Bioscoopkraker ‘NO TIME TO DIE’ recensie + interview met de regisseur

bioscoopkraker No Time to Die, Pathe Haarlem

Bioscoopkraker NO TIME TO DIE trok in drie weken tijd liefst 1,2 miljoen bezoekers. Ook bereikte ze de hoogste opbrengst van alle eerdere James Bond films. Zelf kregen  Peter en ik de film  cadeau op de dag van de mantelzorg dankzij Tandem Mantelzorg Haarlem.

Impressie van de door Tandem georganiseerde Dag van de Mantelzorgers, waaronder bioscoopkraker No Time to Die
Impressie van de door Tandem georganiseerde Dag van de Mantelzorgers, waaronder bioscoopkraker No Time to Die

Tandem Mantelzorg verraste ook dit jaar mantelzorgers op de speciaal voor hen bedoelde dag. We konden kiezen tussen wandelarrangementen, creatieve workshops en samen naar de film. Ik koos voor het laatste want met Peter vind ik het gezelliger.

Bioscoopkraker NO TIME TO DIE: relaties

Gecompliceerde relaties tussen de met diepgang gespeelde personen maken de verhaallijn soms onduidelijk. Onverwachte wendingen en magische effecten zorgen voor verwarring. Tijdens een feest ligt het glazen oog van Blofeld (Christoph Waltz) op een dienblad en ziet alles. Tussen geschonden vertrouwen en de strijd tussen goed en kwaad hobbelt de liefde tussen James en Madeleine. Verder doet de film denken aan spelletjes waarbij het erom gaat om zo veel mogelijk vijanden neer te schieten.

Bioscoopkraker NO TIME TO DIE: verhaallijn  

Bioscoopkraker N) TIME TO DIE is het vervolg op de James Bond film Spectre (2015). Deze eindigt met het wegrijden van Bond (Daniel Craig) en Madeleine Swann (Léa Seydoux) in de Aston Martin DB5. Hun romance zet zich in No Time to Die voort maar verloopt niet zonder problemen. Madeleine heeft als dochter van een sluipmoordenaar haar eigen geheimen.   Bioscoopkraker No Time to Die speelt zich af in een sfeervolle setting. Zoals het in Zuid-Italië op een bergtop gelegen Matera met zijn grotwoningen.

Bioscoopkraker No Time to Die, James en Madeleine in de Aston Martin, copywright Danjaq LCC en MGM
Bioscoopkraker No Time to Die, James en Madeleine in de Aston Martin, copywright Danjaq LCC en MGM

Bioscoopkraker No Time to Die en de regie

NO TIME TO DIE staat onder regie van Cari Joji Fukanaga (Oakland 10 juli 1977). Hij zag op zijn achtste  voor het eerst een James Bond film. Dat was A View To A Kill (1985) met in de hoofdrol voor de allerlaatste keer Roger Moore. ‘Ik  herinner me nog de schitterende finale op de Golden Gate Bridge’ zegt de regisseur van No Time to Die. Zelf denk ik bij de naam Roger Moore aan de film For your eyes only (1981). De humor van de James Bond films met Roger Moore mis ik in No Time to die. Het is vooral cool om in de woorden van Fukanaga te spreken.

Stunten met peperdure auto’s 

Genieten deed ik tijdens NO TIME TO DIE van wilde achtervolgingen met peperdure auto’s. Mijn gedachten gaan naar Goldfinger (1964) met in de hoofdrol Sean Connery (1930-2020). Ook daar zag je spectaculaire achtervolgingen. ‘Het in deze film stunten met auto’s keerde met een glimp terug in Skyfall (2012) en nu dus in volle glorie in No Time to Die’, zegt Fukanaga. ‘Het publiek zal genieten.’ Zelf mis ik in de huidige James Bondfilms de destijds door Sean Connery opgebouwde spanning. Deze komt in NO TIME TO DIE veelal abrupt binnen en volkomen onverwachts als een mokerslag.

James Bond (Roger Moore) in for your eyes only (1981)
Bioscoopkraker No Time to Die, James Bond (Daniel Craig) bezoekt Blofeld (Christoph Waltz) in zijn gevangenis. Foto: Danjaq en Metro Goldwyn Maier Pictures
Bioscoopkraker No Time to Die, James Bond (Daniel Craig) bezoekt Blofeld (Christoph Waltz) in zijn gevangenis. Foto: Danjaq en Metro Goldwyn Maier Pictures

Tips om even aan iets anders te denken

NO TIME TO DIE is de laatste James Bondfilm. Kijk voor meer informatie op de website.
● De bibliotheek bezit een box met 6 door Sean Connery gespeelde James Bond films.
● Alles over de relatie tussen James Bond en zijn Austin Martin sinds Goldfnger tot en met No Time to Die lees je in het boek James Bond’s Aston Martin.
● Ben je geen James Bond fan maar houd je wel van historische costuumdrama’s dan raad ik aan: Mary Stuart & Elisabeth Queen of Scots.
● Het landelijk platform Mantelzorg Nederland komt op voor mantelzorgers en biedt ondersteuning.
● Universal Pictures Nederland stelt: breekt NO TIME TO DIE breekt alle records.

Wist je dat?

Wist je dat NO TIME TO DIE de 25e James Bondfilm is?  Na Casino, Quantum, Skyfall and Spectre is dit de allerlaatste James Bond film met Daniël Craig.

De Haarlemse organisatie Tandem Mantelzorg ondersteunt mantelzorgers. Wil je weten wat ze zoal organiseren kijk dan op hun website.

Soms schenk ik aandacht aan films en hun makers. Zo las ik het boek van en sprak ik met filmpionier Henk van der Linden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *