Wittenonnenstraat Hasselt ; een buurt om je gelukkig te voelen

Wittenonnenstraat Hasselt, proeven van door het Nationaal Jenevermuseum Hasselt gestookte distillaten

Wittenonnenstraat Hasselt, proeven van door het Nationaal Jenevermuseum Hasselt gestookte distillaten

Witte nonnen. Zo noemden zich de zusters Franciscanessen-penitenten van het st Catharinaklooster (1626) aan de rivier de Demer in Hasselt. Nu bevinden zich daar het Jenevermuseum en het Borrelhuis. Een paar straten daarvoor lag het klooster van de Grauwzusters van de Franciscanessen (1426). Nu bevindt zich daar het Modemuseum. Samen verkenden Peter en ik de buurt van Wittenonnenstraat Hasselt.

Wittenonnenstraat Hasselt, Nationaal Jenevermuseum, Hasselt, Emile Zickwolff (1860-1917), Man aan tafel met fles Hasselts vuur,. Olieverf op doek, Schrijnwerker geniet na het werk van een jenever.

Wittenonnenstraat Hasselt, Nationaal Jenevermuseum, Hasselt, Emile Zickwolff (1860-1917), Man aan tafel met fles Hasselts vuur,. Olieverf op doek, Schrijnwerker geniet na het werk van een jenever.

Het pand van het Modemuseum is een van de 25 plekken in Hasselt waaraan deze stad haar naam dankt als ‘’stad van het geluk’’. De inwoners van Hasselt kozen in hun stad 179 ‘’geluksplekken’’om met anderen te delen. Vervolgens werden er 25 geselecteerd waaronder ook het Modemuseum.

Modemuseum van Hasselt

Het pand dankt de titel van ‘’geluksplek’’ aan haar grote glazen koepel boven het binnenplein van het voormalig klooster. Dit baadt nu in het licht dankzij naar binnen vallende zonnestralen. Het biedt een reflectie op wat is en wat komen zal.
Dat geldt ook voor de exposities in het Modemuseum, zoals tot 2 september 2018 de expositie Forever Young. Met de focus gericht op identiteit toont Forever Young het verlangen naar de eeuwige jeugd. Ik zie wel schattige kinderkleding maar geen botox.
Boeiend vind ik een film over het mode-icoon Iris Apfel. Ondanks haar 96 jaar gebruikt ook zij geen botox om zich gelukkig te voelen. ‘’Plastische chirurgie is enkel te begrijpen als je een neus hebt als Pinokkio of brandwonden hebt opgelopen. Waarom zou je met je uiterlijk spelen? Het resultaat kan erger zijn. Ik zag mensen die eruit zagen als een werk van Picasso.’’

Modemuseum Hasselt, Forever Young

Modemuseum Hasselt, Forever Young

Wittenonnenstraat Hasselt: historie en cultuur

Helemaal happy voelen Peter en ik ons in de Wittenonnenstraat. Met haar kinderhoofdjes en historische panden is dit een van de meest pittoreske straatjes van Hasselt. De buurt is een en al historie en cultuur.
Op een afstand van een paar meter lopen bevinden zich hier de provinciale bibliotheek Limburg, Kunsthuis Z33 en de hieronder beschreven locaties.

Wittenonnenstraat Hasselt nr. 8: ‘’De Tijd hervonden’’

Op Wittenonnenstraat nr. 8 bevindt zich het eetcafé ‘’De Tijd hervonden’’. Vooral de Hasseltse koffie lokt ons naar binnen. Daar staren we verrast naar de vele boeken en kranten. ‘’De Tijd hervonden’’ blijkt het enige literaire café van Limburg te zijn.
De naam ‘’De Tijd hervonden’’ dankt het aan de romancyclus aan het 20e -eeuwse meesterwerk ‘’A la recherche du temps perdu’’ van Marcel Proust. Het literair café verandert ‘s avonds in een toneelzaal voor optredens en andere activiteiten. ‘’De Tijd hervonden’’ behoort tot de laatste onafhankelijke boekwinkels van Hasselt. En heeft een galerie met gerenommeerde kunstenaars plus kleine bistro.

Wittenonnenstraat Hasselt, Hasseltse koffie bij De Tijd hervonden

Wittenonnenstraat Hasselt, Hasseltse koffie bij De Tijd hervonden

 

Witte Nonnenstraat Hasselt 19: Nationaal Jenevermuseum Hasselt

Na een stijlvol glas Hasseltse koffie met speculaas steken Peter en ik schuin de straat over naar het Nationaal Jenevermuseum. Enthousiast en gastvrij verwijst receptioniste Marleen ons naar de herkomst van dit museum.
‘’Oorspronkelijk was dit museum een kloosterhoeve van de Witte Nonnen. Na de Franse bezetting (1794-1815) werd de hoeve een jeneverstokerij met als laatste stokers de familie Theunissen.’’ Marleen wijst op een koe in de hoek. ‘’Het vee at het afval van het jenever stoken. Dat zorgde voor een rijke mest en daarmee voor rijke landbouwgronden om graan te telen voor de jeneverproductie.’’

Loflied van de jenever

Na deze uitleg over de natuurlijke kringloop ontdekken we in het Nationaal Jenevermuseum Hasselt nog meer wetenswaardigheden. Zo bejubelt het gedicht ‘’het lof van de jenever’’ van Robert Hennebo (1723) als geen ander de roemruchtige jenever.
De Nederlander riep: Jenever,
Jenever, die heeft kuit en lever,
Die maekt ons moedig, vrolyk, bly; ·
Weg kaes en brood, dat ’s snoepery.

Proeverij distillaten Nationaal Jenevermuseum Hasselt

Bij het bejubelen van met jenever gepaard gaande geluksmomenten sluiten Peter en ik ons aan. Na het verassende, veelzijdige en boeiende bezoek aan het jenevermuseum wacht ons een proefplankje met vier verrukkelijke door het Nationaal Jenevermuseum Hasselt gestookte distillaten.
● Een oude graanjenever, een borrel met jeneverbes, gentiaan en karwijzaad om intens van te genieten;
● Goudwater, een verrukkelijk distillaat met schilfertjes goud;
● Oranjebitter, een zeer verfijnde bitter met overwegend sinaasappel en hintjes citroen;
● Kempisch Elixir; dit distillaat van diverse kruiden werd vroeger door verschillende Hasseltse families gebrouwen. Zij dronken het op het feest van Lambertus. Dat was de 1e zondag na 17 september en het begin van de Hasseltse Kermis.

Wittenonnenstraat Hasselt, Nationaal Jenevermuseum Hasselt

Wittenonnenstraat Hasselt, Nationaal Jenevermuseum Hasselt

Wittenonnenstraat Hasselt, ’t Borrelhuis

Na deze geluksmomenten in het Nationaal Jenevermuseum Hasselt gaan Peter en ik naar de overkant van de straat. Daar bevindt zich in het vroegere Catharinaklooster nu ‘’’t Borrelhuis’’. Vroeger verbond een onderaardse gang de landbouwstokerij en nu Nationaal Jenevermuseum Hasselt het Catharinaklooster nu het Borrelhuis. Zelf steken we gewoon de straat over.
Wittenonnenstraat 28: het Borrelhuis
Volgens de geschriften van de Hasseltse onderwijzer Jules Melchior (1848-1920) bevond zich het Klooster van de Witte Nonnen op de huidige locatie van het Borrelhuis. Als sint Katharinadal werd dit in 1426 gesticht door Ida Pullincx. Nu is het een sfeervolle locatie om lekker te eten en te drinken.

Wittenonnestraat Hasselt, Borrelhuis

Wittenonnestraat Hasselt, Borrelhuis

Smaaksalon Hasselt

Om dit weekendje van gelukzalig smaakvol genieten af te sluiten gaan we naar de Smaaksalon Hasselt. Daar wacht ons een heerlijk drie gangen diner vol culinaire hoogstandjes van Hasseltse streekproducten.
Gevestigd in een neoclassisistisch pand voel je hier nog iets van de rijke Hasseltse amilie De Courseware. Bewonderend kijken we naar het mooie houtgesneden hoge plafond en prachtige behang. In dit pand bevindt zich ook het Bureau van Toerisme.
Als voorgerecht smullen we van witlof met spinazie, ossentong en grottenkaas. Het hoofdgerecht is een filet van varken met melange van champignons, boerenkool, zoete aardappel en crème van knolselderij. Een warme chocoladecake met ananas, ijs en kokos vormt het dessert van deze overheerlijke diner.

Smaaksalon Hasselt

Smaaksalon Hasselt

Smaakvol genieten in geluksstad Hasselt

Een aanrader voor een bezoek aan Hasselt is de buurt van de Wittenonnenstraat. Je vindt hier;
Modemuseum Hasselt; t/m 2 september richt het museum de focus op ‘’de eeuwige jeugd’’.
Nationaal Jenevermuseum Hasselt; boeiend en levendig kijk- en doe museum over jenever. Het proeflokaal is ook geopende buiten de uren van het museum om. Aanrader is een proeverij van vier door Nationaal Jenevermuseum Hasselt gestookte distillaten, maar ze schenken ook andere Vlaamse jenevers,
● Kultuurhuis De Tijd hervonden. Enige literaire café van België, een van de laatste onafhankelijke boekwinkels van Hasselt, prima eetcafé, kunstgalerie, optredens en andere activiteiten. Aanrader is een Hasseltse koffie met Hasseltse speculaas. www.detijdhervonden.be
● De Smaaksalon, ook Bureau van Toerisme. Doet recht aan de naam van Hasselt als ‘’stad van smaken’’.
Holliday Inn Express; goed hotel met rijkvol ontbijt en kleine bar. Het bed heeft zowel een zacht als hard kussen, dus even proberen wat het lekkerst ligt. Vanaf het station goed bereikbaar met de bus van de Boulevard Pendel.

Wist je dat?

Wist je dat je vanuit Hasselt ook mooie fietstochten kan maken? Ideeën vind je in de gratis vakantiegids 2018 van ”Altijd welkom in Limburg’. De gids telt maar liefst 322 pagina’s en staat boordevol tips voor een bezoek aan Belgisch Limburg. Zo genoten we vorig jaar van een leuke fietstocht rondom de plaats Bilzen.

Kijk voor meer info over de gratis vakantiegids en Hasselt als stad van smaken en geluksstad op de website van Toerisme Hasselt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *