East Yorkshire: David Hockney’s Joy of Nature: ode aan het landschap

East Yorkshire, The Arrival of Spring in Woldgate 2011, olie op canvas, 9,75 x 3,66, David Hockney

East Yorkshire, The Arrival of Spring in Woldgate 2011, olie op canvas, 9,75 x 3,66, David Hockney

Een visueel spektakel. Dat is de expositie ‘The Joy of Nature’ van David Hockney. De door hem geschilderde paden nodigen uit om de door hem verbeelde regio te ontdekken. Vandaar de door Baltus Communications en Yorkshire georganiseerde private viewing op 27 maart in het Van Gogh Museum. Daar is de expositie te zien tot en met 26 mei 2019.

David Hockney, East Yorkshire in waterverf, Midsummer 2004, 36 werkjes van elk 38,1 x 57, 2 cm.

David Hockney, East Yorkshire in waterverf, Midsummer 2004, 36 werkjes van elk 38,1 x 57, 2 cm.

Voor David Hockney (1937) en Vincent van Gogh

In de landschapsschilderijen ontdek je overeenkomsten met de werken van Van Gogh. Zoals in De oogst (1888) en More Felled Trees on Wolgate (2008. En de verticale lijnen van de bomen van Het vallen van de bladeren (1889) en The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire (2011).

East Yorkshire, David Hockney, the way to York

East Yorkshire, David Hockney, the way to York

East Yorkshire, David Hockney, Joy of Nature

Voor zijn allereerste expositie in Nederland is het Van Gogh Museum bij uitstek dè locatie. Duidelijk zie je hier de invloed van Van Gogh op het werk van David Hockney. Zoals hun oog voor het detail.
Hockney: ‘Van Goghs schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Gogh’s schilderijen omdat je kunt zien hoe ze gemaakt zijn. Alle penseelstreken zijn zichtbaar. Als je een grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes. Je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij en dat fascineerde ook Van Gogh. Hij schilderde vanuit liefde.’
Zelf schreef Van Gogh: ‘’ die grassprietjes brengen je ertoe alle planten te tekenen, vervolgens de seizoenen, de grootse aanblik van het landschap.’’

David Hockney, Felled Totem, (2009) olie op canvas, 1524 x 1829 cm.

David Hockney, Felled Totem, (2009) olie op canvas, 1524 x 1829 cm.

East Yorkshire in IPad- tekeningen

Hockney is een fan van de IPad vanaf het eerste uur vooral van de tekenapp Brushes. Hij heeft de app altijd bij zich. Zo kan hij direct tekenen bij het zien van iets moois. ‘De mogelijkheden in het kiezen van lijn en kleur zijn eindeloos’, stelt hij.
Zo benut hij volop alle mogelijkheden. Eindeloos varieert hij met strepen, vormen en kleuren. Deze manier van het maken van beelden heeft volop zijn interesse. ‘En dat zou van Gogh ook interessant hebben gevonden’, zegt hij. ‘IK vermoed dat hij op een IPad zou werken en ze zou meesturen in zijn brieven aan Theo.’ Zelf vind ik voor zijn houtskooltekeningen mooi.

David Hockney, The Arrival of spring, 2013, houtskool, 25 vellen papier van elk 57,m5 x 76,7 cm. d

David Hockney, The Arrival of spring, 2013, houtskool, 25 vellen papier van elk 57,m5 x 76,7 cm. d

East Yorkshire: The Arrival of Spring

In sets van vijf tekeningen schetste Hockney hoe de lente langzaam vat krijgt op het landschap. Het houtskool daagde hem uit om kleur, schaduw en licht uitsluitend in stippen en strepen vast te leggen.
Ook hier is Van Gogh een bron van inspiratie. ‘Ik vind hem een van de allergrootste tekenaars. Hij zag alles om zich heen haarscherp. Als je niet weet hoe je moet kijken, hoe kun dan spannende schilderijen maken?’’

David Hockney, The Four Seasons, (lente 2011, zomer, winter, herfst 2010, 36b digitale camera’s,

David Hockney, The Four Seasons, (lente 2011, zomer, winter, herfst 2010, 36b digitale camera’s,

David Hockney: The Joy of Nature, vooral East Yorkshire:

●  Schetsboeken; hierin focust hij op kleine stukjes natuur zoals een grassprietje of blad;
● Video’s;
● Fotografische tekeningen
● Een portret van de 81-jarige David Hockney; een persoonlijke impressie speciaal gemaakt door Rineke Dijkstra.
● Catalogus; in de catalogus ‘David Hockney: The Joy of Nature’ lees je over de achtergrond van Hockney’s indrukwekkende landschapschilderijen. Ze worden vergeleken met de monumentale werken van Vincent Van Gogh. In een uniek interview vertelt David over wat hem inspireert en over zijn met Van Gogh gedeelde passie. Auteur: Hans de Hartog, verkrijgbaar in het Engels en Nederlands, rijk geïllustreerd, €29,95.
● Museumtour deels ingesproken door Hockney; In zes talen maakt deze de overeenkomsten tussen Hockney en Van Gogh zichtbaar.

Wist je dat?

David Hockney ‘The Joy of Nature’ is de eerste expositie waarbij al zijn technieken te zien zijn. De expositie past in een serie presentaties over de invloed van Van Gogh op verschillende generaties kunstenaars.
Wil je meer weten kijk dan op de website van Van Gogh Museum, Hockney.
Wil je East Yorkshire bezoeken? Kijk dan op de website van Visit Hul and East Yorkshire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *