Tijdens Micro Art in de Beurs van Berlage kruipen kamelen door het oog van de naald

Micro Art maakte Mykola Syadristy. Tijdens zijn expositie in de Beurs van Berlage spraken Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit met hem.

In de expositie Micro art kruipen letterlijk drie kamelen door het oog van een naald voorbij een pyramide. Het werk is slechts 0,05 cm groot en uitgevoerd in goud. Een materiaal waarmee Mykola Syadristy (1937) graag werkt.

Adembenemend mooi en ongelooflijk. Dat is de expositie van Mykola Syadristy. Alle objecten passen in een enkel luciferdoosje. Samen met Hasan Kale exposeert hij tot en met 31 december 2019 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Micro Art: Kamelen in het oog van een naald, Mykola Syadristy
Micro Art: Kamelen in het oog van een naald, Mykola Syadristy

Micro Art Guinness Book of Records
Tien van zijn creaties staan in het Guinness Book of World Records. Drie daarvan staan in de catacomben van de Beurs van Berlage, waar de expositie plaatsvindt. Dat zijn:
● Een windmolen; gemaakt van 203 stuks gouddraad rust het 8 mm hoge object op een maanzaad.
● De handtekening van Mykola op de punt van een haar;
● En roos in een uitgeholde mensenhaar. Het is gemaakt met waterverftechniek met aandacht voor schaduwtechniek en kleuren. Gemaakt van gouddraad was het een liefdescadeau aan zijn vrouw.

Micro Art, roos in een mensenhaar, Mykola Syadristy
Micro Art, Roos in een mensenhaar, Mykola Syadristy

Micro Art Coca-cola fles van 1,65 millimeter

Mykola oogt bescheiden ondanks zijn wereldwijde vermaardheid. In een stortvloed van plaatsnamen somt hij zijn wereldwijde exposities op. Onlangs bood Coca-Cola hem 1 miljoen voor zijn coca-cola fles van 1,65 millimeter. Hij nam het niet aan, Hij Mykola Syadristy leeft voor zijn kunst. Daarom verkoopt hij niets.
‘’Alle objecten van zijn expositie in de Beurs van Berlage passen in een luciferdoosje,‘’ zegt Marcel Schonenberg, algemeen directeur van de Beurs van Berlage. ‘’Kunst hoeft niet groot te zijn om groots te zijn,’’
‘’Hoe kan hij dit pietepeuterige werk maken?’’ vraag ik aan de tolk van Mykola Syadristy. ‘’Hij kan zijn hartslag vertragen. Dat is een onderdeel van zijn geheim’’ zegt ze. ‘’Van 1976-1978 was hij wereldkampioen watersport.’’
Een film toont zijn werkwijze. Al zijn kunst maakt hij onder een microscoop  met behulp van chirurgische instrumenten. Onder de indruk loop ik verder. Bij elk kunstwerk van Mykola staat een microscoop. Met het blote oog zie je niets van zijn micro art.
Zijn relativerende levensvisie zie ik in ‘’het wiel van het leven’’. Gemaakt van gouden klokveren symboliseert dit de kringloop van het menselijk bestaan. Ondanks verschillende obstakels begint en eindigt het eenzaam.

Micro Art: Mykola Syadristy, Wiel van het leven
Micro Art: Mykola Syadristy, Wiel van het leven

H.P. Berlage en Mykola Syadristi: twee pioniers

De brug van de Beurs van Berlage naar micro art vormt het vakmanschap van arbeiders en kunstenaars. Er is nog een overeenkomst. Mykola Syadristy is een pionier van micro art. De architect H.P. Berlage (1856-1934) was een baanbreker van de moderne bouwkunst.
Anders dan zijn tijdgenoten ontwierp hij geen gebouw in de heersende neogotiek, neorenaissance, neobarok enz. . Ook liet hij de heersende systemen en schema’s los. Zo legde hij de basis voor een nieuwe architectuur.
Berlage maakte niet zozeer een koopmansbeurs maar vooral een volksmonument. Vorm en ornament symboliseren bij de destijds heersende politiek stellingname van eenheid in veelheid. De enorme bakstenen muren binnenin de beurs verbeelden de democratische samenleving ‘’als enkeling nietig, als massa een macht.’’
Meer daarover lees ik in het fraaie boekwerk Beurs van Berlage. Tekenend voor Berlage vind ik zijn uitspraak: ‘’Kunst moet ertoe dienen dat het volk zich ontwikkelt.’’ Intussen was niet iedereen blij met hem. Hij werd door zijn tijdgenoten zelfs verguisd.

Martin Hartog onthult het miniatuurschilderij van Hasan Kale, gemaakt ter ere van zijn 25-jarig kunstenaarschap.
Martin Hartog, beleidsmedewerker van de Beurs van Berlage onthult het ter grootte van een hanger een door Hasan Kale geschilderde miniatuur van het koningspaar en hun kinderen.

Hasan Kale en zijn miniatuurschilderijen

De door Berlage genoemde muren herinner ik me nog van de beurs uit de jaren ’70 en het Pint Boekbierfestival. Ze verdeelden de beurs in vlakken. Nu kijk ik in de catacomben niet alleen naar micro art van Mykola maar ook naar miniatuurschilderijen van Hasan Kale (1959).
Andres dan Mykola Syadristy maakt Hasan Kale zijn kunst met alledaagse voorwerpen zoals een rijstkorrel, scheermes en lucifer. Op een pompoenpit schilderde Hasan Kale De Nachtwacht.

© Twycer / www.twycer.nl  De Nachtwacht op een pompoenpi, miniatuurschilderij van Hasan Kale tijdens expositie Micro Art in de Beurs van Berlage te zien t/m 31 december 2019.
© Twycer / www.twycer.nl De Nachtwacht op een pompoenpit, miniatuurschilderij van Hasan Kale tijdens expositie Micro Art in de Beurs van Berlage te zien t/m 31 december 2019.

Als autodidact kunstenaar viert Hasan Kale dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Ter ere daarvan schilderde hij Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun kinderen in een gouden hanger. Tijdens de officiële opening op 6 september onthulde hij dit kunstwerk.
Anders dan zijn overige micro art verkoopt hij dit niet. Hij veilt het en schenkt de opbrengst aan het voor rolstoelgebruikers toegankelijker maken van kunstmusea. Het startbedrag is € 10.000 .

Het museum van Mykola Syadristy in Kiev
In gesprek met Hans Kale , die de opbrengst van zijn miniatuurschilderij van het koninklijk gezin schenkt t.b.v.rolstoelgebruikers
museuIn gesprek met Hasan Kale. Hij verkoopt zijn koningsminiatuur niet, maar veilt het t.b.v. rolstoelgebruikers

Micro Art en Miniatuurschilderijen

Micro Art is t/m 31 december te zien in de Beurs van Berlage; De koopmansbeurs is een rijksmonument gelegen in het historische centrum van Amsterdam.
Mykola Syadristy heeft ook een eigen facebookpagina.
Hasan Kale staat wereldwijd bekend om zijn miniaturen.
● In Kiev staat het Mykola Syadristy museum. Gelegen in de kelder van het klooster Pechersk Lavra toont het o.a. een schip van 3 mm.
● Baanbrekers zoals Berlage worden in Nederland vaker verguisd. Het overkwam ook Frans Hals .

Wist je dat?

Wist je dat Mykola Syadristy het kleinste boekje ter wereld maakte.  Met een grootte van 0,6 mm en 12 pagina’s past het in de letter O van een gedicht van de Russische poëet Taras Shevchenko.

De beurs van Berlage is een gewilde locatie voor evenementen en congressen en houdt regelmatig bijzondere exposities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *