Taalambassadeur Gormah Dade: ‘’Leer goed lezen en schrijven!”

Prinses Laurentien richtte in 2004 de Stichting Lezen en Schrijven op. Aan mij vertelde ze dat Nederland 2,5 miljoen laag geletterden telt. Een van hen was taalambassadeur Gormah Dade. Op de foto Prinses Laurentien in gesprek met Marianne Visser van KLaarwater
Prinses Laurentien richtte in 2004 de Stichting Lezen en Schrijven op. Aan mij vertelde ze dat Nederland 2,5 miljoen laag geletterden telt. Een van hen was taalambassadeur Gormah Dade. Op de foto Prinses Laurentien in gesprek met Marianne Visser van KLaarwater. Op de achtergrond Alwin Toppenberg, vice-voorzitter Genootschap Nederland-Aruba.

Taalambassadeur Gormah Dade werkt voor de Stichting Lezen en Schrijven. Deze werd opgericht door prinses Laurentien op 27 mei 2004. In 2015 ontmoette ik haar. Ze vertelde me dat Nederland maar liefst 2,5 miljoen mensen telt die moeite hebben met lezen en schrijven. Met haar stichting verbindt ze zoveel mogelijk partijen die actief zijn op het gebied van verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid.

Taalambassadeur Gormah Dade
Taalambassadeur Gormah Dade

Taalambassadeur Gormah Dade (48) zet zich in om mensen te leren lezen en schrijven. Als geen ander weet ze de nare gevolgen van onvoldoende te kunnen lezen en schrijven. Op haar 19e vluchtte ze vanuit Liberia naar Nederland door te trouwen met een Nederlandse man. Hij misbruikte haar niet kunnen lezen en schrijven. Voor zijn eigen gewin liet hij haar tekenen voor een lening van vijftigduizend euro.

Taalambassadeur Gormah Dade en het ROC

Taalambassadeur Gormah Dade leerde in 2011 lezen en schrijven bij het ROC in Almere. Nu geeft ze daar zelf twee keer per week les en dat al sinds vier jaar. ‘’Lezen en schrijven heeft me veel gebracht’’, zegt ze. ‘’Het maakt je minder afhankelijk van anderen.’’
Trots is ze op haar boek ‘’Gormah Dade: het verhaal van een vechtster.’’ Ze presenteerde dit op 8 september tijdens de eerste dag van de Week van lezen en schrijven. Ik las het en verbaasde me over haar kracht.  

Taalambassadeur Gormah Dade en haar boek

Taalambassadeur Gormah Dade doorstond in Liberia de hel. Voor haar ogen zag ze hoe onschuldige burgers werden neergeschoten. Zelf werd ze verkracht. Door te trouwen met een Nederlandse man kon ze vluchten.
Ze vertrouwde hem maar hij misbruikte haar analfabetisme. Voor eigen gewin liet hij haar een contract ondertekenen voor een lening van 50.000 euro. Om deze af te lossen werkte ze keihard. Intussen voedde ze ook twee zonen op. Ze schreef alles op voor haar boek ‘’Gormah Dade: het verhaal van een vechter.’’ Zo maakte ze haar hoofd leeg en kan ze nu mensen verder op weg helpen. 

Gormah Dade en haar liefde voor de mens

Ondanks alle doorstane verschrikkingen behield Gormah Dade haar liefde voor de mens.  Ondanks zijn bedrog rouwde ze jarenlang om haar man Ben. Als alleenstaande moeder voedde ze na zijn overlijden haar zoontjes op. Ze waren toen zeven en elf jaar. En dat terwijl ze elf uur per dag werkte om de schuld af te lossen.
Nu wil ze graag anderen leren lezen en schrijven. Zodat ze zich minder afhankelijk voelen. Zelf weet ze maar al te goed hoe ze zich als analfabeet voelde. En ze wil juist dat anderen het fijn hebben.

De taken van een taalambassadeur

Taalambassadeurs gaan naar plekken waar het belangrijk is dat mensen kunnen lezen en schrijven. Ze kijken of je de informatie kunt begrijpen. Ook als je een laaggeletterde bent. Zoals de wegwijzers in het ziekenhuis. Daarop zie je nu ook tekens en symbolen die iedereen kan snappen.
Taalambassadeurs kijken ook naar informatie die je thuisgestuurd krijgt. Zoals e-mails van de gemeente. Valt deze te bevatten? Zo niet dan vragen ze om meer begrijpbare informatie. Door deze bijvoorbeeld te voorzien van foto’s of een filmpje.

Taalambassadeur Gormah Dade tijdens de presentatie van haar boek
Taalambassadeur Gormah Dade tijdens de presentatie van haar boek

Taalambassadeur Gormah Dade: ‘’Kun je niet goed lezen of schrijven? Leer het dan!’’

 • Gormah Dade, het verhaal van een vechter. 
 • Nederlandse taal en nieuwkomers; beter beheersen leidt tot meer cohesie.
 • Ook voor vluchtelingen uit Oekraïne kan de Nederlandse taal een struikelblok zijn.
 • Recensie: Gormah Dade, het verhaal van een vechter.
 • Nederland blijft in ogen van veel vluchtelingen een paradijs. De Nederlandse ambassadeur in Moldavie, Dirk Jan Kop, schreef ”In het diepe”. Daarmee toont hij Nederland op zijn smalst.

Wist je dat?

Wist je dat Gormah Dade slaagde voor haar rij-examen zonder te kunnen lezen? Dit lukte dankzij haar Nederlandse collega’s. Ook leerden zij haar hoe ze rekeningen moet betalen.

Kijk voor meer informatie op: Stichting lezen en schrijven:

2 gedachten over “Taalambassadeur Gormah Dade: ‘’Leer goed lezen en schrijven!”

 1. Riny Reiken

  Wat een ongelooflijk dappere vrouw is Gormah Dade. Wat heeft zij vanuit een schrijnende situatie enorm veel kracht getoond. Haar liefde voor de medemens is nog steeds groot, lijkt zelfs te zijn gegroeid. Door alle verdriet en bedrog helpt zij nu medemensen. Prachtig om over haar, maar ook over prinses Laurentien te lezen. Zij is óók een prachtvrouw. Ik heb enorm veel bewondering voor deze vrouwen en geniet enorm van de mooie foto’s bij dit bijzondere verhaal. Het is zo belangrijk om goed te lezen en te schrijven. Weer een mooi artikel van Marianne Visser – van Klaarwater. Zelf ook een dappere DoorzetSTER, vriendelijke groet, Riny

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Helemaal met je eens Riny. Deze vrouw werd zoveel geweld aangedaan,
   maar desondanks bewaarde in haar hart de liefde voor haar medemens.
   Ze behoort tot de vluchtelingen die in ons land bijdragen aan
   meer verbondenheid met en liefde voor elkaar.
   Ik wens je nog een fijne dag, Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *