Nieuwkoop: tips voor een bezoek aan de plassen bij mooi en slecht weer

Op 13 september vond in Nieuwkoop de Hollandia Netwerk/PRET bijeenkomst plaats. Tijdens de plenaire bijeenkomst ontving voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh van hoofdredacteur Michiel Houtzagers het nieuwe magazine BELEEF Zuid-Holland. Op de achtergrond de Nieuwkoopse Plassen.

Op 13 september vond in Nieuwkoop de Hollandia Netwerk/PRET bijeenkomst plaats. Tijdens de plenaire bijeenkomst ontving voorzitter Boudewijn Leeuwenburgh van David Sisson (Zuid-Hollands Landschap) het nieuwe magazine BELEEF Zuid-Holland. Op de achtergrond de Nieuwkoopse Plassen.

Wat doe je bij slecht weer in Nieuwkoop? Genieten! En dat deden ruim 80 leden van Hollandia Netwerk/PRET (Promotie Recreatie En Toerisme) op woensdag 13 september. Ze stonden voor de uitdaging om dit mooie plassengebied te ontdekken zonder te varen over het water.

de gezellige bar bij Tijsterman.

Nieuwkoop de gezellige bar bij Tijsterman.

Buiten bij Restaurant Tijsterman te Nieuwkoop boden twee aangemeerde boten een beetje triest gezicht. Ze lagen klaar voor een mooie vaartocht tijdens deze PRET-bijeekomst. Helaas, wegens harde windstoten en regen moesten de schippers ervan afzien.

Restaurant Tijsterman

Binnen in Restaurant Tijsterman te Nieuwkoop wachtte een gastvrije ontvangst met koffie en thee met uiteraard een koekje. De spreuk boven de bar onderstreepte de missie van Tijsterman.  ‘’Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak gewone momenten bijzonder’’.

Bijzonderheden in Nieuwkoop

Bijzonder werd deze bijeenkomst in Nieuwkoop. Zo trakteerde Paardenfokkerij Riga-Range op paardenmelk met daarna een borreltje.  Hailco Volkers van ‘’Colors of he World’’ schonk Sinterklaas een knipoog. Zijn bustocht  voerde langs het huis van Sinterklaas (Bram van der Vlugt, 1934) en Pietje Potlood (de watertoren).
Geboeid luisterde ik naar het verhaal van Hailco Volkers over het ontstaan van Nieuwkoop. Het dorp met de door Jan ter Louw genoemde ‘’touwtjes in brievenbus mentalitet.’’ Van de stroopballen in  het winkeltje Bots.

Nieuwveen bij Nieuwkoop, Riga Ranch, www.riganranch.nl

Nieuwveen bij Nieuwkoop, Riga Ranch, www.riganranch.nl

Heerlijkheydt van Nieuwkoop

Voor het eerst vermeld in 1282 werd Nieuwkoop al vroeg  een Heerlijkheydt, Dat is een autonoom gebied met eigen rechtspraak. In 1617 kocht Johan De Bruyn van Buytewech (1590-1657) de Heerlijkheydt van Nieuwkoop. Johan behoorde tot de 250 rijkste personen van De Gouden Eeuw.
Keizer Hadrinaus (76-138) legde hier 2000 jaar geleden een weg aan. ‘’De loop is volgens een leuke legende bij stil weer te zien als een streep in het water van de Noorder plas’’, zegt Haico. ‘’Wanneer het vriest raken de plassen bevroren. Dan komen op een dag soms wel tot 75.000 mensen om te schaatsen.’’
De tijd van strenge winters is voorbij. Het klimaat is veranderd. Wat bleef is de prachtige natuur rondom het pittoreske Nieuwkoop met als kern het Regthuis (1628), nu een cultureel centrum. Nieuwkoop is niet alleen geliefd door de bewoners maar ook door schilders.
Koeie zijn nog steeds favoriet om te schilderen ontdekten we in B&B De Blauwe Meije.

Zegveld bij Nieuwkoop, De Blauwe Meije

Zegveld bij Nieuwkoop, De Blauwe Meije

Nieuwkoop favoriet bij schilders van de Haagse school

Jan Weissenbruch (1824-1903), Willem Roelofs (1822-1897) en andere schilders van De Haagsche school kwamen hier graag. Ze hielden van het landschap met zijn polders, grazende koeien plassen en molens. Maar ook van de spelingen van het Hollandse licht in al zijn kleuren blauw en grijs. Zoals ze dat in Nieuwkoop zagen in de luchten, maar ook op het land en in het water.
Angstvallig hielden de schilders hun ontdekking geheim. Zo vermeldde Roelofs niet de naam Nieuwkoop maar ‘’Noorden’’, ‘N’, of zelfs ‘’Waterland’’.
Vanuit Leiden en den Haag reisden ze met een trekschuit en beurtschipper naar Zwammerdam of Bodegraven. Vandaar reden ze met een paardenkoets over de hobbelige dijk naar het plassengebied. Overnachten deden ze onder andere in pension Verzijden. Dat was een aangenaam en goedkoop logeeradres.
Nog steeds zien schilders in dit plassengebied een bron van inspiratie. In 2016 opende de jaarlijkse kunstroute (zie filmpje). Tijdens het Pinksterweekend heten dan zestig kunstenaars je welkom. Ook vindt jaarlijks ‘’Nieuwkoop en plein air plaats’’ ofwel ‘’schilderen in de open lucht van Nieuwkoop.’’ Ook dat is genieten. Zoals ook de deelnemers aan deze Hollandia/PRET-bijeenkomst ondanks het slechte weer genoten.

Nieuwkoop, galerie Rijlaarsdam, Jan Weissenbruch, waterlandschap

Nieuwkoop, galerie Rijlaarsdam, Jan Weissenbruch, waterlandschap

Tips voor een bezoek aan Nieuwkoop van 10tips4trips,info

 • Restaurant Tijsterman;  Sfeervol en gezellig familie-restaurant met mooi terras aan het water. We smulden hier van mosselen en saté. Vanaf hier vertrekken ook de open boot Blauw Jantje van Natuurmonumenten en de rondvaartboot naar de Zuidhoek, het Meijepad en Zoet Water.
 • Fietsroute Holland op zijn mooist van Natuurmonumenten Leuk om te doen met onderweg veel aandacht voor de schilders van de Haagse School.
 • Galerie-Hoeve Rijlaarsdam; Hier genoten we van de mooie beeldentuin en moderne en 19e-20e -eeuwse kunst van de Haagse en Leidse school met o.a. een doek van Weissenbruch.
 • Molenviergang Aarlanderveen; Hier zie je vier historische molens achter elkaar. Er zijn twee wandelroutes: 1) een noordelijke van ca 3 km en een zuidelijke van ca 6 km.

Wist je dat?

Wist je dat Nieuwkoop haar naam dankt aan graaf hertog Albrecht van Beieren. In 1396 was hij ook hertog van Holland. Het huidige plaatsje was toen nog een moeras. Om dit te ontvenen sloot de hertog met de ontginners een overeenkomst. Dit heette een ‘’cope’’ en elk nieuw te ontginnen moerasland ‘’nieuwe cope’’. De plaats werd een Heerlijkheydt. Dat wil zeggen: een autonoom gebied met eigen rechtspraak. .
In 1617 kocht Johan Buytewech de Heerlijkheydt Nieuwkoop. Door ontvening dreigde er een gevaarlijke binnenzee te ontstaan tot aan Haarlem. In dit gevaarlijk bestuur schiep Johan orde tussen turfstekers en het Hoogheemraadschap. Onder zijn bestuur begon de drooglegging. Daarmee begon de akkerbouw en veeteelt als nieuwe middelen van bestaan.

De Stichting Promotie Recreatie en Toerisme vierde op 18 mei 2022 haar 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst. 

Kijk voor meer informatie over Nieuwkoop op de website van Ontdek Nieuwkoop.

2 gedachten over “Nieuwkoop: tips voor een bezoek aan de plassen bij mooi en slecht weer

 1. S.M. Visser

  L.S., De naam Nieuwkoop trok mijn aandacht omdat ik , wonende aan de, Schattenkerkerweg , schooljaren in De Hoef ,later, ” sweet sixteen ” zijnde met clubje vr/vriendinnen daar wel eens gingen roeien ! In de planning is nu dagje ” met z.n drieen “, d i met mijn 2 dochters. Met gr.gr. Sija Visser.

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dag Sija,

   Wat klinkt dat allemaal gezellig. Ik ben als tiener ook eens gaan roeien met een clubje vriendinnen,
   maar eenmaal in het bootje ontdekten we dat we geen van allen konden roeien. Dat was lachen.
   Jullie konden dat vast wel. Sweet sixteen doet me denken aan Kees Schilperoort. Leuk om herinneringen te koesteren.
   Voor nu wens ik jou en je twee dochters een heel fijne dag en vooral ook mooi weer. Marianne Visser van Klaarwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *