De muziek van André Rieu loopt als een notenbalk door mijn leven

De muziek van André Rieu, fragment uit Magical Maastricht, credit André Rieu producties
De muziek van André Rieu, fragment uit Magical Maastricht, credit André Rieu productions

De muziek van André Rieu klinkt in 2020 niet live op het Vrijthof. Door corona zijn de concerten afgelast. Vanaf 20 augustus kunnen zijn fans in de bioscoop genieten van ‘Magical Maastricht: Verbonden door muziek.’ Met als gastheer André van Duin.

De muziek van André Rieu, als jochie van 9 zong hij in het koor van de Sint Servaas, copywright Andre Rieu Productions
De muziek van André Rieu, als jochie van 9 zong hij in het koor van de Sint Servaas, copywright Andre Rieu Productions

De film ‘Magical Maastricht: Verbonden door muziek’ ’toont de mooiste optredens tijdens de legendarische zomerconcerten. Muziek en vriendschap smelten ineen. Zoals elk concert steeds weer ontroert. Bij mij roept het herinneringen op aan bijzondere momenten uit mijn leven. 

De muziek van André Rieu: 100e Vrijthofconcert

Het is stil op het Vrijthof. Op het midden van het plein staart André Rieu naar de Sint Servaas. Als jochie van negen jaar zong hij mee in het kerkkoor. Hij vermoedde geen moment de latere wereldroem.
In 1987 richtte hij het Johann Strauss Orkest op. Begonnen met 12 leden telt zijn orkest nu meer dan 60 leden. Sinds 2005 stromen wereldwijd mensen naar Maastricht om te genieten van André Rieu en zijn orkest. Behalve dit jaar. In 2020 is alles anders. Wegens corona zijn alle concerten gecanceld.
Er klinkt verdriet in de stem van André maar ook de wil om door te gaan. Hij zegt: ‘’ ‘’Dit jaar worden al onze levens geraakt door COVID-19. Onze eerste zorg is een ieders veiligheid en gezondheid. Maar ook nu we dit jaar niet LIVE bij elkaar kunnen zijn- moet er toch gevierd worden! Ik ben dan ook heel blij en trots om onze mooiste Maastricht momenten met jullie te delen in bioscopen over de hele wereld!

De muziek van André Rieu nu op het witte doek

André van Duin genoot al verschillende malen van het Vrijthofconcert. Hij noemt het één groot feest. ‘’ Op het Vrijthof zag ik zelf  hoe André met zijn muziek het publiek in extase weet te brengen. Die blijheid en gezellige sfeer zal ook zeker op het witte doek voelbaar zijn. Ik sluit dan ook niet uit, dat er regelmatig in de gangpaden een dansje gemaakt zal worden.” 
Ik denk terug aan het jaar 2011. Samen met Peter zat ik bijna helemaal vooraan tijdens het Vrijthofconcert .Ik kreeg kippenvel van het door Mirusia Louwerse gezongen Ave Maria van Schubert. Met haar glaszuivere stem ontroerde ze me.

De muziek van André Rieu, fragment uit Magical Maastricht, credit André Rieu producties
De muziek van André Rieu, fragment uit Magical Maastricht, credit André Rieu producties , foto Marcel van Hoorn

De muziek van André Rieu en de crisis van 2008

De wakkere blik van André Rieu verbaast me. Zelf zou ik slapeloze nachten hebben. Hij heeft maar liefst 135 werknemers in vaste dienst en 100 freelancers over de hele wereld. En dat terwijl alle concerten zijn afgelast. Voor hoe lang? Niemand weet dat. 
Toch is het niet de eerste crisis die zijn bedrijf treft. In 2008 dreigde een faillissement wegens het superdure decor voor zijn Australische tournee.  Het  betrof een replica van kasteel Schőnbrunn uit Wenen.
Het op ware grootte nagebouwde decor was 25 meter breed, 30 meter diep en 35 meter hoog. Het bevatte twee ijsbanen en een balzaal met gouden kroonluchters, een handgeschilderd plafond en fonteinen. Van dit decor schonk hij 2019 zevenhonderd ton staal voor de herbouw van de in brand gevlogen Notre Dame. 
 Waarom hij koos voor dit decor? Hij zeg ‘’Tijdens het optreden in Wenen (2006)  raakte ik raakte straalverliefd op de setting van deze bakermat van de muziek. Ik wilde per se die replica van Schőnbrunn. Ook al kostte dat een gigantisch vermogen. Het was een fantastisch experiment. Mensen praten er nu nog steeds over.’’

De muziek van André Rieu 21 november 2008

Zelf herinner ik me dat optreden in Australië nog goed. Samen met Roel genoot ik van de t.v. uitzending. Roel was al drie maanden palliatief na een ziekbed van twee jaar. 
Roel kon zich niet uiten. Zijn emoties zaten ingesnoerd. Geduldig wachtte hij op het eind van zijn leven. Zwijgend zat ik naast hem. Het optreden van Andre Rieu en zijn Johann Strauss Orkest maakte onze emoties los. Ik stond op en danste.  
Mirusia Louwerse zong het  Ave Maria. Dat raakte ons. Roel en ik streelden en kusten elkaar. Bij mij kwam een stortvloed van tranen. Ook de ogen van Roel werden nat.  
In de vroege ochtend van 23 november overleed Roel. Hij was amper 62. Het concert van André Rieu was ons afscheidsconcert van 26 jaar gelukkig samen zijn, dat eindigde wegens een medische misser.   

# Vrijthofconcert 2015
Mirusia Louwerse

De muziek van André Rieu: Mirusia Louwerse

Eenmaal weer terug vanuit Maastricht luister ik thuis naar de DVD ‘’Always and Forever’’ van Mirusia Louwerse. Begeleid door Andre Rieu en het Johann Strauss Orkest zingt ze de mooiste songs.
Bijna aan het eind van de DVD geniet ik van het lied ”Wishing you where somehow here again”. Het is het lied ‘’kon je nog maar even bij mij zijn’’ uit The Phantom of the Opera.
Dit herinnert me aan het moment waarop ik kort na Roels overlijden luisterde naar een CD met walsen van Strauss. Opeens schakelde de recorder over naar de radio. Juist op het moment zong Mirusia het lied ”wishing you here somehow here again.” Na het zingen klonk meteen weer de CD. Het was alsof Roel me troostte in al mijn eenzaamheid. Door dit lied voelde ik me met Roel verbonden.  

Tijdens de bioscoopfilm ‘’Magical Maastricht: verbonden door muziek’’ zal ’wishing you where somehow here again’’ opnieuw ontroeren.
Het Ave Maria komt niet voor in de film. De muziek van André Rieu loopt als een notenbalk door mijn leven, maar onze levens verschillen. Intussen kijk ik uit naar ‘’Magical Maastricht: verbonden door muziek.’’    

“ANDRÉ RIEU’S MAGICAL MAASTRICHT: Verbonden door muziek’’

● Op 20 augustus kan je genieten van 15 jaar Vrijthofconcerten.
●  Gastheer André van Duin praat met André Rieu over hoe corona het leven van de  Maestro veranderde. Wat betekent dit voor de toekomst? Hoe maakt hij het als musicus zonder optredens? Ook leren we hem kennen als vader en grootvader.
● Je geniet van zijn meest spectaculaire optredens, meeslepende walsen en emotionele songs.
● In het bioscoopevenement komen onder andere de volgende stukken voor: Wishing You Were Somehow Here Again’ van Phantom of the Opera
‘You’ll Never Walk Alone’ van Richard Rogers.
● ‘’Magical Maastricht: Verbonden door Muziek’’ is vanaf 20 augustus, gedurende twee weken in bioscopen door heel Nederland te zien.
● Jubileumconcert van de koning van de wals en het Johann Strauss Orkest

Wist je dat?

Wist je dat André Rieu nog jarenlang wil doorgaan met de Vrijthofconcerten? Onvermoeibaar gaat  hij door. ‘Het zit in mijn genen’, zegt hij. ‘’Mijn grootmoeder was bijna 102m en mijn moeder bijna 99. Verder let ik goed op mijn gezondheid. Drie keer per week train met een persoonlijke trainer. Sinds twee jaar rook ik niet meer en drink ik ook geen alcoholische dranken.
Als je datgene doet,wat je echt wilt, dan leef je volgens mij langer. Kijk maar naar mensen als Antonio Stradivarius en Claude Monet. Beiden werkten door tot op zeer hoge leeftijd. Volgens mij omdat ze houden van hun werk
.’’

Wil je ook deze film zien? Kijk dan op de website van ”Magical Maastricht”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *