Villages de caractère d’Ardèche: karaktervolle stadjes in zuid Frankrijk

Villages de caractère d'Ardèche; in Vinezac proostten we op de 83e verjaardag van Theo Helmer, onze favoriete meester van de 5e klas lagere school. Van links naar rechts: Marianne, Patty, Louis, en mijn man Peter

Villages de caractère d’Ardèche; in Vinezac proostten we op de 83e verjaardag van Theo Helmer, onze favoriete meester van de 5e klas lagere school. Van links naar rechts: Marianne, Patty, Louis, en mijn man Peter

Begin september 2018 vond er een reünie plaats van de vijfde klas van de Sint Josephschool in Baarn uit het jaar 1963. Wie ik miste, was mijn klasgenootje Patty van Baaren. Daarom zochten mijn man Peter en ik haar op in haar Franse woonplaats Ucel. Haar man nam ons mee naar Villages de caractère d’Ardèche.

De karaktervolle plaatsjes liggen in de Ardèche, een van de mooiste streken van Frankrijk rvolle plaatsjes m

De karaktervolle plaatsjes liggen in de Ardèche, een van de mooiste streken van Frankrijk rvolle plaatsjes m

Als tiener verhuisde Patty met haar ouders naar de Ardèche. Daar woont ze nu in het plaatsje Ucel temidden van beboste heuvels op 5 km afstand van Aubenas. Een wereld van rust en stilte. Een brok puur natuur waar je heerlijk kan wandelen. ’s Nachts sliepen we in een vlakbij gelegen chambre d’hôte. Overdag genoten we van de mooie omgeving.

Villages de caractère d’Ardèche

Stadjes waarop je zomaar verliefd kan raken zijn de Villages de caractère d’Ardèche. Deze karakteristieke stadjes zijn elk een bezoek waard. Het departement van de Ardèche nam in 1996 het initiatief tot het labelen van deze plaatsen. Inmiddels dragen 20 plaatsjes het fel begeerde predicaat.

Villages de caractère d’Ardèche : Ailhon

In Ailhon dacht ik even dat de wind het dak weggeblazen had. Het verraste me, maar ik vergiste me. De afgetapte klokkentoren bleek een typisch bouwwerk uit de 16e-17e eeuw. Je ziet deze kerkbouw ook in andere plaatsen. Ailhon heeft trouwens een rijke historie. Je ontdekt er zelfs sporen uit de Gallo-Romeinse tijd.

Villages de caractère d'Ardèche, Ailhon

Villages de caractère d’Ardèche, Ailhon

Vals les Bains

Zoals in Val les Bains. Daar runde Patty als twintiger een restaurant aan de rand van de thermen. Aan deze vulkanische bronnen dankt Vals les Bains zijn naam ‘’Waterstad’’. Ze genieten een goede reputatie voor het behandelen van diabetes en spijsverteringsproblemen en het mooier maken van jezelf.
Ook bezochten we Aubenas. Aan de plaatselijke muziekschool gaf Patty ruim dertig jaar pianoles. Het bevindt zich aan het plein voor het kasteel. Dit historische monument uit de 12e eeuw is het mooiste voorbeeld van de Ardèche architectuur.

Villages de caractère d'Ardèche: Ailhon

Villages de caractère d’Ardèche: Aubenas: Peter en Patty voor het kasteel uit de 12e eeuw

Villages de caractère d’Ardèche: Vinezac

Met Patty en haar man Louis slenterde ik met Peter door het plaatsje Vinezac. Het is een vestingplaatsje met huizen van witte en okerkleurige stenen. Sommige stapelden ze zomaar op elkaar zonder cement ertussen. Zo liggen ze daar al eeuwenlang.
De naam doet denken aan het woord wijnzak. Dat is niet zo vreemd. Wijnbouw is hier de belangrijkste landbouwactiviteit. We proostten op de 83e verjaardag van onze meester Theo Helmer. De wijn smaakte prima.

Meyras

In het plaatsje Meyras waande ik me in een openluchtmuseum. Op de muren van de gebouwen zie je schilderingen. Ze verbeelden de traditie en cultuur uit de jaren 1920.
Van de plaatselijke kleermaker en geitenmelkster tot de kruidenier en stokers van distillaat. Je ontmoet ze allemaal tijdens een speciale rondleiding. Het zij met een folder in je hand of met een gids.

Villages de caractère d'Ardèche : Meyras. Het bewerken van tamme kastanjes, een delicatesse uit deze streek

Villages de caractère d’Ardèche : Meyras. Fresco: Het bewerken van tamme kastanjes, een delicatesse uit deze streek

Ucel

Ucel

Villages de caractère d’Ardèche

Meyras: wil je hun cultuur ontdekken? Maak dan  de wandeling langs muurschilderingen;
De Ardèche; ik genoot van de beboste heuvels, de zingende vogels, de rust en stilte en de veelheid aan cultuur;
● Vinezac; een karakteristiek plaatsje met zeer mooie wijnen;
● En vergeet ook niet de plaatsjes: Niègles, Prades en Jaujac en even verder weg Meyras.

Wist je dat?

Wist je dat elke stadje behorende tot de Villages de caractère d’Ardèche zijn eigen feesten en cultuur heeft?

Kijk voor meer informatie op de website van Villages de caractère d’Ardèche.

Regelmatig geef ik tips voor een dagje uit of een paar daagjes weg. Voor de Stichting Promotie Recreatie En Toerisme (PRET) blog ik regelmatig over hun Hollandia Netwerk Bijeenkomsten. Deze belichten de toeristische en recreatieve mogelijkheden van een bepaalde locatie. Op 18 mei 2022 vierden ze in Leiden de 75e Hollandia Netwerk Bijeenkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *