Seksuele onthouding; sommige mensen kiezen er bewust voor

Met mijn feel good story ''De  Doorzetster een ode aan de liefde'' wil ik levensproblemen waarmee we vroeg of laat te maken krijgen bespreekbaar maken
Met mijn feel good story ”De Doorzetster een ode aan de liefde” wil ik levensproblemen waarmee we vroeg of laat allemaal te maken krijgen bespreekbaar maken

Seksuele onthouding. Dat kan je op latere leeftijd zo maar gebeuren. Dat maakt lust tot een last om tenslotte helemaal in te dutten. Weet je, dat sommige mensen daar bewust voor kiezen?

Seksuele onthouding, gewoon knuffelen is ook heel fijn
Seksuele onthouding, gewoon knuffelen is ook heel fijn

Over seksuele onthouding  sprak ik op 26 juni met Els Meyer. Zij is freelancejournaliste voor  Libelle, Beau Monde, Margriet, VT wonen. Ze kwam  mij thuis interviewen voor een artikel over seks en relatie voor het blad Saar 70+,  een nieuwe uitgave van Snippet Media.  

Seksuele onthouding  door onvermogen

Mijn blogpost ‘’De Doorzetster: liefde op latere leeftijd’’ had haar geraakt. Tijdens haar eerste telefoontje naar mij voelden we al een klik met elkaar.  Vandaar dat ik ja zei tegen dit interview. Het duurde maar liefst twee uur en dat voor een stukje van slechts 500 woorden.
Seksuele onthouding omdat het lichaam hapert. Je wilt nog zo graag, maar het gaat niet meer. Jammer, maar daarmee zul je moeten leren leven. Er blijft nog voldoende over om toch van elkaar te genieten. Ook al lijkt het in deze wereld vooral om seks te gaan.

Seksuele onthouding en het  liefdesvuur 

Ondanks seksuele onthouding kan het liefdesvuur blijven branden. Het intiem zijn met elkaar behelst veel meer dan ongetemde hartstocht. Denk ik aan Roel, dan denk ik aan de vele kusjes die hij me gaf, die ene arm om me heen, het vertrouwd zijn met elkaar.
Het zijn dezelfde intimiteiten waardoor ik me nu zo gelukkig voel met Peter. En dat terwijl we tijdens de seksuele revolutie van de jaren ’70 volop genoten van dat ene. Peter verkocht het in zijn seksshop. En in mijn vrijgevochten bestaan wilde ik vooral genieten van de liefde zonder me te binden. Totdat Roel kwam en ik de volle essentie van ware liefde ontdekte. Zoals nu ook met Peter. 

Seksuele onthouding en de kerk

‘’Als twee mensen met elkaar verenigd zijn, dan zweeft de geest van God boven hen.’’ Eind jaren ’40 – begin jaren ’50  sprak een pastoor deze woorden tegen mijn vader. De geestelijke vond dat mijn vader voor nageslacht moest zorgen.
Dat het kinderloos blijven van mijn ouders een medische oorzaak had, begreep de geestelijke niet. Mijn ouders beoefenden wel het spel, maar pas na zeven jaren van onvervulde hoop raakte mijn moeder zwanger van mij. Ik bleef enig kind.
Trouwens, seksuele onthouding binnen een huwelijk is voor de RK-kerk een reden tot echtscheiding. Vooral in het verleden voelde ze zich gebaat bij het krijgen van zoveel mogelijk kinderen. Hoe meer kroost des te meer vrijwilligers en gaven voor het collectemandje.

Seksuele onthouding en het celibaat

Tegelijkertijd mogen priesters en diakens niet trouwen. Als vanzelfsprekend dienen ze zich te houden aan seksuele onthouding.  Dat ze daar niet altijd tegen bestand zijn, blijkt uit de vele schandalen van seksueel misbruik in de kerk. Zoals Mgr. J. Hendriks,  bisschop van Haarlem-Amsterdam stelt: ‘’De kern van de RK-kerk is zuiver, maar daaromheen zit een schil vol rotte plekken.’’
Veel geestelijken zien seksuele onthouding als een verrijking van hun geestelijk leven. ‘’Juist door het celibaat ben ik uitgegroeid tot een geestelijk en emotioneel gerijpt persoon. Het celibaat verbindt mij als een navelstreng aan het geestelijk leven,’’ vertelde een pastoor me.     

seksuele onthouding? Peter had in de jaren 60-70 een seksshop60er
Peters seksshop in Sluis

Seksueel misbruik in de kerk

In 2013 verscheen in de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen (AO) mijn boekje ”Seksueel misbruik in de kerk: oorzaak en gevolgen.” Tijdens mijn interview met Antoine Bodar vertelde de geestelijke.
’Voor veel priesters is het celibaat een hol begrip. Onhuwbaren die dat zijn omwille van het rijk der hemelen hebben een andere roeping. Zij zoeken meer de mystieke kant en daarom heeft voor hen het celibaat juist meer betekenis. Door ascese verdwijnt de behoefte aan seks en elke kans op misbruik.’’

Trailer van De Doorzet:ster: een ode aan de liefde, Marianne Visser van Klaarwater
Seksuele onthouding? Antoine Bodar denkt er het zijne van
Seksuele onthouding? Antoine Bodar denkt er het zijne van

Seksuele onthouding, niet alleen in de RK-kerk

Seksuele onthouding komt niet alleen voor in de RK-kerk, het komt ook voor in:
● Het Boedhisme; seksuele onthouding geldt hier als een middel tot spirituele groei. Seks leidt af van zaken waar het werkelijk om draait. Deze visie komt overeen  met die van de RK-kerk.
● Het Hindoeïsme: seksuele onthouding geldt hier als een middel om macht te verwerven.
●In 2013 verscheen bij uitgeverij IVIO: Marianne Visser van Klaarwater: ‘’seksueel misbruik in de kerk: achtergrond en gevolgen.’’
● Els Meyer kwam naar mij toe n.a.v. mijn blogpost ‘’De Doorzetster: over liefde op latere leeftijd.”
● Saar 70+ is een nieuwe uitgave van uitgeverij Snippet Media.  De try-out kan je alvast bestellen. Half augustus verschijnt het.  Bij veel aanvraag maken ze er een blijvertje van.  

Wist je dat?

Wist je dat ik met  mijn feel food story ‘’De Doorzetster’’   een bijdrage wil leveren aan het bespreekbaar maken van levensproblemen op latere leeftijd? Verder wil ik iets opzetten waar ouderen mooie verhalen kunnen delen en waar ze vragen kunnen stellen. Tijdens de coronacrisis is er veel over ouderen gesproken, maar ik wil vooral met de ouderen samen praten. Hoe? Dat weet ik nog niet. Een facebookgroep? Er zijn er al zoveel.  Ideeën zijn welkom.

Kijk voor meer informatie op de auteurspagina Marianne Visser van Klaarwater: ’De Doorzetster: een ode aan de liefde.’’

Regelmatig schrijf ik over geloof, spiritualiteit, mentale gezondheid en zingeving. Bijvoorbeeld over de gevolgen van ontkerkelijking en het zoeken naar nieuwe wegen.

2 gedachten over “Seksuele onthouding; sommige mensen kiezen er bewust voor

  1. Riny Reiken

    Geweldig mooi dat jij zo openhartig schrijft, waardoor deze situatie bespreekbaar wordt, vooral voor ouderen die nog leven naar de opgelegde wetten uit de vorige generaties. Daardoor vaak ik schuld leven, terwijl de laatste jaren zo kostbaar zijn. De eenzaamheid wordt doorbroken als men ervaart niet ‘alleen’ zoiets mee te maken. Ben benieuwd naar je boek De Doorzetster, ga het meteen bestellen. Als ik een idee heb dan laat ik het zeker horen, Succes, een hartegroet van Riny Reiken X

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

      Dag Riny,
      Dat is nu precies wat ik met mijn boek wil bereiken. Gewoon vertellen wat er speelt en het daarmee bespreekbaar maken, dit alles in een feel good story vervat in de context van een veranderende maatschappij, Mensen schamen zich er vaak voor en vanuit die schaamte ontstaat eenzaamheid, terwijl zoveel mensen ermee tobben. Dat geldt ook voor depressie, het niet meer verder willen leven, het klaar zijn met leven. Voor mij was het heel spannend of Peter ook met dat verhaal naar buiten wilde treden, maar hij vond het geen enkel probleem. Ik ben heel trots op zijn openhartigheid. Ik wens jou en Paul nog een heel fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *