Volodymyr Zelensky: Dienaar van het volk bestrijdt de corruptie in zijn land

Oekraine en de strijd tegen corruptie,
Volodymyr Zelensky, tijdens zijn overwinningszege op 20 mei 2019

Volodymyr Zelensky werd op 20 mei 2019 president van Oekraïne. Sinds 24 februari 2022 ligt zijn land zwaar onder vuur van Russische luchtaanvallen. Met hypersonische wapens voert Vladimir Poetin een genocide tegen zijn eigen volk. Intussen barst de Russische president van de ene leugen in de andere.

Volodymyr Zelensky speelde de hoofdrol in de film Dienaar van het Volk (2017)
Volodymyr Zelensky speelde de hoofdrol in de film Dienaar van het Volk (2017)

Volodymyr Zelensky richtte zich op 24 februari met een videoboodschap tot het Russische volk. “Ze vertellen jullie dat wij nazi’s zijn. Hoe kan ons land bestempeld worden als nazistaat ? We hebben maar liefst 8 miljoen levens opgeofferd om het nazisme te vernietigen. Ze noemen mij een nazi. En dat terwijl mijn grootvader de oorlog heeft overleefd als militair in het Sovjetleger. Hoe kan dat?”

Oekraïne, een oorlog tegen eigen familie

Poetin liegt zijn volk voor door de democratie van Volodymyr Zelensky te bestempelen als een land van neonazi’s. Volgens de auteur Arnold Schwarzenegger hebben elf miljoen Russen familiebanden met de Oekraïne. ‘’Met elke kogel die jullie afschieten kan je een zuster of broer raken,’’ zegt hij tegen Russische soldaten. ‘’Elke bom valt niet op een vijand, maar op een school of ziekenhuis  of een huis.’
Ook in de voorsteden van grote steden mikken de Russische soldaten op burgerdoelen. Bij het zien van deze beelden gaan mijn gedachten naar het jaar 1987. Mijn man Roel en ik reden destijds met onze auto vanuit Weesp naar Lvov, Kiev en vervolgens naar Leningrad.

Het land van Volodymyr Zelensky; corruptie was er altijd al

In 1987 was Kiev nog de oudste stad van Rusland. Pas in 1992 werd het een zelfstandige democratie. Destijds zagen westerse ondernemers in het land van Gorbatsjov een enorme afzetmarkt. Deze was allesbehalve transparant en leed onder corruptie. Zo moesten vrachtwagenchauffeurs maar liefst een derde van hun handel afstaan aan de Russische douane.
Dankzij een tweejarige studie Russisch beheerste ik de Russische taal. Verder was ik pianiste bij het Russische koor Otchizna (Vaderland). Dat gaf mij kans en toestemming om het land samen met Roel te gaan verkennen. Wel moesten we ons strikt houden aan de voorgenomen route en waren er regelmatig controles.
Bij het passeren van een plaats in het land van Volodymyr Zelensky werden we opeens aangehouden. Volgens de politie hadden we te snel gereden. Of we maar even honderd gulden wilden betalen. Ik riep in het Russisch dat we geen kapitalisten maar communisten waren. Na een praatje gaf ik elk van de agenten een fijnschrijver van elk 2 gulden per stuk. Op de vraag hoeveel we moesten betalen, antwoordden ze: ‘’nada’’ (niets).

Oekraïne, het land van Volodymyr Zelensky, Kiev, ons huisje in het bos, 1987
Oekraïne, Kiev, ons huisje in het bos, 1987

Het land van Volodymyr Zelenski en de maffia

Wegens het gebrek aan democratie had de maffia het land van Volodymyr Zelensky in zijn greep. Zoals dat ook gold voor het overige Rusland. In Kiev, Moskou en anderen grote steden waren grote bendes actief. Velen van hen genoten  onschendbaarheid wegens hun functie als volksvertegenwoordigers.
Ook kruimeldieven waren actief. Volgens de Russische Ambassade deden we er goed aan om de ruitenwissers van de auto te verwijderen. Anders werden ze gestolen. Verder stalden we onze Volkswagen bij bewaakte parkeerplaatsen. Daarmee voorkwamen we diefstal van onze autobanden.  

Associatieverdrag Kiev en Brussel

In 2014 tekenden Brussel en Kiev een associatieverdrag. Daarmee wilde Brussel de economie en democratie in de Oekraïne bevorderen. Zo wil ze ook de grootschalige corruptie binnen de Oekraïne bestrijden.
De Europese Unie verleende de afgelopen zeven jaar 5,6 miljard euro aan macro financiële bijstand. Dit is voor een groot deel weggegooid geld. Zo blijkt uit een speciaal rapport van de Europese Rekenkamer.
Deze stelt dat oligarchen en partijen met gevestigde belangen de rechtstaat in de Oekraïne ondermijnen.Ze vormen een bedreiging voor de ontwikkeling van het land’’, aldus de Europese Rekenkamer op 23 september 2021. Het aanpakken van de omkooppraktijken vormt dan ook een speerpunt in het beleid van Volodymyr Zelensky.

De film Dienaar van het Volk met in de hoofdrol Volodymyr Zelensky als president van Oekraïne
Oekraïne, Kiev, oorlogsmonument 1940-1945, de grootvader van Volodymyr Zelensky streed als Russisch soldaat tegen de Nazi's
Oekraïne, Kiev, oorlogsmonument 1940-1945, , de grootvader van Volodymyr Zelensky streed als Russisch soldaat tegen de Nazi’s

Verder lezen over het land van Volodymyr Zelensky

Weet je dat?

Weet je dat Volodymyr Zelensky op 20 mei 2019 gekozen werd tot president van de Oekraïne? 73% van de bevolking stemde op hem maar slechts 27% op Poroshenko. Hij noemde Zelensky als politicus te onervaren om weerstand te kunnen bieden tegen Rusland.

Raam op Rusland is een podium voor analyse, kennis en debat. De stichting is een partner van de Universiteit Leiden en Instituut Clingendael. Kijk voor meer informatie over Oekraïne en Rusland op de website van Raam op Rusland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *