Jacquelien de Savornin Lohman: ‘’Lef vraagt om problemen’’

Jacquelien de Savornin Lohman, Dag Amsterdam

Jacquelien de Savornin Lohman, Dag Amsterdam

Hoe zo ben je ooit te oud om een nieuwe loopbaan te beginnen? Kijk eens naar Jacquelien de Savornin Lohman (1933). Op haar 70e begon ze een carrière als cabaretier. Van 17 tot en met 19 oktober doet ze mee aan het Festival of Older People.

Jacquelien de Savornin Lohman, Elderly blues

Jacquelien de Savornin Lohman, Elderly blues

Niet de omstandigheden bepalen je leven, maar de wijze hoe je ermee omgaat. Deze persoonlijke levensvisie van mij zie ik terug in het cabaretstuk ‘’faalkracht’’ van prof. dr Jacquelien de Savornin Lohman. Hierin kijkt ze terug op de dieptepunten in haar leven.

Innerlijke stemmetjes

Weet je, eigenlijk spelen veel mensen een innerlijk spelletje tennis. De ene speler is je enthousiaste voornemen om iets te gaan doen. De andere speler is het stemmetje dat zegt: ‘’Jij? Maar dat kan jij toch niet?”
Wat doe je? Geef je toe aan dat negatieve je zelfvertrouwen ondermijnende stemmetje? Of ga je ertegen in? Bij dat laatste ontstaat er als het ware een innerlijk potje tennis tussen je zelfvertrouwen en angst om te falen.

Jacquelien de Savornin Lohman: tegen de stroom in

Van zo’n innerlijk stemmetje heeft Jacquelien de Savornin Lohman blijkbaar geen last. Ze komt uit een familie waarin mensen vaak tegen de stroom in hun eigen weg gaan. Zoals haar overgrootvader jonkheer Alexander Frederik de Savornin Lohman (1837-1924). Als Nederlandse politicus kwam hij in conflict met Abraham Kuyper. In 1894 richtte de Savornin Lohman de CHU op (nu bij CDA) en het dagblad ‘’de Nederlander’’.
Een ander voorbeeld is Catharina Anna Maria de Savornin Lohman (1868-1930). Als schrijfster stelde ze de hypocrisie in hoge christelijke kringen aan de kaak te stellen. Lef zit als het ware in de genen van de familie van Jacquelien de Savornin Lohman.
Ze hoeven niet zo snel innerlijk tennis te spelen om dat ene negatieve stemmetje het zwijgen op te leggen. Als ze iets willen, dan doen ze dat. ‘’Maar’,’ zegt Jacquelien de Savornin Lohman ‘’lef vraagt om problemen’’.

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman

De stem van de buitenwereld

Naast die innerlijke stemmetjes bestaat er ook nog de stem van de buitenwereld. Loop je achter een rollator, dan noemen ze je al snel ‘’opa’’ of ‘’oma’’. En bij het naderen van de 70 staan ze verbaasd als je nog zoveel doet. Alsof iedereen op die leeftijd achter de geraniums gaat zitten.
Nou forget it! Op haar 70e begon Jacquelien de Savornin Lohman als oud politicus en hoogleraar recht nog eens een loopbaan als cabaretière. Nu heeft ze het drukker dan ooit. Toch zat het haar niet altijd mee.
Dieptepunten In haar theatershow faalkracht kijkt ze terug op de dieptepunten in haar leven. Hoe overwon ze dat? Hoe vatte ze de moed om steeds iets anders te beginnen?

Jacquelien de Savornin Lohman over faalkracht

‘’We hebben het nodig om te mislukken’’ zegt ze. ‘’Als je teruggaat naar de basis, dan kom je weer bij jezelf. Bij je eigen kracht. Dan wil je nieuwe ervaringen opdoen. Dat is faalkracht.’’
Belangrijk daarbij zijn mensen uit je netwerk die je triggeren. Of omver fietsen. Dat overkwam haar haar in 1996 vlak voor haar emeritaat. “Ik kwam met de billen op de grond. Ik zag sterren en daartussen schitterde die ene van het cabaret.’’
Al snel begonnen de stemmen van de buitenwereld op haar in te spreken. Waarom ging ze niet schilderen of bloemschikken? Dat deden andere ouderen ook. Cabaret! Daarvoor was ze toch veel te oud?
Totdat iemand haar faalkracht triggerde met de vraag: “Waarom zoek je je niet zelf een zaaltje en een pianist?” En zo begon in 2003 haar carrière als cabaretière met Bam Commijs als haar vaste pianist. Inmiddels treedt ze al 14 jaar op en heeft ze het drukker dan ooit. Eigenlijk vindt ze het weer tijd om iets anders te gaan doen.

Jacquelien de Savornin Lohman Lohan met band

Jacquelien de Savornin Lohman Lohan met band

Een veelbewogen loopbaan

Het gaat te ver om de gehele loopbaan van Jacquelien  te beschrijven, toch wil ik enkele feiten vermelden.
•  Advocaat en procureur. Na haar studie  Nederlands recht was ze van 1960 tot 1972  advocaat en procureur. In die tijd was het gebruikelijk dat vrouwen na hun trouwen thuis bleven om voor het huishouden te zorgen.
• Hoogleraar sociologie: Na haar werk bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) was haar leeropdracht van 1982 tot 1996 pedagogische en onderwijskundige wetenschappen. In het bijzonder de relatie tussen de gedwongen en vrijwillige hulpverlening. In 1996 ging zij met emeritaat.
• Lid van de Eerste Kamer der Staten=Generaal voor D66.  In de jaren 1991 tot 1995 voerde ze het woord over hoger onderwijs, volksgezondheid en wetenschapsbeleid. Ook was ze plaatsvervangend voorzitter van de vaste commissie voor Wetenschapsbeleid en Wetenschappelijk Onderwijs.
• Cabaretier. Sinds 2003 treedt ze op met een eigen show met haar man Bam Commij als pianist.
• Van 17 tot en met 19 oktober doet Jacquelien de Savornin Lohman mee aan het Festival of Older People.

Wist je dat?

Wist je dat de cabaretteksten van Jacquelien de Savornin Lohman in 2014 verschenen in haar boekje Doen moet je doen! Levenslust op leeftijd?

Kijk voor meer info over Jacquelien de Savornin Lohman op haar website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.