Doofpotaffaire de Baarnse moord : met geld is alles te koop, zelfs het recht

Doofpotaffaire De Baarnse moordzaak, de Gooi en Eemlander 5 december 2020, Eric Lorier
Doofpotaffaire De Baarnse moordzaak, de Gooi en Eemlander 5 december 2020, Eric Lorier

Doofpotaffaire de Baarnse moord staat bekend als een van de meest geruchtmakende zaken uit de jaren ’60. K. Beerman schreef erover een boek. Binnen de handel werd bijna de gehele oplage opgekocht en verbrand. Binnen de bieb werd het boek steeds gestolen. Op 5 december vond in de Baarnse bibliotheek de diefstal plaats van het laatste exemplaar.   

Doofpotaffaire de Baarnse moord onthutste destijds heel Nederland. De 17-jarige Boudewijn Henny, de 16 jarige Henny Werkhoven en de 15-jarige Ewout Henny werden beschuldigd van moord op de 14-jarige Theo Mastwijk. Kort na hun arrestatie ontsnapte Boudewijn(17). Hoe kon dat gebeuren?  

Doofpotaffaire de Baarnse moord: ontsnapt

Ik herinner me nog de sombere stem van mijn vader, toen hij voorlas uit De Telegraaf: ”Na een urenlang verhoor zonder iets wijzer te zijn geworden liep Boudewijn ongeboeid weg. Plotseling nam hij een sprong en slingerde met een snelle kopstoot de agent naast hem tegen de grond.
In een flits legde hij vervolgens de vier meter naar de hoofdingang af en rukte aan de klink van de dubbele deuren. Deze zat niet op slot. Buiten aan weerskanten van het politiebureau stonden twee agenten. Niet om een eventuele ontsnappingspoging te verhinderen, maar om nieuwsgierige journalisten te beletten de verhoren af te luisteren.’’ 

Doofpotaffaire de Baarnse moord: de gespeelde onschuld

Volgens de ouders van Boudewijn was de ontsnapping opzet van de Baarnse politie, die hem niets had kunnen bewijzen. ‘’Men heeft mijn zoon laten ontsnappen in de hoop dat ze eindelijk iets tegen hem kunnen aanvoeren,’’ stelde vader Henny.
Er volgde een klopjacht die zijn weerga niet kende. De telex ratelde urenlang om het signalement naar alle uithoeken van het land te verspreiden. Enkele dagen later was Bert gevonden. Hij zat gewoon in de villa. Daar nam  mr Overbeeke hem een verhoor af.

Doofpotaffaire De Baarnse moordzaak, de villa van de familie Henny en Conservatrix een bedrijf in levensverzekeringen,
Doofpotaffaire De Baarnse moordzaak, de villa van de familie Henny en Conservatrix een bedrijf in levensverzekeringen,

Doofpotaffaire de Baarnse moord: klassenjustitie

Het ANP vermeldde het volgende: ‘’Verdachte Boudewijn is enkele uren geleden aangehouden door de Hoofdofficier van Justitie te Utrecht, mr Overbeeke. Deze ontving om kwart over vier een telefoontje van de familie-advocaat mr Dietz.
Verdachte bevond zich in het ouderlijk huis, maar had er nu mee ingestemd om zich te laten arresteren. Voor een eervolle capitulatie waren onderhandelingen voorafgegaan.
Verdachte heeft in de villa geslapen, gebaad en met de familie-advocaat mr Dietz gesproken. Tenslotte is hij in een luxe auto door zijn vader en de Hoofdofficier van Justitie naar Utrecht vervoerd.’’

Doofpotaffaire de Baarnse moord: een stinkende zaak

Familie-advocaat mr Dietz had dus gesproken met Boudewijn Henny. En dat terwijl zijn broer Ewout (15) ook van deze moord werd beschuldigd.
Voortaan zouden beide broers dezelfde taal spreken. Woorden die vooral de schuld zouden schuiven op de ook bij de moord betrokken Henny Werkhoven (16). De zoon van een eenvoudige timmerman en een klant van mijn vader, de lichtdrukker Piet van Klaarwater. 

Het boek over de doofpotaffaire van K.Beerman was een bron voor mijn boek Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank
Het boek van K. Beerman over de doofpotaffaire van De Baarnse moord was een bron voor mijn boek Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank

Een collecte voor Henny Werkhoven

Nog voordat de verhoren begonnen waren, gaf Dietz een verklaring af bij het ANP. Daarin gaf hij alle schuld aan Henny Werkhoven. Heel Baarn was woest. Geld is macht, dat bleek maar weer eens. Ook al pleegde de elite een moord, dan nog hield justitie hen de hand boven het hoofd.
Een neef van mijn vader liet het niet op zich zitten. Hij startte een collecte om voor Henny Werkhoven een van de beste advocaten van Nederland te betalen. De collecte bracht 6.000,= gulden op. François Pauwels ging zijn zaak verdedigen.

Het urenlange pleidooi van familie-advocaat Dietz

Tijdens een drie uur durende pleidooi schoof Dietz alle schuld op Henny Werkhoven. Hij noemde de broers pionnetjes in het spel van superman. ‘’Ze dansten als muggen om een kaarsvlam. Het was solowerk. Ondanks de verhalen van groep-interactie.’’
Het proces sleepte dagenlang voort zonder enige bekentenis. Op donderdag 11 april 1963 werden Boudewijn en Henny Werkhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar, Ewout kreeg zes jaar. Ze gingen niet in beroep. De minister van justitie berispte  mr. W.H. Overbeek.

De Baarnse moord: research  

Begin 2000 pleegde ik research voor mijn boek ‘’Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank.’’ Ik las het boek van Beerman, verslagen van de ANP en van de Telegraaf, ook sprak ik met inspecteur Pit. Veel schreef ik op vanuit mijn herinnering en richtte me daarbij op de mpact van de Baarnse moord op mijn leven.
Ik was  destijds zeven jaar en woonde vlak bij de bewuste villa. Ik moest leren omgaan met een gave waarvan veel mensen zeggen er niet in te geloven. In dromen beleefde ik datgene wat nog komen moest. Zo kreeg ik ook veel mee van deze misdaad die heel Nederland in zijn greep hield.

Doofpotaffaire de Baarnse moord en rechercheur Pit

Voor mijn boek sprak ik met rechercheur Pit. Samen met rechercheur Smit was hij destijds belast met de zaak. Hij leende mij de nodige documentatie voor mijn boek. Ook vertelde hij over het boek ‘De Baarnse moordzaak van K.Beerman. ‘’Het verscheen kort na de rechtszaak, maar de Henny’s hebben bijna de gehele oplage opgekocht en verbrand,’’ vertelde Pit.
Op zoek naar het boek kon ik het nergens vinden. Op het laatst vroeg ik het aan de dochter van Elswout. Zij stuurde mij het boek toe. Wm Hazeu van uitgeverij de Fontein wilde mijn boek publiceren, maar trok zich op het laatst terug. Hij durfde het niet aan.

Altijd Anders: geboycot

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Proeflokaal In de Olofspoort van mijn vriendin Riny Reiken presenteerde ik mijn boek. Het leidde tot een halve pagina in het Stan Huygens journaal van De Telegraaf. In Baarn wilden de boekwinkels het niet verkopen. Ze noemden mijn op ware feiten gebaseerde boek sensatie. Alleen Pelgrim boeken en Muziek in de Nieuw Baarnstraat verkochten het.
In 1997 verscheen het door Leo van der Zouw en Nico Rost-Onnes verschenen jubileumboek ‘Conservatrix 125 jaar jong: 125 jaar Conservatrix-geschiedenis: 1872-1997’.

Interview met rechercheur Pit over het politiebureau van Baarn

Doofpotaffaire de Baarnse moordzaak

● Bron voor dit artikel:  Altijd Anders: paragnost tegen wil en dank, Marianne van Klaarwater, Groningen Gopher 2001, ISBN 90-76953-72-4. Het boek is wel te leen in de bibliotheek van Haarlem, maar niet in Baarn.
● Op 15 juli 2020 verscheen mijn autobiografie ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde.’’ 
● Op 13 september 2022 verschijnt mijn boek over Bernard van Klaarwater (Baarn 2 februari 1896- Bismarckzee 18 maart 1943). Dit krijgt als titel ”Waarom zouden wij bang zijn?” Mijn oom was missionaris in Papoea-Nieuw-Guinea.

Wist je dat?

Wist je dat Biblion kort na de publicatie van mijn boek maar liefst 75 boeken ineens bestelde? Parapsycholoog Richard Krebber schreef het voorwoord. Ik schreef het boek vanuit mijzelf als kind. Aan de hand van de Baarnse moordzaak wilde ik het ervaren van paranormale belevenissen inzichtelijk en bespreekbaar maken.    
 

5 gedachten over “Doofpotaffaire de Baarnse moord : met geld is alles te koop, zelfs het recht

 1. Riny Reiken

  Heel goed herinner ik mij de presentatie van Marianne Visser – van Klaarwater. Het bijzondere boek draagt de naam: Paragnost tegen wil en dank. Je zult het maar zijn, een kind van zeven en zoveel invloeden binnenkrijgen en nog wel over over een moordzaak. Zo dicht bij jezelf in de buurt, doodeng. Verwarrend en ook schokkend omdat een kind vaak nog niet toe is aan het verwerken dergelijke heftige emoties. Sterker nog, voor volwassenen zou het zelfs schokkend zijn. En hoe dapper dat dit meisje, inmiddels groot geworden aan de slag ging met haar belevenissen van toen, met haar grote puzzel. Vele details waren zoekgeraakt bij het politieteam, maar ook bij de betrokkenen. Een doolhof werd ontrafeld en stukje bij beetje uitgeplozen in een verrassend boek. Vele emoties had het kleine kind vanuit haar vroege beleving opgeslagen en onthouden. De fijngevoeligheid van het meisje lees je tussen de regels door, haar wereld is een zoektocht, het ontrafelen van de wirwar een uitdaging. Tijdens de presentaties in mijn proeflokaal vertelde Marianne haar verhaal, de aanwezigen luisterden geboeid naar haar wollig warme stemgeluid. Het was doodstil…. velen waren doordrongen en onder de indruk van haar paranormale gave. Het werd erg druk in de praktijk. Het was daardoor noodzaak voor Marianne om spaarzaam om te gaan met eigen energie, de tekst van het boek geeft aan dat het leven van een medium best wel zwaar kan zijn. Veel info blijft nog steeds binnenstromen op onverwachte momenten. Dat kan mooi, maar ook heel belastend zijn, dan is het tijd om te filteren. Marianne deelt eigenlijk het liefst met haar cultuurblog de positieve invallen en momenten, TOP, groet Riny XXX

   1. Riny Reiken

    Dat maakt mij dat weer blij, en hebt het echt allemaal tóch maar gedaan, wie doet het je na ? Ik liep wat achter met de post door de Kerst drukte. Dus las je bericht wat laat maar: Je hebt de complimenten dik verdiend en liefs uit Mokum, Knuffel voor jou & Peter XX

    1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

     Knuffel terug. Nu in gedachte wegens corona, maar straks weer in het echt. Er is niets zo fijn als lekker knuffelen. Peter en ik beoefenen doen het regelmatig. Maar als je alleen bent, dan lijkt het me o zo moeilijk, Maar tja; het leven is niet altijd gemakkelijk. De kunst is om je niet te laten ontmoedigen, maar door te gaan. Zoals dat ook geldt voor al die mensen die nu hun voor een levensverzekering aangewende kapitaal kwijt zijn.

 2. Riny Reiken

  Een reactie op mezelf, Twee belangrijke woorden hoorden nog bij mijn voorgaande reactie, de juiste naam van het boek moet zijn, “ ALTIJD ANDERS” , Paragnost tegen wil en dank, nogmaals groet Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *