Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema: ‘strips + kunst gaan niet samen’

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema in zijn atelier

‘’Marianne’’. Luid klinkt mijn naam door het Anton Piekachtige Groot Heiligland van Haarlem. Gerben Valkema roept me van uit zijn atelier schuin tegenover het Frans Halmuseum. Onlangs verscheen zijn eerste stripverhaal over Suske en Wiske als een hommage aan Willy Vandersteen.

Cromimi een Suske en Wiske van Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema

Cromimi een Suske en Wiske van Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema. Een hommage aan Willy Vandersteen, van uitgeverij De Standaard. Overal verkrijgbaar.

Nieuwsgierig wandel ik naar het atelier van Gerben gevestigd in het voormalig Elisabeth Gasthuis. ‘’Wees welkom’’zegt Gerben. ‘’Maar of je er uitkomt weet ik niet. Ik trok zojuist de klink uit de deur.” Wat me raakt is zijn houding van ‘’niet druk maken, komt vanzelf goed ongeacht wat of wie.’’

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema over inspiratie

Door de verstilde gangen van het voormalig ziekenhuis lopen we naar zijn atelier. Het is een sombere en doodse wandeling. ‘’Hoe vind je hier inspiratie?’’ vraag ik hem. ‘’Inspiratie, dat is voor amateurs’’ antwoordt de Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema.
Aangekomen in zijn atelier zie ik overal op de muren posters van strips. ‘’Deze zijn allemaal gemaakt door mij bekende striptekenaars. Ze vormen mijn bron van inspiratie. Inspiratie is voor amateurs zei ik net, maar het moet wel een bepaald richting hebben. Dat doen deze strips door te wijzen op de diverse vormen van dialogen, kleurgebruik etc. Ook hangen ze hier omdat ik me graag omring met iets moois.’’

Haarlemse striptekenar Gerben Valkema en Cromimi

Cromimi, een stripverhaal van Yann le Pennetier en Haarlemse striptekenar Gerben Valkema

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema en Jan, Jans en de kinderen

Zowel voor Jan Jans en de kinderen, Donald Duck, en Suske en Wiske maakte Gerben tekeningen.
‘’Waarin verschillen ze?’’ wil ik weten. ‘’Verschillen? Ik zie vooral overeenkomsten. Ze behoren als het ware alle drie tot het Nederlands cultureel erfgoed. Bijna iedereen las en leest deze strips. Bij velen liggen nog oude edities op zolder.’’
Verschil in tekenstijl is er wel. ‘’Evenals de strip ”Elsje” van mij en Eric Hercules heeft ook mijn versie van Suske en Wiske veel meer expressie dan de reguliere versie. Ook is de compositie anders.
Evenals bij andere strips moet je op alles letten. Op de achtergrond, maar ook op de voorgrond en vooral geen belangrijke dingen wegmoffelen.

Elsje Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema

Elsje, een stripverhaal van Eric Hercules en Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema

Met veel plezier hard werken

Meer nog dan anders heb ik daarop gelet bij het maken van Suske en Wiske. Daarom betekende dit voor mij veel meer werk dan Elsje. Ik heb er een jaar hard aan gewerkt. Elsje kan je vergelijken met het maken van een soap. Bij Suske en Wiske met het maken van een lange film.”
Van al het werk van Gerben Valkema spat vooral het plezier om het te maken af. ‘’IK vind het heel leuk om te doen. Als zelfstandig ondernemer ben ik nu eigen baas, maar wel een slechte baas voor mezelf. Ik werk maar door. Tijdens het weekend verlang ik naar de maandag om weer aan de slag te gaan.”

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema tekende voor album Cromimi, een hommage aan bedenker Willy Vandersteen. Het album is overal verkrijgbaar

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema tekende voor album Cromimi, een hommage aan bedenker Willy Vandersteen. Het album is overal verkrijgbaar

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema over zijn loopbaan

Zijn glansrijke loopbaan ziet Gerben als iets wat er allemaal zo maar gebeurde. Evenals de klink die opeens losliet bij het openen van de deur. Pure mazzel noemt Gerben zijn leven als tekenaar van bekende strips.
‘’Al had ik nooit gedacht dat het ooit iets worden zou.
Op de middelbare school maakten ook andere klasgenoten strips. Terwijl anderen stopten, bleef ik doorgaan. Ik wilde striptekenaar worden.
Mijn ouders zagen er niets in Ze vonden tekenen geen vak om je brood mee te verdienen en striptekenaar zelfs al helemaal niet. Ze stelden me voor om vormgever te worden. Ik ging naar de kunstacademie in Groningen. Dat botste al snel. Strips willen tekenen en kunst gaan nu eenmaal niet samen.’’

Ontdekt door Jan Kruis

Gerben zette zijn studie voort aan de kunstacademie in Kampen. Daar ontdekte Jan Kruis hem. ‘’Na zijn telefoontje aan mijn ouders waren zij om. En zo kwam ik te werken in de studio van Jan Kruis. We werkten daar met vier kunstenaars. Er was alleen onvoldoende werk met als gevolg gedwongen ontslag voor iedereen.”
Wat bleef was de samenwerking met Eric Hercules. In de jaren 2000 werkten ze samen in de Studio van Jan kruis. In 2007 namen ze samen het initiatief tot de krantenstrip ‘’Elsje’’. Een grappig meisje dat ‘’grote mensen wijsheden’’ verkondigt. Inmiddels verschijnt de strip in diverse kranten.

Jan, Jans en de kinderen, getekend door Haarlemse stripteienaar Gerben Valkema

Jan, Jans en de kinderen, getekend door Haarlemse stripteienaar Gerben Valkema

Donald Duck

Vervolgens kwam Gerben in dienst van Donald Duck. ‘’Daar leer ik inkleuren, ook op de computer.’’ Sinds tien a twaalf jaar werkt hij zelfstandig. Aan zijn uitbundige en expressieve tekenstijl dankt Gerben de opdracht om samen met de schrijver Yann le Pennetier tot het nieuwe stripboek van Suske en Wiske.

Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema aan het werk in zijn atelier

Meer lezen over het werk van de Haarlemse striptekenaar Gerben Valkema?

Leuk om te lezen zijn ook:
• De strip strip Elsje
Leuk om te bezoeken:
Suske en Wiske Museum in Kalmhout, vooral ook leuk voor kinderen.

Wist je dat?

Wist je dat het maken van een striptekening soms wel drie dagen duurt? Dat komt vooral ook omdat alles moet kloppen.

Kijk voor meer informatie op de website van Gerben Valkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *