Scott Millican ; in 1969 bij NASA leerde hij astronauten lopen op de maan

Scott Millican en Marianne Visser van Klaarwater na de film Apollo II in het Omniversum van Den Haag

Scott Millican en Marianne Visser van Klaarwater na de film Apollo II in het Omniversum

Scott Millican. Op 16 mei ontmoette ik hem in het Omniversum na het zien van de film Apollo II. Op zijn blauwe pak van de NASA las ik links het woord ‘instructor’. ’Hij was degene die in 1969 Neil Armstrong, Buzz Aldrin, en Michael Collins gidste naar de maan.

Omniversum; alsof je zelf de vlucht met de Apollo II meemaakt en een stap op de maan zetollo

Omniversum; alsof je zelf de vlucht met de Apollo II meemaakt en een stap op de maan zet

De film Apollo II raakte hem. ‘‘Bij het aftellen voor de lancering voel ik weer de spanning. Bij het horen van het oorverdovende geknetter, het zien van het vuur en vonkenregen tijdens het opstijgen beleefde ik 16 juli 1969 opnieuw.’’

Scott Millican en John.F.Kennedy

Volgens Scott Millican was de maanreis de uitdrukkelijke wens van president John.F.Kennedy. Op 25 mei 1961 sprak hij als volgt: “Ik geloof dat deze natie zich moet verplichten om het doel te bereiken om, voordat dit decennium voorbij is, een mens op de Maan te laten landen en hem veilig terug te brengen naar de Aarde”.
Acht jaar later om 13:32 was het zover. ‘’Ik zat links in de controlekamer van NASA’’, zegt Scott Millican.  Armstrongs hartslag bereikte 110 slagen per minuut. Vertoond op het 840 vierkante meter grote doek en ondersteund door 36 luidsprekers sta je zelf als het ware naast de raket.

1967, op de maan met schaduw van Neil Armstrong nn

1969, op de maan met schaduw van Neil Armstrong, (fragment uit de film Apollo II)

In de ruimte

Eenmaal in de ruimte beleef je het moment waarop de maanlander Eagle op ongeveer 100 km van het maanoppervlak afscheidt van de maan. Aldrin en Armstrong daalden af. Collin bleef achter in het ruimtevaartuig Columbia, dat rond de maan cirkelde. De Eagle dreigde te landen in een gebied met veel kleine kraters en rotsblokken zo groot als een volkswagen. Daarom lieten ze hem honderd meter verder neerkomen. Op 20 juli 1969 plaatste Armstrong om 17:39 de Eagle op de maan.

Neil Armstrong wandelt op de maan (uit Apollo II) en Scott Millicam begeleidde hem vanuit NASA

Neil Armstrong wandelt op de maan (uit Apollo II)en Scott Millicam begeleidde hem vanuit NASA

Eerste voetstap op de maan, zoals Scott Millican het hen leerde

Het officiële NASA-vluchtplan vermeldde een rustperiode van vijf uur slaap. Armstrong wilde eerder van boord, omdat ze toch niet konden slapen. Daarom vond hij eerder in de avond plaats.
Ze openden het luik en Armstrong stapte naar buiten. Onder aan de woorden sprak hij de woorden: “Een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid.” Het was 21 juli 1969 2:56 uur. Armstrong begon aan zijn maanwandeling, even later gevolgd door Aldrin.

Scott Millican: ''de film Apollo II'' heeft me zeer geraakt''

Scott Millican: ”de film Apollo II” heeft me zeer geraakt”

Activiteiten rondom de eerste bemande maanreis uit 1969:

● Space Expo in Noordwijk besteedt in 2019 uitgebreid aandacht aan de eerste bemande maanreis. Personen die in 1969 zijn geboren genieten in 2019 gratis entree. https://www.space-expo.nl/
● Op 28 juni 2019 viert Space Expo 50 jaar maanlanding met exclusieve presentaties interessante sprekers onder wie André Kuipers en ‘buitenaardse optredens’. https://www.eventbrite.nl/e/tickets-space-connect-2019-60203356861
● Het Museon/Gemeentemuseum van den Haag toont de expositie ‘Reizen in de ruimte: op weg naar een nieuwe aarde.’ Hoe overleef je op een andere planeet, een nieuwe aarde? Op zondagen en tijdens vakanties organiseert ze voor kinderen de activiteiten: ‘’word astronaut’’ en ‘’proefjeskar’’ met vragen en antwoorden over en experimenten met de wereld van de ruimte. https://www.museon.nl

Wist je dat?

Wist je dat de Apollo II gemaakt is met uitsluitend recent herontdekt archiefmateriaal? Filmstrook voor filmstrook van 70 mm werd 50 jaar gelden opgeslagen en vervolgens vergeten. 60 blikken in totaal met nooit eerder vertoonde beelden plus 10.000 uren geluidsreconstructie. Onder regie van Tod Douglas Miller en producent Statement Pictures kwam Apollo II tot stand.

Apollo II is vanaf 21 mei te zien in het Omniversum (40 minuten) en vanaf 27 juni in de bioscoop (anderhalf uur). Apollo 11 won op het Sundance Film Festival 2019 de Documentary Special Jury Award for Editing.

Soms schenk ik aandacht aan bijzondere films. In Leave no trace gaat een vader op zoek naar zijn dochter.

2 gedachten over “Scott Millican ; in 1969 bij NASA leerde hij astronauten lopen op de maan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *