1 Korinthiërs 13: over de moed om van elkaar te houden

1 Korinthiërs 13 stond centraal tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit op 2/2/2017 in de kathedrale basiliek st Bavo te Haarlem.

1 Korinthiërs 13 stond centraal tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit op 2/2/2017 in de kathedrale basiliek st Bavo te Haarlem.

1 Korinthiërs 13. Dat schreef mijn lieve vriendin Ineke Houtman op de felicitatiekaart voor het wettelijk huwelijk tussen Peter Lasschuit en mij op 28 december 2016. Op 2 februari stond 1 Korinthiërs 13 centraal tijdens de kerkelijke inzegening door pastoor H.J. van Ogtrop in de kathedrale basiliek st Bavo te Haarlem.

Samen met de getuigen Ineke en Fre

Samen met de getuigen Ineke en Fre

1 Korinthiërs 13 was op 31 maart 1982 ook de tekst van het epistel t.g.v. het huwelijk tussen Roel Visser (1946-2008) en mij.  1 Korinthiërs 13 wijst ons erop dat zonder liefde het leven zinloos is. Zonder liefde zijn alle woorden zinloos, Als je geen liefde hebt voor anderen, beteken je niets. Als je geen liefde hebt voor anderen, dan is alles wat je doet, zinloos.

Essentie van de liefde

Over de essentie van liefde vertelde Peter tijdens onze bootreis door België van juni tot september 2011. We kenden elkaar pas drie maanden, Samen maakten we op het motorjacht van Peter een reis van drie maanden door België. Op deze boot van 10 meter lengte verraste Peter mij met het volgende gedicht:

Hier alleen kan liefde wonen,
hier alleen is het leven goed,
wanneer men stil en ongedwongen
alles voor elkander doet

Een schuit vol verhalen

Deze tekst staat ook in mijn boek over deze reis met als titel ‘’een schuit vol verhalen’’ (Boekscout 2013). Op de cover staat een doek van Marc Rieu. Een eenzame ruiter staart over water met in de verte een kerkje.
Die eenzame ruiter waren we zelf. Na het overlijden van onze man en vrouw voelden we ons eenzaam en verlaten. En ze waren nog zo jong. Adri, de vrouw van Peter, was pas 56 en mijn lieve Roel amper 62.

Eenzame ruiter, een werk van Marc Rieu

Eenzame ruiter, een werk van Marc Rieu

Water als symbool van leven

Het water stond voor ons symbool voor het leven. Wat moesten we beginnen zonder onze partner? Peter was 32 jaar gelukkig getrouwd en ik 27 jaar. Na zoveel jaren van intense verbondenheid voelt het verlies van je partner als een amputatie. Nu gingen we samen op reis na 17 jaar weduwnaar en twee jaar weduwe zijn. Wat zou de toekomst ons brengen?
Volgens 1 Korinthiërs 13 betekent een leven zonder liefde voor een ander niets. Op het doek zien we in de verte een kerktorentje. Dat lijkt daar voor mij te staan. Na het verlies van Roel vormde het geloof mijn houvast.

1 Korinthiërs 13: Zonder liefde is alles zinloos

Volgens 1 Korinthiërs 13  is zonder liefde alles wat je doet zinloos. Dus ga je op zoek naar liefde. Je klampt je vast zonder echt goed bij je gevoel te komen. Er zit om je hart een bunker van verdriet om het verlies van die ene persoon. Die ene persoon bij wie je je zo vertrouwd voelde.

1 Korinthiërs 13:  Liefde zal nooit verdwijnen

Volgens 1 Korinthiërs 13 zal de liefde nooit verdwijnen. Tijdens de viering van ons kerkelijk huwelijk wees pastoor van Ogtrop op de moed op opnieuw van een ander te gaan houden, je aan een ander te binden.
Ja, je hart opnieuw geven aan een ander vraagt om moed. Elk leven is eindig. Dat betekent dat elke liefde zijn tol vraagt door het aarde verlies van je grote liefde. Opnieuw van iemand gaan houden bekent opnieuw het risico lopen op intens veel verdriet. Durf je dat wel? Durfden wij dat?

1 Korinthiërs 13: Door de liefde verdraag je alles

Een goede relatie opbouwen na het verlies van je grote liefde vraagt om geduld, begrip, verdragen, vergeven en doorzetten. Een goede relatie opbouwen gaat alleen wanneer je die ander gelukkig wilt maken.
Zoals we lezen in 1 Korinthiërs 13:  ‘’Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden. De liefde zal nooit verdwijnen.” Dat maakt de liefde tot het allerbelangrijkste in ons leven.

Onverwachte zonnestralen

Onverwacht vielen er zonnestralen door het glas-in lood raam naar binnen. Voor mij tekenden die zonnestralen de eenheid tussen hemel en aarde, De verbondenheid met Roel en mijn ouders. Hemelse en aardse liefde met elkaar verenigd.

Het Maria-altaar, waar de ceremonie plaatsvond

Het Maria-altaar, waar de ceremonie plaatsvond

Klokgelui als overwinning van de liefde

Na afloop snelde pastoor van Ogtrop naar de sacristie om de klokken van de BAVO te luiden. Voor mij klonk het als de overwinning van de liefde. Samen met geloof en hoop het allerbelangrijkste op deze aarde.
Zoals van Ogtrop zei: ”Peter en ik hebben de moed gevat om samen een nieuw leven te beginnen ondanks de gevorderde leeftijd.” Daarom koos ik voor 1 Kor.13. We hebben alles overwonnen omdat we zoveel van elkaar houden. Geweldig toch? Zoals van Ogtrop zegt: ‘’Onze liefde is Gods genade in de kroonjaren van Peters leven.”

De Bavo heeft niet alleen mooie klokken, maar ook:

Wist je dat?

Wist je dat mijn boek ‘’een schuit vol verhalen’’ niet alleen de ontluikende liefde tussen Peter en mij beschrijft, maar ook vol staat met tientallen tips voor een cultureel bezoek aan België? Het is nog steeds te koop bij Boekscout.

1 gedachte op “1 Korinthiërs 13: over de moed om van elkaar te houden

  1. Benne Solinger

    Mooi Marianne, de liefde die de Here God in je hart geeft door het werk van Zijn Heilige Geest, is de mooiste liefde ooit gegeven.. Dat jullie beiden in die liefde mogen leven voor een lange periode.. Nogmaals Van Harte GEFELICITEERD…

    Is het trouwen(s) ook mogelijk om jullie trouwdienst te beluisteren/bekijken?? Hartelijke groeten, Benne Solinger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *