Paus Franciscus I: hij nam voor mij alle tijd en luisterde naar mijn verhaal

paus Franciscus I luistert aandachtig naar mijn verhaal over Roel
Paus Franciscus I luistert aandachtig naar mijn verhaal over mijn lieve man Roel

Paus Franciscus I raakt mij door zijn warmte, betrokkenheid en eenvoud meer dan welke paus ook. Op 23 oktober 2013 schonk ik hem in Rome mijn boek ‘doorheen het leven. doorheen de dood’. Dit beschrijft de geestelijke ontwikkeling van mijn man Roel (1946-2008) tijdens zijn twee jaar durende ziekte. Een paar maanden voor zijn overlijden werd hij  met hart en ziel katholiek.  Het boek maakt belangrijke levensvragen bespreekbaar.  

Persoonljke mystieke ervaringen grplaatst binnen het kader van RK religie en wetenschap maken deze besoreekbaar.
Persoonljke mystieke ervaringen grplaatst binnen het kader van RK religie en wetenschap maken deze besoreekbaar. Cover: .een wastekening van Peter de Jongste.

Paus Franciscus I nam tijdens het aanbieden van mijn boek alle tijd om naar mijn verhaal te luisteren en de foto´s van Roel en mij te bekijken. En dat terwijl er tienduizenden mensen op het sint Pietersplein stonden tijdens deze audiëntie op 23 oktober 2013, vijf jaar na het overlijden van mijn lieve man Roel (1946-2008).

Tienduizenden mensen op audiëntie bij paus Franciscus I

´s Morgens om kwart stroomden de straten naar het Sint Pietersplein al vol En dat terwijl de audiëntie elke woensdag pas om half tien begint, Ik voelde een ongekende spanning maar ook een welkome rust. Geraakt door zijn mens zijn besloot ik om de paus mijn boek te geven. Maar hoe kwam ik door deze mensenmassa heen?
Ik wrong me voetje voor voetje  door het gekrioel. Bij de poort naar het plein stond een aardige heer met een lange lijst namen. Tussen de honderden genodigden stond ook mijn naam genoteerd. Ik mocht doorlopen.

Vol spanning wachtte ik op paus Franciscus 1

Vervolgens bracht een priester mij naar mijn plaats: helemaal vooraan op het podium naast het altaar. Gadegeslagen door de beelden bovenop de zuilengalerij van Bernini wachtte ik vol spanning op paus Franciscus 1.
Bij de eerste glimp van de pausmobiel begonnen er al mensen in hun handen te klappen. Langzaam trok de stoet over het plein.
“Paus Franciscus I neemt veel meer de tijd dan zijn voorgangers om de mensen op het plein te begroeten”, vertelde een corrspondent van de KRO mij.”Het liefst raakt paus Franciscus I iedereen op het plein aan. Kleine kinderen knuffelt hij, anderen geeft hij een schouderklopje. Voor iedereen heeft hij persoonlijke aandacht.”

Ter ere van Roel ontmoette ik paus Franciscus I

Kwiek liep de paus de treden naar de tribune voor genodigden op. De paus liep regelrecht naar mij toe. Ik hield mijn adem in. Wie was ik dat ik de paus mocht ontmoeten? Ontroerd gaf ik de paus een hand.
Ik vertelde paus Franciscus I dat ik hier stond ter ere van mijn man Roel.”De liefde van en voor mijn man geeft mij inspiratie  om te schrijven over ons mooie geloof. Zoals uw liefde van en voor de mensen inspiratie geeft om te bouwen aan een  betere wereld. Daarom is dit boek voor u.”.
De paus luisterde aandachtig. Ik liet hem foto’s van Roel en mij zien. Hij hield er zijn hand boven om ons beiden te zegenen. Daarna gaf ik hem het boek.

Marianne Visser van Klaarwater biedt haar boek ''doorheen het leven, doorheen de dood''' aan aan Paus Franciscus
Marianne Visser van Klaarwater biedt haar boek ”doorheen het leven, doorheen de dood”’ aan aan Paus Franciscus I

Doorheen het leven, doorheen de dood verhaalt over:

  • De intense liefde tussen mij en Roel (1946-2008); hij overleed na een ziekbed van twee jaar. Wat betekende zijn ziek zijn voor hem en mij? De periode van rouw  Ik miste hem, hoe moest ik verder?
  • Zijn groei in het geloof na een wonderlijke ontmoeting met  God van hart tot hart. Een paar maanden voor zijn overlijden besloot Roel met hart en ziel katholiek te worden,  terwijl hij zijn hele leven daarvoor niets van een kerk wilde weten.
  • Over de zin van het lijden; als God almachtig is, waarom lijden we dan?
  • Over een leven na de aardse dood en bijna-dood-ervaringen; door eigen ervaringen te plaatsen binnen het kader van religie en wetenschap worden deze bespreekbaar.
  • Over de Via Mystica, een geestelijk ontwikkelingspad bestaande uit vijf stappen: omkeer, loslaten, verlichting, beproeving, mystieke eenheid met God.

Wist je dat?

Wist je dat Han Lijf een recensie schreef voor Bouwen aan de Nieuwe Aarde,  het lijfblad van de Katholieke Charismatische Vernieuwing?

Ted Neeley tradt met Jesus Christ Superstar op in het Vaticaan.

Het boek Doorheen het leven doorheen de dood is te bestellen bij Boekscout,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *