Hellevoetsluis; vestingstad aan het Haringvliet verraste leden Hollandia Netwerk

Hellevoetsluis, varen met de klipper Linquenda II, schipper Jan Ruitenga

Hellevoetsluis, varen met de klipper Linquenda II, schipper Jan Ruitenga

Toegegeven, vanuit onze woonplaats Haarlem was het best wel ver rijden naar Hellevoetsluis. Maar eenmaal daar aangekomen genoten we volop van deze vestingplaats gelegen aan het Haringvliet. Wat er zoal te genieten valt, ontdekten we tijdens het 63e Hollandia Netwerk Evenement.

Haven van Hellevoetsluis

Haven van Hellevoetsluis

Hellevoetsluis 4 juli. We boffen. De lucht is strakblauw en de zonnestralen doen het water van het Haringvliet glinsteren. Na een kopje koffie met een petitfour bij Droogdok Jan Blanken gaan Peter en ik aan boord van de Linquenda II. Een stoere klipperaak uit 1914 met aan boord alle modern comfort.

Hellevoetsluis: Linquenda II

De 200m₂ enorme bruine zeilen liggen nog vastgebonden aan de twee houten masten. Zo meteen in het Haringvliet gaat de schipper de zeilen hijsen. Dan staat voor ons de tijd stil. Dan beleven we het water zo vol historie.
De schippersvrouw ontvangt ons met een schippersbitter. Het smaakt zoet-bitter. Dan wandel ik langs de reling naar voren om samen met andere leden van dit Hollandia Netwerk Evenement te genieten van het Haringvliet met al zijn historie.

63e Hollandia Netwerk Evenement, Linquenda II, Marianne Visser van Klaarwater (cultuurblogger.nl), Oya Postma Latuperissa (Travelair_) en Maureen Smith,(Smith Training Support & Events)

63e Hollandia Netwerk Evenement, Linquenda II, Marianne Visser van Klaarwater (cultuurblogger.nl), Oya Postma Latuperissa (Travelair_) en Maureen Smith,(Smith Training Support & Events), we alle lve in the Yellow Submarine

Vesting Hellevoetsluis; vertrekhaven voor koning Willem II

Langzaam varen we de vesting van Hellevoetsluis uit. In de 17e eeuw was ze de thuishaven voor de Hollandse Oorlogsvloot en voor grote zeehelden als Tromp, de Ruyter en Piet Heyn. Op 11 november 1688 stak koning Willem II vanuit Hellevoetsluis Het Kanaal over om de Engelse troon te veroveren. .
De vloot van Willem II bestond uit 14.000 huursoldaten in Nederlandse dienst en 7.000 anderen, 53 oorlogsschepen en 400 transportschepen. In Engeland verschenen pamfletten met als tekst. “En wat is het beste nieuws van vandaag? Dat is een wereldwijd vermeld gerucht dat een dappere buurman de haringbrug (het Kanaal) oversteekt om bij ons een nog dapperder bezoek af te leggen.”

Hellevoetsluis en haar museumschepen

Nu markeren twee museumschepen de haven van Hellevoetsluis. Zwart en donker met een rijk vergulde boeg is de Buffel (1868). Met zijn ramtoren bracht het vijandige schepen tot zinken.
Roestbruin is Lichtschip 12 Noord Hinder (1963). Dit was tot 1994 een herkenningspunt op de Noordzee. Groen, geel, rood, grijs en oranje zijn de houten huizen op de kade. ‘’Ze doen denken aan Curaçao’’, zegt Peter. .
Terwijl de schippersvrouw ons trakteert op een glas wijn, varen we langs de vuurtoren. Ze biedt een geweldig uitzicht over het Haringvliet, de vesting, korenmolen de Hoop, en het natuurgebied het Quackgors.

Met gehesen zeilen van de Linquenda II op het Haringvliet

Met gehesen zeilen van de Linquenda II op het Haringvliet

Natuurwaarde Haringvliet

‘’Voor de natuur is Het Haringvliet van grote waarde’’, vertelde de schipper op het open water van dit natuurgebied Met haar zoet-zoutovergangen vormt ze een onmisbare schakel voor trekvogels die migreren tussen hun broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika.
Ook betekent ze veel voor trekvissen zoals de stekelbaars en glasaaltjes. ’’Soms komen hier in 24 uur wel 8000 glasaaltjes (jonge paling),’’ vertelde de schipper. Glasaaltjes danken hun naam aan hun bijna doorzichtige huid.
Na hun geboorte in de Saragossazee zwemmen ze bijna 6.000 kilometer om de Europese kustwateren te bereiken daarbij geholpen door de Atlantische Golfstroom. De glasaal probeert vervolgens het zoete binnenwater in te trekken om daar op te groeien tot volwassen paling. Zo ook in het Haringvliet.

Andere leden van Hollandia Netwerk Evenement ,onder wie Gerard Milord (adviseur waterrecreatie), kozen voor een RIB-boot

Andere leden van Hollandia Netwerk Evenement ,onder wie Gerard Milord (adviseur waterrecreatie), kozen voor een RIB-boot

Haringvliet: stuiteren over de golven

Opeens omklemt de schipper zijn stuur stevig vast, Over het water stuitert de RIB-boot Rigid Inflatable Boat) van Dolphin Events voorbij met aan boord andere leden van dit 63e Hollandia Netwerk Evenement. Ze houden zich stevig vast aan de rand, terwijl wij nog een slokje wijn nemen. Na afloop vertrouwt Gerard Milord: ‘’Die tocht met de RIB-boot gaf me wel een kick.’’

Als slot van het 63e Hollandia Evenement van Promotie Recreatie En Toerisme genoten we in restaurant Fortezza van een lekker diner

Als slot van het 63e Hollandia Evenement van Promotie Recreatie En Toerisme genoten we in restaurant Fortezza van een lekker diner

Hellevoetsluis verrassende vestingstad aan het Haringvliet

Aan het 63e Hollandia Netwerk Evenement namen onder andere deel:
Historyland; een tijdreis door de historie, van toen naar nu;
Dolphin Events; stuiterend over de golven vaar je razendsnel over de golven. Ook defensie- en reddingsbrigades gebruiken de RIB-boot;
● Linquenda II, een uit 1914 daterende klipperaak. Het binnenvaartschip is 25 meter lang en 5 meter breed en is van alle moderne gemak voorzien. De Linquenda II is uitermate geschikt voor uw groepsuitje, bedrijfstraining of relatiebijeenkomst;
● Cultuurhuis; na het voorprogramma vonden de plenaire netwerkbijeenkomst en netwerkborrel plaats in het Cultuurhuis. Het was er gezellig en goed verzorgd. Het cultuurhuis is ook bibliotheek en theater.
● Wild op de wallen; Arda Riedijk vertelde ons over het aanstaande weekend van 8 tot 9 september. Ja kan dan kamperen op plekken waar het anders nooit mag zoals een bunker, droogdok, Haringvliet en Kampement der Mariniers.
● Marketing Op Voorne-Putten; Irma van Oosten vertelde ons over dit mooie gebied vol activteiten, zoals ook vermeld in het gratis Toeristisch Magazine ‘’Hier Op Voorne Putten’’. OP, l, , door Arda Riedijk van Wild op de Wallen.
Restaurant Fortezza; in het historische Pompgebouw genoten we van een malse biefstuk of zalm met knapperige frites. 

Wist je dat?

Wist je dat het Droogdok Jan-Blanken tussen1798 en 1822 onder leiding van waterbouwkundig ingenieur JanBlanken (Bergambacht 1755- Vianen 1838) is gebouwd? Het dok is door zijn dubbele bouw uniek in zijn soort en functioneert nog regelmatig. Interessant zijn ook de onderaardse watergangen. Blanken gaf in 1815 ook vorm aan het verdedigingswerk Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Kijk voor meer informatie over Hellevoetsluis op hun website. 

2 gedachten over “Hellevoetsluis; vestingstad aan het Haringvliet verraste leden Hollandia Netwerk

 1. Veronique Stern

  Beste Marianne,

  dit is een heel leuk stukje over Hellevoetsluis. Bedankt daarvoor.
  Leuk om je gisteren weer gezien te hebben in Schoonhoven. Ook zo’n mooi stadje!

  Vriendelijke groet,
  Veronique Stern
  Gemeente Hellevoetsluis

  1. Marianne Visser van Klaarwater Bericht auteur

   Dank je wel Veronique. In zo’n mooi stadje ga je vanzelf schrijven. Tot de volgende keer bij het Hollandia Netwerk Evenement. Trouwens, mocht je meer willen lezen dan kan dat via een gratis abonnement op mijn blog. Advertenties plaats ik niet en de links staan gratis ter beschikking om waar dan ook te plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *