet interier van de Sint Bavo

prinses Beatrix geniet zichtbaar van het interieur van de Sint Bavo

Symboliek

Bijna niets in de kathedrale basiliek is zonder symboliek. Zoals de apostelen geleid door het universum en de hemel wijzen op Gods eeuwigheid. De bijzondere licht/inval van het door Jan Dibbets  ontworpen glas-/in-lood-raam doen denken aan de woorden ‘’Er zij Licht.”   (Genesis 1: 1-14). Als een knipoog van God valt er op deze regenachtige dag toch nog een lichtstraal naar binnen.

Jan Dibbets wijst op het glas in lood raam

Jan Dibbets wijst op het glas in lood raam

Boek

Na de bijeenkomst werd het fraai geillustreerde  door drs. Antoon Erftemeijer  geschreven boek over de glasramen van Jan Dibbets aangeboden Vanaf 5 maart 2016 kun je in Haarlem terecht om het werk van Jan Dibbets en Glasatelier Hagemeier  te bewonderen.

Hulpbischop Hendriks, leden van de Koorschool en plebaan van Ogtrop in de sint Bavo

Hulpbisschop Hendriks, leden van de Koorschool en plebaan van Ogtrop in de sint Bavo

Tips

Boek ‘de nieuwe Bavo te Haarlem” (2016) van Marij Coenen.  De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van de st Bavo.
• Kahedraal museum van de st Bavo. Met o.a. werken van Han Bijvoet.
• Koorschool van de st Bavo. Zij begeleiden de H.Eucharistieviering op zondag. Ook geven ze concerten zowel in de kathedraal als elders in binnen-en buitenland.

Wist je dat

Wist je dat je in Haarlem kunt wandelen van de oude st Bavo (1520) op de Grite Markt naar de nieuwe st Bavo (1930)? De wandeling is verkrijgbaar bij de VVV op de Grote Markt.
Wil je de restauratie volgen? Kijk dan op de website van de koepelkathedraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *