Samya Hafsaoui deed me denken aan ontmoetingen met prinses Juliana

Samya Hafsaoui, ''ik vond de bioscoopfilm Downton Abbey zo mooi, dat ik af en toe moest huilen''
Samya Hafsaoui: ”ik vond de bioscoopfilm Downton Abbey zo mooi, dat ik af en toe moest huilen”

Samya Hafsaoui en ik zaten op 10 september in de loge van het Theater Tuschinsky. Samen met andere BN’ers en gasten keken we naar de film Downton Abbey. Op haar vraag naar mijn werk als royaltyschrijfster dacht ik aan koningin Juliana. Hoe zou deze voormalige vorstin de film hebben ervaren?

Prijswinnaars wedstrijd Downton Abbey: ''we vinden de film nog leuker dan de serie.''
Prijswinnaars wedstrijd Downton Abbey: ”we vinden de film nog leuker dan de serie.”

Lang leve de rollator van Peter. Dankzij zijn hulpmiddel zaten we in de loge van Tuschinsky. Links naast ons zat Samya Hafsaoui, rechts Hans van Willigenburg en voor ons de zanger Dries Roelvink.

Samya Hafsaoui : bijdehand, spontaan, direct

Samya Hafsaoui ken ik van De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk. Ik vind haar spontaan. Ook is ze bijdehand. Kort na haar studie aan de VU presenteerde Samya Hafsaoui een aankondigingsfilmpje voor De Wereld Draait Door.
Nu neemt Samya Hafsaoui interview na interview af. Bekend om haar directe vragen zegt ze tegen mij: ‘’Ik zie dat u over het koningshuis schrijft. Wat vindt u van koning Willem-Alexander?’’

Preuvenemint Maastricht n 2014 met koning Wiilem-Alexander en koningin Máxima
Preuvenemint Maastricht n 2014 met koning Wiilem-Alexander en koningin Máxima Evenals koningin Juliana mengt ook koning Wilem-Alexander zich graag onder het gewone volk. foto copywright : Marianne Visser van Klaarwater

Samya Hafsaoui herinnert me aan Juliana

”Ik vind hem sympathiek”, antwoord ik aan Samya Hafsaoui. ‘’Hij laat zich door ‘het gewone volk’ gemakkelijker benaderen dan zijn moeder prinses Beatrix. Er is veel minder afstand, Zoals dat ook was bij koningin Juliana.” Anders dan bij koning Willem-Alexander en koningin Juliana ligt er tussen Engelse vorsten en hun onderdanen een diepe kloof. In de film Downton Abbey nemen ze zelfs hun eigen personeel mee.
Het geliefde personeel van de Crawleys wordt zonder maren aan de kant gezet. Koningin Juliana zou zich hieraan gruwelijk hebben geërgerd. En ze zou hebben gestraald van genot bij het zien van de hilarische tegenzet.

Juliana wilde niets van afstand weten

Dat koningin Juliana niets wilde weten van die kloof, bleek tijdens mijn ontmoetingen met haar. Ze woonde schuin tegenover ons huis in Baarn op de Torenlaan. Tussen het paleis en mijn ouderlijk huis stond het Baarnse Bos.
Vooral na haar troonsafstand winkelde prinses Juliana graag in de Laanstraat van Baarn. Blijkbaar hield ze van gebak, want ze kocht regelmatig iets bij de banketbakker. Daar wachtte ze altijd netjes op haar beurt. Ook wanneer anderen haar voor wilden laten gaan.

Willeke van Ammelrooij: ''Wanzinnig mooie film''. Samen met Samyra Hafsaoui en andere gasten genoot ze op 10 september van Downton Abbey.
Willeke van Ammelrooij over Downton Abbey: ” Waanzinnig mooie film”

Juliana wilde een gewone mevrouw zijn


Op een keer ontmoette ik de voormalige vorstin in de modezaak De Magneet. Het winkelmeisje sprak de prinses steeds aan met majesteit. Totdat het prinses Juliana te veel werd. Met verheven stem zei ze: ‘’Kind, houd toch op. Ik heb die onzin mijn leven lang moeten horen. Ik ben een gewone mevrouw.’’

Downton Abbey: intriges en schandalen

In Engeland ligt dat allemaal anders. In de film Downton Abbey leidt de komst van het koningspaar tot intriges, jaloezie, romantiek en schandalen. Wellicht deelt het Nederlands vorstenhuis wel dezelfde ervaring als de Engelse vorst.
Hij zegt onbewogen over de commotie veroorzaakt door zijn komst naar Downton Abbey: ‘’We zijn eraan gewend dat mensen zich vreemd gaan gedragen zodra wij komen.’’  

Downton Abbey blinkt ook uit in dialogen. Zoals de ijzige toon van Lady Violet, (de 84-jarige Maggie Smith) © 2018 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.
Downton Abbey blinkt ook uit in dialogen. Zoals de ijzige toon van Lady Violet, (de 84-jarige Maggie Smith) © 2018 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.

Hectiek rond koninklijk bezoek

Dat doet denken aan de hectiek die ontstaat bij een bezoek van koning Willem Alexander en koningin Màxima. Vooral met het  oog op de beveiliging kan een koninklijk bezoek zenuwslopend zijn. Wat dat betreft is Nederland ingrijpend veranderd.
Toen Juliana nog vorstin was, kocht ze een keer een fototoestel bij mijn fotograaf. Buiten wachtte haar chauffeur. Kordaat liep ze na het winkelen naar hem toe en hoorde ik haar zeggen. ‘’Ik ga lopen naar het paleis. Het is te mooi weer om in de auto te zitten.’’ En zo gebeurde. Dat zou nu ondenkbaar zijn.

Downton Abbey, prachtig ook om zijn dialogen en overtuigend gespeelde karakters

Downtown Abbey, adembenemend kostuumdrama

Hans van Willigenburg: Na het verlaten van de zaal groette hij me met een tevreden gezicht. Ook Samyra Hafsaoui had genoten.
Hans van Willigenburg: Na het verlaten van de zaal groette hij me met een tevreden gezicht.

Samya Hafsaoui en andere BN’ers genoten van de bioscoopfilm Downton Abbey
● Het kostuumdrama Downton Abbey draait vanaf 12 september in de bioscoop.
Samya Hasaoui maakt na haar opleiding aan de VU een bliksemcarriere als presentator van t.v.programma’s.
● Universal Pictures blinkt uit in Engelse kostuumdrama’s.  Zoals dat ook blijkt uit de film  over Mary Stuart en Elisabeth

Wist je dat?


Wist je dat de t.v. serie Downton Abbey bekroond werd met o.a. drie Golden Globe Awards en 15 Emmy Awards? De 2-voudige Oscarwinnares Maggy Smith (84) speelt de rol van de ijzige Lady Violet met haar dodelijke blik.

Kijk voor meer boeiende films op de website van Universal Pictures.

In 2015 verscheen bij uitgeverij U2pi mijn boek ”Het geloof van Oranje: vrijheid, verbondenheid, tolerantie.” Door mij geschreven boekjes over ons vorstenhuis verschenen sinds 2005 in de populairwetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen. Ook schrijf ik blogposts over ontmoetingen met Koning Willem-Alexander en/of koningin Maxima. Dat leidt tot allerlei uitnodigingen, zoals ook voor de opening van de Geboorte van Nederland op 24 maart 2022 in Brielle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *